banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Devteşti tarihçesi, Devteşti nedir?

Tarihi çok eski yıllara dayanan Şanlıurfa Haliliye ilçesine bağlı Devteşti Mahallesinde bulunan Devteşti kuyusunun ne zaman inşaa edildiği bilinmiyor. Kısa bir süre öncesine kadar bağ ve bahçelerle çevrili olan Devteşti, bağ bahçelerin imara açılmasıyla etrafında beton binalar yükseldi.

Yapı alanının içerisinde kalan bu tarihi su kuyusu bağlı bulunduğu ilçe belediyesi tarafından sık sık temizlenmesine rağmen su yüzeyinin tamamı sık sık yosun tuttuyor ve çevrede yaşayan insanlar tarafından içersine pis atıklar atılıyor. 

Devteşti kuyusu üzerinde  12 metre çapında 10 metre yüksekliğine duvar inşa edilmiş. Kuyu halk arasında “Devlerin su içtiği kap” anlamında “Devteşti” adı verilmiş.   

Bir zamanlar Şanlıurfa'nın altarnatif yüzme havuzu görevini de gören bu tarihi kuyu, Bazı kaynaklarda vaftiz havuzu olarak geçtiği de söyleniyor.

Kaynak: www.balikligol.com /Kültür Sanat Servisi

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mehmet ali 5 yıl önce

Hayır devlerin su içtiği kap degil.
Devlerin çamaşır yıkadıgı kap anlamına geliyor.