banner2
Öne Çıkanlar Kovancı Mahallesi Karaköprü’de İsmar tepkisi Haseki Mehmet Kaya gazzeli

Geleneksel El Sanatları Müzesi Açıldı

Yerli ve yabancı turistlerin yöremize ait geleneksel el sanatlarımızı tanımaları ve bu ürünlerden satın alabilmeleri için Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde Şanlıurfa Geleneksel El Sanatları Müzesi ve Satış Merkezi Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan’ın katılımıyla açıldı.

 

Açılışa Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan’ın yanı sıra, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Müfit Yetkin, Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın, İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, Gazi Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Feriha Akpınarlı ile daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

 

ŞURKAV’ın mülkiyetinde bulunan ŞURKAV Taziye Evi, Müze ve Satış Merkezi olarak yeniden dizayn edilerek el sanatlarımızın yaşatılması ve tanıtılması amacıyla halkın hizmetine girdi.

 

ŞURKAV Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Kürkçüoğlu yaptığı konuşmada, geçtiğimiz yıl Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan’ın himayelerinde Gazi Üniversitesinin katkılarıyla geleneksel el sanatları araştırma vakfının kurulduğunu ve açılan mesleki eğitim kurslarıyla 8 dalda 80 kursiyerin yetiştiğini söyledi. Bu dönemde el sanatları çalışmalarına hız verildiğini ifade ederek, “Şanlıurfa’nın bir turizm şehri. Şanlıurfa’da bir tek Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Müzenin bulunuyordu. Sayın Valimizin katkılarıyla artık bir müzemiz daha oldu. Emek veren herkese teşekkür ederim” dedi.

 

Gazi Üniversitesi Doç. Dr. Feriha Akpınarlı ise, 30 yıldır öğretim görevliliği yaptığını ve bütün araştırmalarının Şanlıurfa üzerine olduğunu belirterek, “Sayın valimizin teklifi ve desteği ile bütün ilçeleri dolaştık. Şanlıurfanın kültür ve el sanatları envanterini çıkardık. Envanter ve geçtiğimiz aylarda yaptığımız sempozyumun kitabı önümüzdeki günlerde çıkacak. Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan’a ve Şurkav’a böyle bir eseri Şanlıurfa’ya kazandırdıkları için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

            Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ise, aslında Şanlıurfa’nın Anadolu’ya yön verebilecek bir şehir olduğunu belirterek, “Şanlıurfa, Türkiye’nin yeni döneminde bize, bizim dünyamıza, medeniyetimize güç verebilecek, merkez şehirlerden birisidir. Peygamberler şehri olmasının yanında coğrafi, kültürel özellikleri neo stratejik merkez oluşu diğer özellikleridir.

 

Şanlıurfa tekstilin temel malzemesi pamuğun yüzde 50’sinin üretildiği yer. Diğer ürünlerde çok stratejik maddelerde, çok önemli üretim gücüne sahip bir yer. Bu üretim gücünün GAP Eylem Planıyla birlikte önümüzdeki bir iki yıl içinde tam üç katına çıkaracak. Bu haliyle Şanlıurfa, tam da Türkiye gibi yeni bir çıkışın müjdelendiği, hazırlandığı yer gibi gözüküyor ve ileriye yönelik ümitlerimiz, heyecanlarımızın gelişmesi ve serpilmesi için sadece Türkiye’ye Şanlıurfa yeter. Böyle bir şehrin sakinleriyiz ve böyle bir şehrin içinde yer alıyoruz. Tarihte Şanlıurfa içinde bulunduğu bütün medeniyetlere destek ve katkıda bulunmuş bir şehir. Bu gün de ben bunun böyle olduğuna inanıyorum. Ama bu gün bir tek fark var. Kıymetlerimizi, değerlerimizi, özelliklerimizi çok fazla bilmiyoruz ve çok savurgan, aşındıran tutum ve davranış içinde olduğumuz kanaatindeyim. Bize düşen şey hâlbuki bu değerlerimize dönüp bakmak ve sahiplenmek, korumak kollamak, hatta mümkünse onları anlamak ve geliştirmek; çağın değerleriyle bütünleştirmektir. Bütün bu evrensel değerler içerisinde bizimkilerin nerede, nasıl, hangi özellikte olduğunu hem fark etmek hem de onlarla bütünleştirebilmektir. Herkes dokumacılık yapar ama Şanlıurfa’da başka yapılır. Şanlıurfa’da Kur’anı Kerim okunuşundan tutun, diğer güzel sanatlara, estetik değerlere kadar farklı bir ekolün bir yeri oluşmuş durumda. Şanlıurfa insanının sıcak gönlüne, sıcak eline değdikten sonra yeni bir bakış açısı Urfa Ekolü adeta oluşmuş durumda. Bu hat sanatlarından ebruya, diğer güzel sanatlara kadar bütün alanlarda görmek mümkündür. O zaman bu sanatları Şanlıurfa’ya katkıda bulunmak adına sahip çıkmak zorundayız.

