banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Batman'da Seyit Bilal Türbesine ziyaretçi akını

Seyit Bilal Türbesi, bu yıl da Türkiye’nin her bölgesinden gelen vatandaşlarla dolup taştı. Vatandaşlar, türbede bölge huzuru için dua ettiler. 850 yıldır gerçekleşen Seyit Bilal anma etkinliği bu yıl Ortadoğu'da barış ve kardeşliğe adandı.

Batman'a bağlı Gercüş ilçesine bağlı  (Becirman) köyünde bulunan Seyit Bilal Türbesi, her sene Eylül ayının ikinci haftasında olduğu gibi bu sene de ziyaretçi akınına uğradı. Seyit Bilal Türbesinin bulunduğu Becirmen köyüne akın eden aileler, kurban keserek dua etti. Hasta olanlar ise iyileşmesi için ellerini Rahman'a açıp dua etti. Huzur için dualar okudu.

Seyit Bilal ve Becirman Vakfı Başkanı Abdülmecit Aslan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “850 seneden beri Seyit Bilal hazretlerinin türbesine insanlar gelip ziyaret ediyorlar. Türkiye’nin her tarafından geliyorlar, bir gece burada kalıyorlar. Psikolojik sorunları olanlar türbeye gelip bir gece yatıyor ve Allah’ın izni ile iyileşiyorlar. Türbeye gelenler kurban kesiyor, mevlit okuyorlar. Yaptıkları yemekleri de gelen misafirlere ikram ediyorlar.” dedi.

Türkiye'nin hemen her şehrinden binlerin katılımıyla Seyid Bilal türbesini ziyarete gelen ziyaretçiler, her yılın Eylül ayının ikinci haftasında türbeyi ziyarete geldiklerini ve hasta olanların ise Allah'ın izni ile yaptıkları ziyaret ile iyileştiklerini iddia ettiler.

Seyit Bilal Tarihçesi;

Seyid Bilal, Hz. Muhammed'in (sav) torunu olan Hz. Hüseyin'in (ra) 12. kuşak torunlarındandır. 1132'de Bağdat'ta doğmuş, babasının adı Seyid Harun'dur. Annesi Fatıma'dır. 1154 yılında dönemin ünlü Abbasi Halifesi Harun Reşit döneminde Bağdat'tan Becirman'a zorunlu göç eden Seyid Bilal, burada bölgenin ağası Mire Botan'ın bölgesi içinde yer alan Becirman'a gelmiştir. Rivayete göre, uzun bir yolculuktan sonra Seyid Bilal bugünkü Becirman köyüne nazır Grebej dedikleri mevkide konaklar. Araban mirekleri, av nedeniyle bu bölgeden geçtikleri esnada karşılarına yabani tavşan çıkar. Tazının kovaladığı tavşan o esnada namazda duran Seyid Bilal Hazretleri'ne sığınır. Tazı, tavşanı karşıda beklemeye başlar. Bunu gören Araban beyi çok etkilenir. Seyid Bilal'e hürmet gösterir, ona iltifat ve hediye olarak bugünkü Becirman köyünün sınırlarının tümünü parmağıyla çizerek çok geniş bir alanı kendisine sunar. Aynı zamanda biricik kız kardeşiyle de evlendirir.

İşte bu evlilik töreninden başlayarak 850 yıldır burada şenlikler düzenlenir, kurbanlar kesilir, çeşitli yöresel etkinlikler yapılır.    (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.