banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Harran'ın kümbetleri ilgi çekiyor

Harran'ın turistler tarafından en çok ilgi çeken yanı, külah biçimindeki konik tipik evleri. Harran evlerinin oluşturduğu ilginç mimari dokuya dünyanın hiç bir yerinde rastlanmaz. Harran harabelerindeki antik mimari kalıntılardan toplanan tuğlalarla, köylüler tarafından yapılan bu evler, kare bir alanın üzerini örten külah biçiminde bir kubbeden oluşuyor. Yan yana gelen tek kubbeler iç kısımda kemerlerle birbirine bağlanmış ve içeride geniş bir oturma mekânı elde edilmiş. Bölgenin iklimine uyumlu olan bu evler yazın serin, kışın sıcak.
Harran; ay, güneş ve gezegenlerin kutsal sayıldığı eski Mezopotamya putperestliğinin (Sabiizm) önemli merkezi olmasıyla da ünlüymüş. Bu nedenledir ki Harran'da astronomi ilmi çok ileriymiş.

 Haranda bir hafta sonu gezmeye gittiğinizde Halil Özyavuz ın müze evini ziyaret etmeniz gereklidir. İnanın sizleri geçmişe götürecektir.            

Harran kalıntıları ve özellikle müze evleri haranın tarihini ortaya çıkarmaktadır. Müze evlerini yıllardan buyana çalıştırdığını söyleyen Halil Özyavuz, ben ve çocuklarım Harran sevdalısıyız, harrana gelen yabancı turistler ve yerli turistlere müze evlerimizi açmaktayız. Yıllardır haranı anlatıyoruz, kumbet olan evlerimizi müzeye çevirdik, geçmiş yıllardan kalan tarih kokan eserleri turistlere göstermekteyiz, özellikle nostalji yaşansın diye Harran harabeleri arasında getirdiğimiz deve ve atlar ile turistlere Harran harabelerini gezdirmekteyiz buda bizi çok mutlu ediyor dedi.

Coşkun Atan / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.