banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Eyyübiye

İki asırlık tarihi eserler öğrencilerle

Batman Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü öğrencileri, kendilerine gelen 300’den fazla yaklaşık iki asırlık tarihi eserleri restorasyon yaparak sergiye açtı.

 

Bölümde çalışan yaklaşık 192 öğrenci, Batman ve ilçelerden, çevre illerden ve köylerden kendilerine getirilen organik, yazma eser, metal ve cam, ahşap, mozaik, seramik ve analiz gibi yaklaşık iki asırlık tarihi eserleri laboratuarlarda restore ediyor. Öğrenciler, restore ettikleri eserleri, halkın görebilmesi için sergiye açıyor.

 

Yaptıkları çalışmalar hakkında İlke Haber Ajansı’na bilgi veren Üniversitenin Öğretim Görevlisi Azeri Raksana Hasanova, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü’nde 2013-2014 yılı çerçevesinde 129 öğrencinin eğitim aldığını belirterek, “Bu tarihi eserlerin eğitimleri 6 bölümden oluşan laboratuarlarda yapılmaktadır. Bizim laboratuarlara bu bölgemizde olan köy ve ilçelerden topladığımız etnografik ve arkeoloji eserleri öğrencilerimiz toplayarak laboratuarlara getiriyor. Burada ilk önce analizler yapıyoruz ve analizden başlayarak eserlerin dönemleri belirleniyor. Eserlerin yaşları belirlendikten sonra teknik onarım aşamasına geçiyoruz. Bunlara kimyasal, mekanik temizlenmeler yapılıyor ve son konservasyon aşamasından sonra işlemlerimizi tamamlıyoruz.” dedi.

 

Bölgeden ve ülkedeki bazı illerden eserleri topladıklarını ve restoresini yaptıklarını ifade eden Hasanova, “2013-2014 eğitim yılı içerisinde 400’e yakın etnografik eser Batman Üniversitesi bölümü olarak toplandı. Kozluk’tan, Hasankeyf, Hatay’dan, Hakkâri’den, Diyarbakır’dan, Mardin’den, Trabzon, İstanbul gibi illerden eserler toplanılarak geldi ve laboratuarımızda 30’a yakın öğrencimizle 6 ay süresince eserlerin restorasyon çalışmaları yaptırıldıktan sonra bir sergiyle ziyaretçilerimize sunuldu. Bu eserlerimizin en eskilerinden ahşap sandıklarımız 100 yıllık, halı ve kilimlerimiz 150 yıllık ve en çok sergimize ün veren 150-160 yıllık Osmanlı tapuları onarılarak sergide ziyaretçilerimize sunuldu.” diye konuştu.   (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.