banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Harran restorasyonla tekrardan ayağa kalkacak

Eğitim görmek üzere çeşitli ülkelerden Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu öğrenciler için Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan 'Damla Projesi' çerçevesinde 30 ülkeden Şanlıurfa’ya gelen 30 yerli ve yabancı üniversite öğrencisine Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Şanlıurfa’yı ve kentin tarihi ve turistik potansiyeli ile yapılan çalışmaları anlattı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonunda Gençlik ve Spor İl Müdürü Ertuğrul Yıldız, Harran Üniversitesinden Yrd. Doç. Mehmet Akif Nacar’ın eşlik etti öğrenciler Şanlıurfa’ya dair görüşlerini ve merak ettikleri soruları Başkan Güvenç’e sordular.

“Şanlıurfa Eşi Benzeri Olmayan Bir Şehir”

Şanlıurfa’nın çok önemli bir coğrafyada olduğunu ve tarihi yapısı ile dünyanın tarihini yeniden yazdırdığını belirten Başkan Güvenç; “Mezopotamya’nın bulunan Şanlıurfa’da Dünyanın en eski Üniversitelerinden biri olan Harran Üniversitesi İbni Bin Uteybe ve Cabir Bin Hayyan gibi birçok ünlü âlimler bu okuldan mezun olmuştur. Geçmiş yıllarda Harran Üniversitesinde Hem İslam ilimleri alanında, astronomi ve Matematik alanlarında dünyanın önde gelen okulu Şanlıurfa’daydı. Şu anda sadece gözlem kulesinin kaldığı bu okulda gelecek dönemlerde çalışma başlatıp bu bölgeyi restorasyonla tekrardan ayağa kaldıracağız. Viyana’dan gelen bir tarih bilimci Şanlıurfa’nın Dünyada eşi benzeri az olan bir şehir olduğunu söylemişti. Geçmişte eserlerimize sahip çıkamamıdığımızdan dolayı burası şuanda üzücü bir durumda”

“Öğrenci Sayısı Bazı Ülkelerin Nüfusunun İki Katı”

Şanlıurfa’nın doğal zenginliklerinden bahsederek Dünya ve Türkiyedeki en büyük projelerinden biri olan Gap Projesini Öğrencilere Anlatan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, “Şanlıurfa Turizm ve Kültürel alanlarla Türkiyenin 7. Büyük Kenti ve nüfus olarak 9. büyük kenti. 19500 Metrekarelik olan Şanlıurfa birçok Avrupa ülkesinden büyük bir şehir. Şanlıurfada öğrenim gören çocuk sayısı 650 Bin civarındaki bu farklı ülkelerin nüfusunun kat ve kat üstü. Orta doğu çoğrafyasın’daki genç nüfus dünya nüfusunu dengeleyecek şekilde büyüktür”

“Güçlenmemizin Tek Yolu Birlik ve Beraberlikten Geçer”

Orta doğu ve Türkiye Üzerindeki yaşayan insanların doğal kaynaklarına sahip çıkamadığından bahseden Başkan Güvenç, “ Son yüzyılda yaşanan siyasi ve savaşlardan dolayı büyük bir zaafa uğradık. Bu zaaflar kendimize ve milletimize fakirlik olarak dönmüştür. Gençlerin bunların analizini iyi yaparak gelecekte dünya barışı adına gerekli çalışmaları sürdürmesini istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti 70-80 yıl duraklama dönemi geçirdikten sonra 3 Kasım 2002’de Recep Tayyip Erdoğan Liderliğinde yaptığı halk ve demokrasi devrimiyle bu günlere gelmeyi başardık. Gücümüzün, zenginliğimizin ve 100 yılı luzumsuz kavgalarla bitirdiğimizin farkına vardık. Güçlenmenin tek yolunun birlik ve beraberlikte olduğunu bilincindeyiz. Devleti Millete Hizmetkâr etmeye çalışıyoruz. Umarım ilerleyen zamanlarda hepiniz farklı noktalarda olacaksınız. Devlet kerametini ve haysiyetini milletine yaptığı çalışmalardan alır.”

Şanlıurfa’ya gelen Suriyeli misafirler için yaptıkları çalışmalardan bahseden Başkan Güvenç, “İlimize 3 yılda 400 Binden fazla Suriyeli misafir geldi. Dünyanın birçok metropolüne bu rakamda bir göç olması doğrultusunda ülkeler iflasın eşiğine gelirdi. ‘Bu kadar gelen misafirlere karşı çalışmalarımızdan vazgeçmeyerek ülkemiz ve ilimiz için neler yapabiliriz? Diye çalışıyoruz’. Asla gündemimizi kaybetmeden şehir için çalışmalarımızı sürdürerek Şanlıurfa’ya yatırımcı çekmeyi düşünüyoruz. Bizler insan olarak kardeşiz” diyerek Şanlıurfa’yı gezen öğrencilere kendi ülkelerinde bu güzellikleri anlatmasını istedi.

Şanlıurfa’nın tarihi ve Turistik mekânlarını ziyaret ettiklerini bunun yanı sıra Suriyeli misafirlerin kaldıkları kampları ve okulları ziyaret ettiklerini belirten Yrd. Doç. Mehmet Akif Nacar; “ yurt dışından Türkiye’ye okul okuyan öğrencilerin Şanlıurfa’daki Suriyeli Misafirlerin yaşantılarını gözlemlemek amacıyla buraya geldikleri için teşekkür ederiz” dedi.

Öğrencilerin Şanlıurfa’ya dair görüşlerini aktarmasını isteyen Başkan Güvenç, yabancı gözlerin Şanlıurfa değerlendirmesini aldı. Soru cevap şeklinde aktarılan konuşmada Başkan Güvenç, farklı bakış açısından sorulan sorular için öğrencilere teşekkür etti.

Öte yandan öğrencilerin Şanlıurfa’daki gezileri esnasında farklı açılardan çektiği Resimlerde 1. Seçilen fotoğrafı Afganistanlı Abelul Musaver Milad’a Resmini Başkan Güvenç takdim etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.