banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

El dokuma halılar eskisi gibi ilgi görmüyor


Havaların soğumasının ardından halı ve battaniye sektöründe de hareketlilik başladı. Satışların iyi olduğunu ifade eden halıcı esnaf, makinede üretilen halılar sebebiyle el dokuma halıların eskisi gibi satılmadığını ve yün halıya olan rağbetin de azaldığını söylüyor.

Eski Urfa Halıcılar Çarşısı’nda yıllardır esnaflık yapan Sait Mardinli, “48 yaşındayım, kendimi bildim bileli bu işin içindeyim, halıcılık baba mesleğim. Şu anda dekoratif halı çeşitleri göz önünde bulunduruluyor.  Yani halı alan vatandaş; evinin dekorasyonuna, rengine, şekline göre aldığı için pek kalitesine dikkat etmiyor. Bundan dolayı yün halıya rağbet oldukça düşmüş durumda.”dedi.

Geçen yıllara göre halı satışları için özel mevsiminin olmadığını, satışların her mevsim olduğunu belirten Kapalı Çarşı esnafından Halil Şansal ise, “Normalde bundan 20-30 yıl önce halı satışının özel bir mevsimi vardı. Güz mevsiminde yani son bahardan kış mevsiminin sonlarına kadar satışlarımız yoğundu. Fakat son 15 yıldır halı satışının belli, özel bir mevsimi kalmadı. Hem halı bol, hem satış var” ifadelerde bulundu.

Halı üretiminde makineleşmenin çoğalmasıyla beraber el dokuma halıların azaldığını dile getiren Şansal, “Öyle ki satışlarımız eskisi gibi değil, artık her yerde halıcı var. Makineler sayesinde halı işiyle uğraşanlar çoğaldı. Şuanda bulunduğumuz çarşı Urfa’nın en eski çarşılarından biridir ama eski hareketliliğini kaybetmiş. Bazen haftalarca hiç satışımız olmuyor. Biz el dokuması halılar satıyoruz. Urfa’da tanıtım olmadığı için turistler buruya uğramıyor bile, herhangi bir reklamımız yok. Bundan yetkililer sorumludur.”diye dert yandı.

Müşterilerin halı alırken daha çok dekoratif desene dikkat ettiğini söyleyen Ali Maytama da, el tezgahında yapılan halıların eskisi gibi rağbet görmediğini, bundan dolayı da esnafın makine üretimi halıları satmaya yöneldiğini ifade etti. (Sedat Kuşulay-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.