banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Teknik Direktör Cihat Arslan Enver Sedat Yahlizade Bıcak Kesmetaş köyleri

Harran Kalesinde Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Tarihi Harran Kalesi onarımı devam ediyor. Kültür ve Turizm Müdürü Selami YILDIZ ve teknik ekibi Harran Kalesin’de başlatılan restorasyon çalışmalarını inceledi. İncelemelerin ardından, Başlatılan restorasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini belirterek, Çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. Restorasyon çalışmalarının 2014 yılında bitirilmesini ve bu tarihten sonra Harran Kalesi’nin turizmde cazibe merkezi olacağına belirtti.

Harran Kalesi Hakkında Kısa Bilgi: Harran Kalesi, şehrin güneydoğusunda şehir suruna bitişik olarak inşa edilmiştir. İslami kaynaklarda kalenin yerinde bir Sabii tapınağının bulunduğundan bahsedilir. Emevi halifesi II. Mervan'ın 10 milyon dirhem altın harcayarak yaptırdığı sarayın, kalenin esasını oluşturduğu tahmin edilmektedir. 90x130 metre boyutlarındaki kale üç katlıdır. Düzensiz dikdörtgen planındaki kalenin dört köşesinde onikigen birer kule bulunmaktadır. " Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen tarihi kalesi, kümbet evleri ve dünyada kurulan ilk İslam üniversitesi ile ünlü Şanlıurfa'nın Harran ilçesi, 800 yıl sonra restore edilecek. 'Suriçi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim' projesi kapsamında, tarihi ilçenin 800 yıl aradan sonra restore ediliyor. Tarihi ilçenin 1200'lü yıllarda Moğolların tarafından istila edildiğini kaydetti. Yıldız, "Moğolların istilasında Harran yerle bir edilmiş, deyim yerindeyse taş üstünde taş kalmamıştır. 800 yıl aradan sonra Harran'ın tarihi kalesi ve 4 kilometrelik şehir surlarının restorasyonu için yapılan proje kabul edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı da projenin 2012 yılı yatırım programına aldı. 800 yıl aradan sonra Harran'ın kalesi ve surlarını onarılıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.