banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Eyyübiye Kaymakamı Oktay Kaya karbonmonoksit Balıklıgöl

Geleneksel Mutfak Müzesi Hizmete Açıldı

Şanlıurfa’da yıkılmaya yüz tutmuş tarihi Hacıbanlar Evi'ni satın alarak restorasyon işlemlerini tamamlayan Şanlıurfa Belediyesi, mekanı “Geleneksel Mutfak Müzesi”ne dönüştürerek hizmete açtı.
       “Tarihi Kentler Birliği Şanlıurfa Buluşması” kapsamında kentimize gelen yüzlerce davetlinin katıldığı törenle hizmete açılan “Mutfak Müzesi”nin açılışında kente özgü yemekler ikram edildi. Meyan şerbeti ile karşılanan davetliler mekanı gezdi ve kendileri için hazırlanan birbirinden güzel urfa yemeklerinin tadına baktılar.
       Kentin geleneksel mutfak kültürünü Dünyaya ve Türkiye’ye tanıtmayı amaçlayan Urfa Mutfak Müzesinde geçmişten günümüze oluşan eski mutfak malzemeleri de sergileniyor. Urfa mutfak kültürünün önemli örnekleri olan objelerin Urfa yöresine özgü kıyafetler giymiş mankenler yardımıyla canlandırıldığı Geleneksel Mutfak Müzesi davetlilerin büyük beğenisini topladı.
       Kentin tarihi dokusuna uygun motiflerin işlendiği Urfa Mutfak Müzesinin aslına uygun bir şekilde restore edildiğini ifade eden Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, son dönemlerde bu tip evlere ilginin her geçen gün arttığını söyledi.
     Şanlıurfa Belediyesi olarak tarihi geçmişe, geleneklere, halkın örf ve adetlerine, kültürel ve sanata büyük önem verdiklerini belirterek, yapılan koruma ve onarım çalışmalarının bu hedefte sürdürüldüğünü kaydetti.
    TKB Şanlıurfa Buluşmasına katılmak üzere kentimizde yer alan birçok vali, belediye başkanı ve diğer davetlilerle yakından ilgilenen Fakıbaba, Mutfak Müzesinin bölümlerini konuklara gezdirdi.
     Fakıbaba, “5 odalı, içerisinde 2 su kuyusu bulunan ve geniş avlusu ile Tarihi Urfa Evleri'nin vazgeçilmez örneklerinden biri olan Hacıbanlar Evi’ni Urfa Mutfak Müzesine dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Mekânda, Urfa mutfağını önce Türkiye daha sonra dünyaya tanıtmayı planlıyoruz. Fıskiyeli havuz ve yoğun desenli cepheleriyle konuklarını farklı bir atmosfere taşıması beklenen Urfa Mutfak Müzesi artık hizmete açılmıştır. Bundan sonra misafirlerimizi bu mekanda ağırlamaktan gurur duyacağız” dedi
     Geleneksel Mutfak Müzesinin geniş avlusunda bir Urfa hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmeyen Tarihi Kentler Birliği Üyeleri, daha sonra Urfa’nın tarihi ve turistik mekânlarını gezdi.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.