banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der

12 bin yıllık Göbeklitepe UNESCO’ya hazırlanıyor

Şanlıurfa da bulunan ve 12 bin yıl öncesine ait tarihi eserleri bünyesinde barındırdığı belirtilen Göbekli Tepe, 2016 yılında UNESCO listesine girmesi bekleniyor.

Dünyanın en eski tapınaklarından olan Göbekli Tepe’nin Unesco'nun Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için çalışmaların yapıldığını söyleyen Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberler Odası Başkanı Mehmet Kamil Türkmen, Göbekli Tepe ile ilgili çalışmaların olduğunu ve 2016 yılında Göbekli Tepenin UNESCO listesine girebileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), 'Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki varlıkları arasında bulunan ve 12 bin yıl öncesine ait tarihi eserleri bünyesinde barındıran Göbekli Tepe'nin, 2016 yılında asıl listeye gireceği tahmin ediliyor. 

Konu ile ilgili İlke Haber Ajansı (İLKHA)’ya açıklamalarda bulunan Mehmet Kamil Türkmen, “Yakın zaman önce Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO listesine girmişti. Diyarbakır Surları tarihte Milattan Önce 3 binlere kadar dayanır. Milattan sonra 312 de Konstantinopolis  İmparatorluğu zamanında da Surlar tamir edilmiştir. İstanbul’da ki Surlar ile birlikte aynı tarihte tamir görmüştür. Hevsel Bahçeleri o bölgeye hayat veren bahçelerdendir. Bizimde bahçelerimiz vardır fakat Hevsel Bahçeleri Dicle Nehrinin hemen yanında olması nedeniyle, Surlar ile beraber bir bütün olarak kabul edilir. Devlet desteğiyle güzel bir projeye imza atıldı.” dedi.

 

 

Göbekli Tepe’nin de 2016 yılında UNESCO Kültürel Miras listesine gireceğini söyleyen Türkmen, sözlerine şöyle devam etti: “Bununla ilgili Bakanlık düzeyinde bir çalışma var. İnşallah Göbekli Tepe 2016 yılında UNESCO listesine girecek. Bunun yanında Harran neden olmasın. Dünya’nın en eski yerleşim yeridir. Birleşmiş Milletler her yıl Türkiye’den iki tane kabul ediyor. Bu yıl Surlar ve Hevsel bahçeleri oldu. Önümüzdeki yıl da inşallah öncelikle Göbekli Tepe olacaktır.”

 

“Göbekli Tepenin etrafı imara açılmamalı”

 

Göbekli Tepenin etrafının imara açılmaması gerektiğini ifade eden Türkmen, “Urfa için Göbekli Tepe ve Harran’ın projelerini hazırlayıp sunulacak. Bizlerinde oraları betonlaştırmamamız gerekiyor. Özellikle Göbekli Tepe’nin üst tarafında yapılaşmanın olmaması gerekiyor. Tarihi koruyacaksak, yapılaşmaya izin vermememiz gerekir. İmar a açarsak oraların listeye girmesi zorlaşır. Oraları güzelleştirmemiz gerekir. İmara açılırsa zarar ederiz.” ifadelerini kullandı.

 

Yeni dönemde yeni çalışmaların da olacağını söyleyen Türkmen, “Orada önümüzde ki sezon mozaik çatıya benzer güzel bir çatı yapılacak. Aldığım bilgilere göre kazı çalışmaları önümüzdeki dönem yapılamayacak mevcut kazılar korunacak.” dedi. (Mustafa Bikeç/ Osman Gülebak-İLKHA)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.