banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul

Bölgenin inanç turizmi merkezlerinden Balıkgöl

Suriye’de yaşanan olaylar her ne kadar bölge turizmini olumsuz etkilese de kentte bulunan manevi atmosferden dolayı ziyaretçiler gelmeye devam ediyor.

Kent merkezinin güneybatısında yer alan ve Hz. İbrahim’in ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen Balıklıgöl, inanç turizminin en fazla ziyaretçi alan yerlerin başında geliyor. Yerli ve yabancı turistlerin en fazla ziyaret ettikleri yerlerin başında gelen Balıklıgöl, Şanlıurfalıların da vazgeçemedikleri mekânlardan birisi.

Hz. İbrahim’in doğduğu mağaranın bulunduğu yerleşkede, Bizans Dönemi’ne ait Meryem Ana Kilisesi yerine inşa edilen Mevlid-i Halil (Dergâh) Cami ve I8.yy’a ait bir Osmanlı yapısı olan Rızvaniye Camii, namaz vakitlerinde insanlarla dolup taşıyor. Yerleşkede Üstad Bediüzzaman, Buluntu Hoca ve Bediüzzaman’ın talebelerinden olan Abdulkadir Badıllı Hoca’nın da kabirleri bulunuyor.

Her yıl binlerce ziyaretçinin akınına uğrayan Balıklıgöl’ün ve yine hemen yanı başındaki Ayn Zeliha gölünün halk arasında ilginç bir hikâyesi vardır.

Rivayetlere göre; ‘Nemrut ve halkının taptığı putlarla mücadele eden Hz. İbrahim, Nemrut tarafından bugünkü Urfa kalesinin bulunduğu tepeden ateşe atılır. Bu sırada Kur’an’da belirtildiği gibi Allah tarafından ateşe "Ey ateş, İbrahim'e karşı serin ve selametli ol"' emri verilir. Bu emir üzerine kimi rivayetlere göre ateş gül bahçesine dönüşür. Yine halk arasında kimi rivayetlere göre de ateşin su, odunların da balık olduğu söylenir. Hz. İbrahim'in düştüğü yer, Halil-ür Rahman gölüdür. Rivayete göre Nemrut'un kızı Zeliha da Hz. İbrahim'e inandığından kendisini onun peşinden ateşe atar. Zeliha'nın düştüğü yerde de Ayn Zeliha Gölü oluşur.

Şanlıurfalılar hafta sonları özellikle ikindi namazından sonra evde yaptıkları yöresel yemekleri ve çay termoslarını da alarak Balıklıgöl’e gider, burada akşam yemeklerini yerler. Yabancı turistler ise ya kafile halinde veya tek başına gelip bu tarihi mekânı ziyaret edip fotoğraflar çektirirler. (Mustafa Bikeç-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.