banner2
Öne Çıkanlar Urfa haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği

İskender Paşa Camii 431 yıllık tarihi taşıyor

Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan ve Osmanlı'nın Ahlat’ta yaptığı ilk eseri olarak bilinen 431 yıllık İskender Paşa Camii inanç turizmi kapsamında bölgeyi ziyaret edenlerin dikkatlerini üzerine çekiyor.

Ahlat Sahil Kalesi’nde, 1584 yılında, Ahlat Taşı kullanılarak yaptırılan İskender Paşa Camii, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün 2006 yılında yaptırdığı restorasyon sonucu yeniden ibadete açılarak inanç turizmine kazandırıldı.

Van Gölü sahilindeki iç kalede yer alan tarihi dokuya sahip Cami, Osmanlı Padişahlarından Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırıldığı ve Osmanlı'nın Ahlat’ta yaptırdığı ilk camii olarak biliniyor.

Tarih boyunca birçok kez tahrip edilen ve son olarak da Osmanlı Rus Harbinde büyük bir oranda tahrip edilerek kullanılamaz hale getirilen tarihi cami, 1990 ile 1995 tarihleri arasında Vakıflar Bölge Müdürlüğünce aslına uygun bir şekilde gerekli onarımları yapılarak hizmete açıldı.

Birçok yönüyle farklı özellikleri olan tarihi İskender Paşa Camii'nin 3 tane kitabesi bulunmaktadır. Birinci kitabesinde caminin yapılış tarihinden bahsedilirken, 2’nci kitabesinde caminin mimarından bahsediliyor. 3’ncü kitabede ise cami minaresinin yapımından bahsediliyor.

2006 yılında yeniden restore edilen cami, inanç turizmine büyük katkı sunarak günde yüzlerce turistin ziyaretçiliğine ev sahipliği yapıyor.

Caminin Ahlat taşından inşa edilmesi ise caminin yazın serin, kışın ise sıcak olmasını sağlıyor. 600 kişi kapasiteli camiye Ahlat halkının da büyük ilgi gösterdiği gözlerden kaçmıyor.(Şükrü Tontaş-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.