banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Doğu Anadolu Bölge Toplantısında engellilerin sorunları ele alındı

 Türkiye Beyazay Derneği Doğu Anadolu Bölge toplantısını Van’da gerçekleştirdi. Toplantıda proje, yapılan ve yapılacak olan faaliyetler hakkında bilgiler verildi.

Van’da bir otelde yapılan toplantıya Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, Genel Sekreter İlhan Kahraman, Türkiye Beyazay Derneği Van Şube Başkanı Esra Çiçeksay Soydan, Tuşba Belediye Başkan Vekili Yaşar Şalem, Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas ve Aile ve Sosyal Politikalar Van İl Müdür Zeynel Abidin Koç katıldı.

Bölge toplantısı Van tanıtım filmi ile başladı. Daha sonra Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva ve Türkiye Beyazay Derneği Van Şube Başkanı Esra Çiçeksay Soydan birer konuşma yaptı.

Toplantıda eğitimin önemine değinen Van Valisi Aydın Nezih Doğan, sadece kendisi için değil aynı zamanda yaşadıkları toplum için de yaşayan insanların aydın ve modern insanlar olduğuna dikkat çekti.

“Engellilik artık engel değil imkan olmaya başladı”

Daha sonra söz alan Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, “Biz artık topluma yararlı olacak insanlar yetiştireceğiz. Devlet dairelerinde çalışan engelli kardeşlerimizin hem verimlilik seviyesini, hem de etkinlik seviyesini yükseltip topluma faydalı hale getirmemiz gerekiyor. Tabi yakın zamanda engelliler için yeni bir düzenleme yapılacak. Buradan da sorunları olan engelli kardeşlerimizin sorunlarını milletvekilleriyle, valilikle bir şekilde gerekli yerlere bildirmeleri gerekiyor. Van’da da çok güzel şeyler olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

 “Onlar önce insan sonra engelli”

Engelliler ve engelli aileler için yapılabilecek en büyük yardım ise onları tanımak anlamak sevmek ve kabullenen bir çevre oluşturmak olacağını söyleyen Türkiye Beyazay Derneği Van Şube Başkanı Esra Çiçeksay Soydan, “Çünkü engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil ailelerin çevrenin toplumun kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşmasıyla mümkündür bu anlamda özürlü vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır.

Bu nedenle özürlülere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesine önem verilmelidir. Devletimizin evrensel ölçülerde özürlülerini sahiplenme çabası toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteğiyle sonuç bulacaktır. Gelişmiş toplumları gelişmemiş toplumlardan ayıran en büyük özellik engelli insanların ele alış biçimidir.” ifadelerini kullandı.

Toplantı daha sonra verilen yemek ile sona erdi.(Hacı Yılmaz-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.