banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Çiğköfteyi Adıyamanlılar kaptı

Çiğköftenin anayurdu Şanlıurfa olarak kabul edilir. Ancak Adıyamanlılar çiğköfteyi markalaştırma yolunda hızlı adımlarla ilerliyorlar. Bu şekilde resmen çiğköftenin sahibi Adıyaman olacak.

Çiğköfteyi markalaştırıp alışveriş merkezlerine bile giren üreticiler hedef büyüttü. 2009u 350 milyon liralık ciroyla kapatan sektör, 2010da hedef büyüttü. Çiğköfte zincirinin büyük bölümünde Adıyamanlı girişimcilerin imzası var.

 

 

Güneydoğu sofrasının vazgeçilmez tatlarından çiğköfte restoran zincirlerine alternatif olmaya başladı. Franchise yoluyla markalaşan ve hızla büyüyen çiğköfte üreticileri şimdiden bin 500 bayie (merdiven altı dahil) ulaştı. Sektörde çalışan sayısı ise 5 bin 500ü buldu.

Geçen yılı 350 milyon lira ciro ile kapatan firmalar bu yıl 450 milyon lirayı bulacak. 2009da sektöre 7 farklı marka giriş yapmıştı. Böylece pazardaki oyuncu sayısı 20ye ulaştı. Bunların bir kısmı bölgesel çapta faaliyet gösterirken, 3-4 marka ülke genelinde bayilik kanalıyla büyüyor.

Önde gelen çiğ köfte zincirlerinden Komagenenin Genel Müdürü Çetin Tekdemir, sektörde istihdamın yüzde 25inin bu yıl açılan şubelerden sağlandığını söyledi. Tekdemir, tarım ve süt hayvancılığı başta olmak üzere ambalaj ve lojistik sektörlerine de canlılık katarak dolaylı yoldan da çok sayıda kişiye daha iş imkanı sağladıklarını aktardı. Firma, bu ay açılacak mağazalarla 130 satış noktasına ulaşacak. 8 milyon liralık ciro hedefleyen şirket, 2 bin 100 metrekarelik yeni üretim tesisini de geçen mayıs ayında hizmete açmıştı. Şirketin merkezinde 50 kişi çalışıyor. Ancak francise şubelerle birlikte istihdam sayısı 400ü buluyor.

Hızla büyüyen markalardan biri de Oses Çiğ Köfte. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yaşar, geçen yıl 70 civarında olan bayi sayılarını bu yıl 118e çıkardıklarını, yıl bitmeden 120ye tamamlayacaklarını açıkladı. Çiğ köfte sektöründe doyumun yüzde 60 seviyelerinde olduğunu belirten Yaşar, Özellikle Anadoluda ciddi bir boşluk söz konusu. Sektör 2012 sonuna kadar en az 7 bin kişiyi daha istihdam edecek. Biz de bayi sayımızı 200e tamamlayacağız. dedi. Sektörde ilk markalaşan firma Adıyaman Çiğköftecisinin Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aybak da bu yıl hem sektörün hem kendilerinin yüzde 30 büyüdüğü bilgisini verdi. 2009da 220 olan bayi sayılarının bu yıl 360a ulaştığını kaydederken, bayiler dışında çalışan sayılarının 60a ulaştığını, toplamda ise 850 kişiyle hizmet verdiklerini dile getirdi.

İYİ ÇİĞKÖFTE NASIL YAPILIR?

Bulguru kaynar su ile ıslatıp biraz tuz ekleyin. Soğanları rendeleyip yağda biraz kavurun. Ardından salçayı ekleyin. Soğanı ocaktan almaya yakın baharatları katın. Kaynar su ile şişmiş bulgurların üzerine soğanlı karışımı ve nar ekşisini dökün ve iyice yoğurun. İnce ince kıyılmış maydanoz ve soğanları bulgura karıştırın. Damak tadınıza göre acı biber ve tuz ekleyin. Tekrar iyice yoğurun, ardından da köfte şeklini verin.

SEKTÖRDEKİ BAZI MARKALAR

Komagene
Adıyaman Çiğköfte
Oses Çiğköfte
Sait Çiğköfte
Kahta Çiğtöfte
Ziyafet Çiğköfte
Damga Çiğköfte
Gazi Çiğköfte
Ramazan Usta
Mehmet Usta
Öz Adıyaman

ZAMAN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.