banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

2 bin yıllık kilise restore edilmeyi bekliyor

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı yaklaşık 90 hanelik olan 600 nüfuslu Gönüllü (Derdile) köyünde bulunan ve yaklaşık 2 bin yıllık olmasına rağmen halen ayakta duran Gönüllü Derdile Kilisesi’nin koruma altına alınıp restorasyonunun yapılması bekleniyor.

Gönüllü Derdile Kilisesi’nin geçmiş tarihi ile ilgili bilgi veren Batman Turizm Tanıtım Derneği Asbaşkanı Emin Bulut, Gönüllü köyünün Mava Dağı’nın eteklerinde büyük kaya üzerinde inşa edildiğini söyledi.

Köyün tarihi bir köy olduğunu belirten Bulut, kilisenin tarihiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Ortaçağ’da Başpiskoposluk olan Hasankeyf’ten kovulan bir papaz ile bir rahibe aşkları ifşa olunca, oradan kovuluyorlar. Onlar da Gönüllü köyüne geliyorlar. Burada gönüllerin kilisesi anlamında olan Der ve gönül anlamında olan Dıl kilisesi yani “Derdil” kilisesini inşa ediyorlar.”

Bulut, “Köyün alt yamacında, çok büyük bir kayanın altında çıkan kaynak suyuyla bütün bu vadi sulanıyor. Bu kaynak, Hasankeyf’in Üçyol (Dıfne) köyüne kadar geniş bir vadi arasında geçiyor. Köy, tarımsal olarak da pirincin yetiştiği bölgedeki ilk alanlardan bir tanesidir. Çok tarihi ve kutsal bir mekândır. Hem Zerdüştler, Ezidiler, Süryaniler ve Müslümanlar için köyde önemli izler vardır. Burası, bütün inançların bir arada yaşamlarını en güzel şekilde sürdürdükleri ve aslında dünyaya da örnek olabilecek bir köy statüsündedir.” ifadelerini kullandı.

“Gönüllü marka olabilecek bir köydür”

Gönüllü köyünün, turizmin geliştirilmesi yönünden de önemli bir yer olduğunu vurgulayan Bulut, devamında şunları söyledi: “Bu köyümüz inanç, kültür ve doğa turizminde marka olabilecek köylerimizdendir. Kaynak suyunun beslediği su değirmenleri var. Bin yıllık su değirmenleri ve 2 bin yıllık bir kilisesiyle aslında çok önemli tarihi, kültürel bir mirasa sahibiz. Bunların korunması noktasında da buranın geçtiğimiz yıllarda kültürel mirasının tescil edilmesiyle birlikte yalnızca restorasyonu ve koruma sıkıntısı vardır. Buranın korunup, restore edilmesi gerekiyor. Müze’nin, Kültür Bakanlığının acilen buraya müdahale etmesi gerekir, ancak turizm bu şekilde gelişir.”

Bölgede yaşanan olayların turizme çok ciddi etkisinin olduğunu da sözlerine ekleyen Bulut, olaylardan önce bölgeye binlerce turistin geldiğini ve olayların ardından ise çok küçük turist turlarının geldiğini belirtti. Mutlaka bölgenin huzura kavuşması gerektiğine işaret eden Bulut, binlerce yıl birlikte yaşayan farklı inançlardan, kültürlerden örnek alıp bir arada yaşamanın pekişmesi gerektiğini söyledi.(M. Fatih Akgül - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.