Şanlıurfa || Balıklıgöl.com - Şanlıurfa'dan Dakika dakika güncel haberler
Son Dakika
Kocasını Döven Kadın İddiaları Yalanladı-VİDEO Karaköprüde Kitap ve Giyim Fuarı Şanlıurfa Belediyesinden Aşıklar Makamı Konseri Gıda Üzerine "Büyük Takip" VİDEO Batıya Doğru Akan Nehir Fotoğraf Sergisi Açıldı AK Parti Gençlik Kollarından Merkez İlçe'ye ziyaret-VİDEO AK parti Viranşehir Danışma Meclisi toplantısı yapıldı Urfa'da yakılan ateş, polisi alarma geçirdi Dilipak; Göbeklitepedeki hırsızlığın karşılığını ödemişler Eşinden şiddet gören koca; Beni kurtarın
Gıda Üzerine 'Büyük Takip' VİDEO
Gıda Üzerine "Büyük Takip" VİDEO
 
Vatandaş kandırıldığını düşünüyor
Vatandaş kandırıldığını düşünüyor
 
Ak Partî Rojên Gel Sazdikê
Ak Partî Rojên Gel Sazdikê
 
Ciwan Haco-Hülya Avşar düeti VİDEO
Ciwan Haco-Hülya Avşar düeti VİDEO
Memur-Sen'den toplu sözleşme protestosu
 
Memur-Sen'den toplu sözleşme protestosu
Memur-Sen Şanlıurfa Şubesi Toplu Sözleşme Yasasını protesto etmek amacıyla basın açıklaması düzenledi.
27 Ocak 2012 Cuma 15:09
Facebook
Google
Twitter
Yazdır

Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde yapılan ve yoğun katılımın olduğu basın açıklamasında Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Şube Başkanı Mahmut ATÇI; ‘’12 Eylül 2010'da yapılan referandumla kabul edilen ve kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı veren Anayasa değişikliğini fiilen hayata geçirecek kanun tasarısı, 16 ay gecikmeli olarak TBMM'ye sevk edildi. Memur-Sen olarak, söz konusu tasarıyı bu şekliyle kabul etmemiz mümkün değildir. Tasarı, 12 Eylül 2010'da yakalanan ve sürdürülmesi gereken demokratikleşme heyecanıyla uyumlu değildir. Tasarı masaya değil, sahaya davet tasarısıdır.
Referandumdan hemen sonra 60. hükümette konuyla ilgilenen Devlet Bakanı Hayati Yazıcı döneminde başlayan ikincil mevzuat çalışmaları, 12 Haziran seçimleri sonrasında 61. hükümetin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le devam ettirilmiştir. Bu çalışmaların bütününde hizmet kolu başta olmak üzere birçok konuda uzlaşma sağlanmış ve Üçlü Danışma Kurulu'nun son toplantısında TBMM'ye gönderilecek metnin içeriğinde bir çok konuda uzlaşılmıştır. Ancak, bugün TBMM'ye sevk edilen tasarıda üzerinde mutabakata vardığımız hususların bile yer almadığını görüyoruz. Bu uzlaşma kültürüyle bağdaşmamaktadır. Bu tasarı bizim için yok hükmündedir. Hükümetin konuya yaklaşımındaki olumsuzluk, tasarının sevk edildiği komisyondan da anlaşılmaktadır. Tasarı ilgili komisyon olarak Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'na gitmesi gerekirken, Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevk edilmiş, ilgili komisyon ise tali komisyon konumuna getirilmiştir.
Hükümet adına memur sendikaları ve konfederasyonlarla masaya oturan bakanların 'evet' dediği hususların bile daha sonra değişikliğe uğratılıp, konunun tarafı olan memur sendikaları konfederasyonlarının görüşlerinin alınmaması kabul edilir bir durum değildir ve ileri demokrasi iddiasıyla bağdaşmamaktadır.
Daha önce mutabakata vardığımız temel konulardan biri olan hizmet kolu toplu sözleşmesinde her iki bakanla da uzlaşmıştık. Bu uzlaşmaya göre yetkili sendikalar, hizmet kollarını ilgilendiren döner sermaye, ek ders ücreti gibi konuları sözleşme maddesi haline getireceklerdi. Kamu görevlilerinin bütününü ilgilendiren konular, bütün kamu görevlilerine uygulanacak mali ve sosyal haklar ise genel toplu sözleşmenin konusu olarak belirlenmişti. TBMM'ye sevk edilen tasarıda ise bütün bunlar yok sayılıp dünyada karşılığı olmayan bir şey ihdas edilmiştir. Oysa 19. faslın açılması isteniyorsa, toplu sözleşme düzeninin dünyada karşılığı olan bir şekilde yapılması gerekmektedir. 16 aydır anayasa çiğneniyor, tasarıyla da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile varılan mutabakat çiğnenmektedir.
'Yasayı konuşuruz, ancak biz belirleriz' görüşünde ısrar edilirse, toplu sözleşmeyi de kendi kendilerine yaparlar. Referandumda yüzde 58 'evet' çıkmasının hazzını yaşayan, ancak anayasanın 53 ve 128. maddelerindeki değişikliği hazmedemeyen bakanların varlığını üzüntüyle görmekteyiz. Ne yazık ki, 'Biz bu kadar oy aldık, nasıl olur da, memur maaşlarını toplu sözleşme masası belirler, nasıl olur da uzlaşılamazsa Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun kararı bağlayıcı olur' diyen bir anlayışla karşı karşıyayız.

