banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Kılıçlı minber geleneği Viranşehir'de yaşatılıyor

Viranşehir Yeni Mahallede bulunan Yeşilkubbe Camisinde bir tarih yaşatılıyor. Hem peygamber efendimizin sünneti hem de tarihi bir gelenek olan kılıçlı minber sadece Yeşilkubbe camisinde bulunuyor.

Türkiye’de tarihi bir gelenek olarak yaşatılmaya devam eden ve 1971 yılında bir hayırsever tarafından inşa edilen Yeşilkubbe Camisinin minberine kınında bulunan 2 adet kılıç yerleştirmiş.

Özellikle imamın minberde hutbe okurken sağında solunda kalan kılıçlar güzel bir görüntü oluşturuyor. Kılıçlı minber, özellikle camiye gelen bazı ziyaretçiler tarafından merakla seyrediliyor.

Konuyla ilgili açıklamada cami imamı Muhammed Arslan, şunları söyledi: “Kurtubi’nin rivayet etmiş olduğu bir hadisi şerifte Peygamber efendimiz (sav) hutbe verirken minberde zaman zaman kılıca zaman zaman da asaya dayanarak hutbe verirdi. Biz de terk edilmiş sünneti ihya etmek için minberimizde kılıç bulunduruyor ve hutbe verirken sünneti yerine getirmek için bazen elimizi kılıca dayayarak hutbe veriyoruz. Başka bir rivayette ise fetihle sonradan İslam ülkelerine dahil olan bölgelerde caminin minberlerinde kılıç bulunduruyorlardı bu asırlardır devam eden bir gelenektir. Çok az sayıdaki camide bulunuyor. Kılıçlı minber Ceylanpınar’da sadece bizim camide bulunuyor. (Mehmet Aslan - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.