banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Sanlıurfa Haber Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry

1870'ten günümüze Bursa Bıçağı

 Dünyaca ünlü Bursa Bıçaklarını 1870’ten günümüze taşıyan Bursa’nın en eski bıçakçısı 85 yaşındaki Abdulbaki Tüfek, ailece 3 nesildir Bursa bıçağı ürettiklerini ve soyadlarının da Osmanlı zamanında tüfek üreticisi olan dedesinden kaldığını söyledi.

Amcasının Sultan Abdulhamit’in silah fabrikalarında ustabaşı olan Eşref Usta olduğunu söyleyen Tüfek, 75 yıldır Bursa’da bıçakçılık yaptığı ve Bursa’nın en eski bıçakçısı olduğunu dile getirdi.

72 ayrı işlemden geçen Bursa bıçakları…

Tamamen el yapımı olan Bursa bıçaklarının 72 ayrı işlemden geçtiğini anlatan Tüfek, söz konusu bıçakların usulüne uygun kullanılması halinde 25-30 yıl boyunca kullanılabileceğini söyledi.

“Kasaplar ithal bıçakları değil Bursa bıçağını tercih ediyor”

Hayvana eziyet edilmemesi, elleri yormaması gibi özellikleriyle kasapların kesim işleminde Bursa bıçağı kullanmayı tercih ettiğini belirten Tüfek, “Kurban Bayramı münasebetiyle hem satışlarda hem de bileme işlemlerinde ciddi bir artış var. Özellikle kasaplar ve vatandaşlar kurbanlıklarını kesmek için ithal bıçakları değil, Bursa’nın el yapımı bıçaklarını tercih ediyorlar. Bunun sebebi ise, bu bıçakların elleri yormaması ve kesilen kurbanlığa eziyet vermeden çabucak kesmesi.” şeklinde konuştu.

Kurbanlık kesenler dikkat!

Her yıl kurban bayramında kasapların ve kurbanlık kesen vatandaşların yanlış kesim işlemi, acemilik gibi birçok sebepten kendilerini yaraladığını söyleyen Tüfek, kurbanlık kesenlerin bıçakları doğru kullanmaları ve kendilerine zarar vermemelerini konusunda da uyardı.

“Bıçaklara ‘Bismillah-ı Allahû Ekber’ yazısı işledik”

Son zamanlarda ürettikleri bıçakların üstüne Bismillah-ı Allahû Ekber yazısını işlediklerini söyleyen Tüfek, yazılan bu yazılarla kasaplar ve kurbanlıklarını kesenlere bir hatırlatmada bulunduklarını söyledi.

Abdulbaki Tüfek, son olarak yaklaşan Kurban Bayramının bütün İslam âlemine hayırlı olmasını dileyerek sözlerini noktaladı. (Zeki Aras - İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.