banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Beştepe Millet Camii Eyyübiye Kaymakamı Oktay Kaya

Göbeklitepe'deki Heykel Hırsızlığına Sert Tepki

 Profesyonel Fotoğraf Sanatçıları Derneği Şanlıurfa Göbeklitepe kazıları çıkan ve 9,500 yıllık olan heykelin çalınmasına büyük tepki gösterdi.

Dernekten yapılan açıklamadaŞöyle denildi; 

Şanlıurfa Göbeklitepe kazıları, dünya tarihinin yeniden yazılmasına götürecek kadar önemli kazılardır. Son günlerde basında çıkan haberlere göre Göbelitepe’de bulunan Neolotik döneme ait olan  (9,500 yıllık) yeni bir heykel bulundu. Ancak yine basından öğreniyoruz ki bu heykel, vurdumduymazlık ve yetersiz güvenlik nedeni ile bir şekilde 5 gün aradan sonra kaybolmuştur.

 

Göbeklitepede, yeni bulunan ve Neolitik döneme ait olduğu tahmin edilen bir heykel’in çalınması ile ilgili yetkilileri göreve çağırıyoruz. Şimdiye kadar bu şekilde kaç tane tarihi eser bulunmuş ve bunları kim nasıl kayıt altına almıştır. Kayıtların kamuoyuna açıklanmasını bekliyoruz..

 

Kazı heyeti ne şekilde kimler tarafından denetleniyor? Denetleyici heyeti kim nasıl denetliyor. Bunların açıklanması gerekmektedir.

 

Bu gibi olayların aydınlatılması ve bir daha bu gibi hırsızlık olayların yaşanmaması için ne gibi önlemler alındığı kamuoyuna açıklanmalı.

 

Bu bulunan heykelin çalınacak kadar sahipsiz ve korumasız bırakılması ayrıca çok düşündürücüdür. Yetkililer mutlaka üzerine düşeni yapmalıdır.

 Profesyonel Fotoğraf Sanatçıları olarak konu ile ilgili görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz:

 

1. Göbeklitepe’ye gecede aydınlatma sistemi kurulmalı ve tüm kazı çalışmaları bir kayıt altına alınmalıdır.

 

2. 24 saat kayıt yapacak olan kamera sistemi bir an önce kurulmalıdır.

 

3. Ayrıca bu kazı ekibinin değiştirilmesini kamuoyu adına talep ediyoruz.

Saygılarımızla

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.