Harran üniversitemiz ile birlikte önce bir ekip kurmuştuk kültürel değerlerimizi kültür envanterimizi çıkarmak üzere. Çok güzel sonuçlar alındı. Balıklıgölün bile envanterimiz içinde olmadığını tespit ettik. Şimdi envanterimize aldık. Şimdi il genelindeki bütün kültürel değerlerimizi tespit etmek, gelecek nesillere onları taşıyabilmek amacıyla bir kültür envanteri çalışmamız devam ediyor. Ama el sanatları envanteri de başka bir boyutuydu. Maddi varlıklarımızın dışında da bizim kültürel değerlerimiz var. Onları da envantere almak, kaybolmasını önlemek icap ediyordu. Bu bakımdan daha önce görüştüğümüz ve bizimle çalışan Doç. Dr. Feriha Akpınarlı ve İstanbul, İzmir’den de katılan 13 kişilik bir ekibimiz var. Çok güzel bir çalışma ürettik. Bunları şimdi el sanatları envanterini şeklinde daha çok ön plana çıkarmak istediğim için anlam verdiğim hususlardan birisi. El sanatlarının envanterini çıkarıyoruz ve onları kitaplaştıracağız. Şanlıurfa’da kazazcılık, halıcılık var ama onların ne anlama geldiği nasıl duygu düşünce itibariyle yolunu kazandığı öne çıktığı hususunda dericilik, kürkçülük, gümüş işçiliği, halı, kilim ile ilgili ustalarımızla eskiye benzetmeye eskiyi yeni nesle taşımaya çalışıyoruz. Bu ustalarımız eli öpülesi insanlar. Sizlerle birlikte bu el sanatlarını üretme gayreti içindeyiz. Şehir esnaflarıyla, eşraflarıyla, sanatkârlarıyla bu tür el emeğine katkıda bulunan insanlarla şehir oluyor. Aslında şehrin gerçek sahipleri, gerçek sakinleri sizlersiniz. Bu manada dolayısıyla bunu yürekten söylüyorum sizlerin bu emeğinize, göz nurunuza, el emeğinize bizim hem hürmetimiz hem büyük saygımız var. İstiyoruz ki bunlar kaybolmadan yeni nesillere taşıyalım.

 

Şehrimizde turizmle ilgili birçok sektörü inceliyoruz ama şehrimizin bu değerlerine sahip olmak bu değerleri hayatımıza katmak bu değerlerden de işimize aşımıza katkıda bulunmak amacıyla bu turizm sektörünü inceliyoruz. Aynı zamanda onları gelecek nesillere aktarma görevimiz var. Onun için de böyle müzede sergilemek durumundayız. Şehre gelen insanların Şanlıurfa hatırası olarak muhakkak göreceği, tam da Şanlıurfa işi, Şanlıurfa’nın o sıcak gönlünün, sıcak insanının elinin emeği olan o hatıralarla da dönmesini temenni ediyoruz. Emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyor ve bu müzelerin çoğalmasını temenni ediyorum” dedi.

 

 

Vali Nuri Okutan’ın ardından Geleneksel El sanatları Müzesi ve Satış Merkezi’nin açılışı yapıldı. Açılışın ardından Vali Nuri Okutan ve açılışa katılan davetliler Geleneksel El sanatları Müzesi ve Satış Merkezini gezerek, Şanlıurfa’nın el sanatları ürünlerini inelediler.

 

Bu arada Geleneksel El sanatları Müzesi ve Satış Merkezi’nde Yöremize ait el sanatları ürünleri sergilenecektir. Bu ürünlerden Bakır ürünler, Ahşap ürünler, çulha, ehram, Saraçlık ürünleri sergilenecek

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.