banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Diyarbakır Surlarının aslına uygun bir şekilde restore edilmediğine dair hazırlanan rapor sonrası bir açıklama yapan Adalet ve Kalkınma Partisi( AK Parti) Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, raporun doğrulanması durumunda, Restorasyon çalışması yapan yüklenici firmalar ile ilgili, gerekli denetimi yapmadığı veya ihmali oldukları gerekçesiyle gerekenlerin yapılacağını söyledi.

Diyarbakır’ın tarih boyunca önemli medeniyetlerin yerleşim merkezi olduğunu belirten Altaç, Diyarbakır surlarının Dünya’nın en eski ve sağlam surları olduğunu ve her medeniyetin sanatsal üsluplarını yansıtan motiflere sahip insan eli ile yapılan en görkemli anıtsal yapılarından biri olduğunu belirtti.

“Aslına uygun olarak onarılması için çok ciddi bir bütçe ayrıldı”

Surların içinde her medeniyete ait yüzlerce vakıf eseri bulunduğunu ve eserlerin modern Restorasyon ilkeleri doğrultusunda, aslına uygun olarak onarılması için çok ciddi bir bütçe ayrıldığını belirten Altaç,  Diyarbakır Surlarının 2013 yılında Kültür Turizm Bakanlığı ve Diyarbakır Valiliği tarafından "Cazibe Merkezi Destekleme Programı" kapsamında Restore edilmeye başlandığını söyledi.

Altaç, “Bu Restorasyon çalışmalarının bir kısmında aslına uygun olmadan restore edildiği iddia edilmiştir. Uluslararası Anıtlar Ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi ( ICOMOS) uzmanları tarafından da yapılan teknik inceleme sonucunda Surlarda ve İçkale'de yapılan Restorasyonların "aslına uygun olmadan, yapıtın tarihi kimliği ve belge değerinin yok olmasına neden olduğu tespit edildi.” ifadelerini kullandı.

“İhmali oldukları tespit edilirse cezai işlemlerin yapılması için gerekenler yapılacaktır”

ICOMOS  uzmanları tarafından hazırlanan rapor sonucunda, Kültür Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 23 Eylül 2014 tarihinde bir inceleme başlatıldığını belirten Altaç, “Yapılacak incelemeler sonucunda ICOMOS komitesinin hazırladığı rapor şayet doğrulanırsa, Restorasyon çalışması yapan yüklenici firmalar olsun beraberinde ilgili Kurumların gerekli denetimi yapmadığı veya ihmali oldukları tespit edilirse yasalar gereği idari ve cezai işlemlerin yapılması için gerekenler yapılacaktır.” Şeklinde konuştu. (İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.