banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

Abdulkadir Algın’dan “Çanakkale Şehitler Yurdu” türküsü

Abdulkadir Algın, şiirini klasik türkü normlarına uygun olarak yazdı, Çanakkale Savaşları ile ilgili tarihi yer ve mekân isimlerini de bu şiirde kullandı. Algın, kültürel değerlerimizin tanıtımında ve yaşatılmasında konusunda ise “Kendimi bu çalışma alanlarında sorumlu hissetmekteyim” dedi. Bestekar Algın’ın türkünün tüm güftelerinde de giriş gelişme ve sonuç anlatımlarına şiirsel öğeler kattığı dikkat çekiyor.

Bestekar Algın, türkü ile ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Bu Savaş İstiklal savaşına ilham kaynağı olmuştur. Son yüzyılın Türk kahramanlığının Dünyaya duyurduğu en önemli savaşlardan biridir. Tarihimizde çok şanlı bir yer tutmaktadır. Bu Savaşta Almanya ve Avusturya ile birlikte olan Osmanlı İmparatorluğunu, İstanbul’u almak sureti ile harp dışına itmek isteyen İngiliz ve Fransızlar kara ve deniz kuvvetleri ile 18 Mart Tarihinde saldırıya geçerler. İstilacı güçler milletimizin inançlı direnişi ile karşılaşır. Askerimiz Çanakkale’de geçit vermez. Bu savaşlarda on binlerce şehit ve bir o kadar yaralı verdik. Bu savaşta askerlerimizden tutun da paşalarımıza kadar onurlu bir savaşım sergilendiği görülür. Bu Savaşlar neticesi ile askerlerimiz düşmanlarımızı topraklarımızdan kovmuşlardır. Bizler o kahraman askerlerimizin evlatları olarak bu günlerimizi onlara borçluyuz. Nur içinde yatsınlar.”

Söz ve müziği Abdulkadir Algın’a ait olan ve ilk kez Kültür Bakanlığı Türk Halk Müziği Solisti Cengizhan Akar tarafından ilk olarak seslendirilecek hicaz makamındaki türkünün sözleri şöyle:

 

ÇANAKKALE ŞEHİTLER YURDU

1.Çanakkale’yi sarmış İngiliz Fransızı

Kimi devşirme asker Anzak’lıGurka’lısı

Ta ezelden tanırım ben o eski düşmanı

Vatan için can verdim, akıttım al kanımı.

Çanakkale geçilmez bura şehitler yurdu

Burda kefensiz yatar; Kürdü, Arapı, Türkü

……………………………………………….

2. Çanakkale’yi düşman orduları kuşatmış

İman dolu kalplerde süngü kılıç şahlanmış

Barut koktu, kan aktı, mahşer ile tanıştık

Tabyalarda, siperde ölümüne savaştık

Çanakkale geçilmez bura şehitler yurdu

Burda kefensiz yatar; Lazı, Çerkezi, Gürcü

……………………………………………….

3.Çanakkale’yi döver ağır toplu gemiler

Üstümüze yağardı gülle, kurşun, mermiler

On binlerce can verdik, bir o kadar yaralı

Muzaffer askerimiz kovdu tüm düşmanları.

 

Çanakkale geçilmez bura şehitler yurdu

Burda kefensiz yatar; destanlaşan bir ordu


Reşat Kuşçuoğlu / Ankara / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.