banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valiliği urfahaber Sanlıurfa Urfa

4+4+4 en çok meslek liselerine yarıyor
MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın lise yönetmeliğini yeni eğitim sistemi olan 4+4+4’e göre uyarlamasıyla birlikte teknik/meslek Anadolu lisesi, Anadolu öğretmen lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, polis koleji ve askeri liselerde köklü değişikliğe gidildi. Lise Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe göre meslek liselerinde öğrenciye yurtdışında staj imkanı ve maaş verilirken liseler arasındaki geçişlerin serbest olmasıyla birlikte başta askeri liseler olmak üzere askeri veya sivil liseler arası geçişin önü tamamen açıldı.
Yurtdışında staj yapabilmenin önü açıldı
Öğrenciler, kardeş okul uygulaması, uluslararası ikili anlaşma, protokol ya da bir proje kapsamında her türlü sorumluluk kendilerine ait ve giderleri kendileri ya da proje çerçevesinde karşılanmak üzere alanlarıyla ilgili beceri eğitimi, staj ve yaz uygulaması eğitimlerini, yurtdışındaki işletmelerde de yapabilecek.
İşletmelerdeki mesleki eğitiminin gündüz yapılması esas olacak. Ancak bu eğitim, sektörün türü ile iklim koşulları ile yılın belli zamanlarında çalışan işletmeler dikkate alınarak, il istihdam ve meslekî eğitim kurulunun kararı ile saat 24.00’ü geçmemek üzere gece de yapılabilecek.
Mezunlara İşyeri Açma Belgesi verilecek
Teknik lise veya mesleki ve teknik ortaöğretim okullarından mezun olanlardan isteyenlere, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklerinde bağımsız ‘İşyeri Açma Belgesi’ verilecek. Daha önce bu belge için mesleki eğitim yeterli görülmeyerek sertifika aranıyordu.
Meslek ve teknik liselerde telafi eğitimini ve stajını başarıyla tamamlayan ortaöğretim okulu mezunlarına, ilgili alana ait meslek lisesi diploması verilecek.
Ortaöğrenimini tamamlayamayan kalfa ve ustalara ise meslekî eğitimi tamamlama belgesi düzenlenecek. Ayrıca mesleki eğitimi tamamlama belgesi verilen kalfa ve ustalar, Meslekî Açık Öğretim Lisesi yoluyla ortak dersleri tamamladıkları takdirde bitirdikleri alana ait meslek lisesi diploması Mesleki Açık Öğretim Lisesi tarafından düzenlenecek.
Bölümler sanayinin ihtiyacına göre olacak
Taslağa göre teknik/mesleki okullarda bölümler, bulundukları illerin sanayisinin ihtiyacına göre belirlenecek. 81 ilin İl Milli Eğitim Müdürleri sanayicilerle sürekli irtibat halinde olarak hangi alanda ne kadar ara elamana ihtiyaç duyulduğu konusundaki verileri toplayacak. Meslek okulları bölüm ve kontenjanları bu verilere göre belirlenecek.
Lise yapan işadamına öğrenci başına ödeme
Teknik/mesleki okullar, organize sanayi bölgelerinin yakınlarında işadamlarınca yapılacak. Devlet, bu işadamlarını teşvik edecek, öğrenci başına para verilecek. Eğitim maliyetin de bir bölümü yine devlet tarafından üstlenilecek.
İşletmede mesleki eğitim gören öğrenci, ücret, ücret artışı ve diğer olanakları kapsayan eğitim sözleşmesini, öğrenci velisi ve okul müdürü ile birlikte imzalayacak. İşletme öğrenciye staj yaptırdığı sürece belli miktarda maaş bağlayacak.
Polis Koleji ve askeri liseden geçişe vize
Genel liselere nakil ve geçişte Anadolu lisesi, Anadolu öğretmen lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, polis koleji ve askeri liselerden aynı sınıf seviyesinde zamana bağlı olmaksızın geçiş yapılabilecek.
Farklı tür program uygulayan okullardan, 9’uncu sınıflarda zamana bağlı olmaksızın, 10 ve 11’inci sınıfların sonunda ders kesiminden, yeni öğretim yılının başlangıcına kadar nakil yapılabilecek
Yeni sistemle birlikte imam hatip liselerine de yeni olanaklar sağlanacak. İmam hatip liselerinde, meslek dersleri uygulamalarının yapılması için uygun alanlar veya uygulama mescitleri oluşturulacak.
Taslağa göre güzel sanatlar ve spor liseleri hariç beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar derslerinde puanla değerlendirme yapılmayacak. Böylelikle bu tür yetenek derslerinde kalma veya geçme durumu söz konusu olmayacak.
Başarılı öğrenciye bir yıl erken mezuniyet
Yeni yönetmelikte, isteyen ve belirlenecek şartları yerine getiren öğrencilere de bir yıl erken mezuniyet imkânı getiriliyor. 10’uncu sınıf sonunda bütün derslerden başarılı olup yılsonu başarı puanı en az 90 ve üzeri olan 11’inci sınıf öğrencileri erken mezuniyet hakkından yararlanabilecek. Erken mezuniyet için başvuruda bulunanların o yılın üniversiteye giriş sınavına başvuruları da sağlanacak.
Doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden, başarısız ders sayısı en fazla 4 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçecekler. Ancak alt sınıflar da dahil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunan yani 7 dersten kalanlar sınıf tekrarı edecek.
Puanla değerlendirme sisteminde değişiklik yapılıyor. Şu anda puan olarak 0-24 ‘Etkisiz’, 25-44 ‘Geçmez’ iken yeni şekliyle 0-44 ‘geçmez’ oluyor.
19 Mayıs bayramında resmi tatil 2 gün oldu
19 MAYIS Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda statlarda gösteri yapmak için 2 ay önceden hazırlık yapan öğrenciler devamsız sayılmayacak, ancak o süre içerisinde görmesi gereken ders konularından sorumlu olacak ve o derslerden sınava girecek. Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı taslakta 19 Mayıs bayramı ve dolayısıyla tatil süresini de 2 güne çıkardı.
Kaynak: STAR

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.