banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Tomas Wiesner Qazim Laçi Kaan Kairinen

İsot adına türkü çıktı
Şanlıurfalıların sofrada vazgeçilmezleri arasında yer alan isot, Türkücü Süleyman Ercan’ın son albümünde yerini aldı. Şanlıurfalı Bestekar Abdülkadir Alfın tarafından bestelenen isot türküsünün ses getirmesi bekleniyor.

 

Sanatçı Süleyman Ercan, 3.albümünün piyasaya çıkmasıyla heyecanlandığını ve türküseverlerin çok güzel eserlerin yer aldığı bu albümü mutlaka dinlemelerini istedi. Ercan, albümün oluşmasında emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür etti.

 

“Urfa isot diyarı,

Saf altındandır ayarı,

Bu senede çok şükür,

Kuruttuk isotları.

Can isot canım isot,

Canım cananım isot,

Çiğköfte lahmacunun,

Kebabın tadı isot”

 

Sözlerinin yazarı Abdülkadir Algın, isotla ilgili şunları söyledi: “İsot, yeşil ve kırmızı biberin genel adıdır. Kuru isot, kırmızı biberin kurutulduktan sonra, içerisine azar azar urfa yağı veya zeytinyağı katılarak, dövülüp küçük pullar halinde elde edilen bir baharattır. Başta çiğ köfte olmak üzere urfanın yöresel yemeklerinde kullanılır. Vitamin açısından zengin ve iştah açıcı bir maddedir. Solunum ve sindirim sistemine faydalıdır. İnsan sesinin güzelleşmesinde önemli bir etkendir. Şanlıurfamızdan, ŞPB rumuzu ile patentlenip, Şanlıurfa pul biberi ismi ile yurtiçi, Avrupa, Amerika ve dünyanın birçok ülkesine ihraç edilmekte.Yurdumuzun diğer memleketlerinde isot ismiyle ve görünümüyle satılanlar Urfa isotunun menşeğiyle ilgili değildir. Urfa’ya has bir gıda maddesidir” dedi.

Müslüm Aktürk / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.