banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Harput Kalesi Hamamında arkeolojik kazı çalışmaları sürüyor

Elazığ’da Harput’un tarihi mirasının yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor.

Artukoğulları dönemine ait olduğu bilinen ve Harput Kalesinin kuzeyinde yer alan Kale Hamamında, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Aytaç’ın bilimsel danışmanlığında başlatılan kazı, hafriyat ve sondaj çalışmaları sürdürülüyor.

Elazığ Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu bünyesinde 5 ekibin katılımıyla sürdürülen çalışmalarda, yapının mevcut planı ortaya çıkarılırken, hamam içinde sondaj çalışmaları yapılarak, zemine ulaşılmaya çalışılıyor.

Hamam bünyesinde -1 metrede yer alan soğukluk bölümü zeminine ulaşan ekipler, ılıklık bölümü zeminine ulaşmak için çalışmalarına devam ediyor. Yapılan sondaj çalışmalarıyla -2 metrede sıcaklık bölümü zeminine ulaşan ekipler, hava koşullarının uygunluğu ölçüsünde çalışmalara devam edecek.

Kazı çalışmaları doğrultusunda çok miktarda sırlı, sırsız seramik kalıntılarına, künk, dolap ve kapı aksanı metal parçalarıyla az miktarda sikke elde edilirken, çalışmaların tamamlanmasının ardından Kale Hamamı, Kent Müzesi olarak kullanılacak. (Sinan Bilici-İLKHA)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.