Buradan TBMM'ye çağrımız, bürokrasinin hayır'ının yerine milletine evet'ine kulak vermesidir. Vesayet mağduru olan ve sürekli vesayetten şikayet eden Ak Parti de, bürokrasi vesayeti yerine, milletin sesini dinlemelidir.
Memur-Sen olarak Başbakanlık tarafından TBMM'ye gönderilen tasarıda yer almayan aşağıdaki hususların komisyon ve Genel Kurul sürecinde hayata geçirilmesi en büyük beklentimizdir. Diyalogla çözüm yolunu önemsiyoruz. Ancak hatada ısrar edilirse, bu alanlara çağrıdır. Bu davetin hakkını vereceğimizden de kimsenin endişesi olmasın.

1- Hizmet kolu toplu sözleşmesine tasarıda yer verilmeli
2- Yerel yönetimlerde işyeri toplu sözleşmesine yer verilmeli
3- Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Başkanı Yargıtay, Danıştay veya Sayıştay Başkanları arasından, kanunla belirlenmeli
4- Cumhurbaşkanlığı, TBMM, TSK ve Emniyette çalışan sivil personele sendika üyesi olma imkanı verilmeli
5- Sendika üyesi olmayanların toplu sözleşmeden yararlanmak için dayanışma aidatı ödemesini sağlayacak hükümlere yer verilmeli
6- Toplu sözleşmenin kapsamı, ‘diğer mali ve sosyal haklar’ ibaresiyle genişletilirken, ‘aylık ve ücretler ile diğer mali ve sosyal haklara ilişkin sistemde değişiklik öngören talepler, toplu sözleşmenin kapsamı dışındadır’ denilerek yapılan kapsam daraltılmasından vazgeçilmelidir. Toplu sözleşme masası, kamu görevlilerini ilgilendiren her konuya açık hale getirilmelidir.
7- Sendikaların sahadaki çalışmalarıyla elde ettiği yetki, kanun maddesiyle değersizleştirilmemeli, masaya oturmama veya masadan kalkma da bir pazarlık stratejisi olarak kabul edilmelidir.
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
FURKAN VAKFI
Yazarlar
Anket
Yeni Tasarımımızı Nasıl Buluyorsunuz?
Çok Güzel
Güzel
Fena Sayılmaz
Kötü
Namaz Vakitleri
İmsak
4:38
Güneş
5:59
Öğlen
11:46
İkindi
14:48
Akşam
17:19
Yatsı
18:34
Çok Okunanlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
60856
USD ALIŞ
1.7500
USD SATIŞ
1.7600
EURO ALIŞ
2.3170
EURO SATIŞ
2.3320
POUND ALIŞ
2.7350
POUND SATIŞ
2.7850
ALTIN ALIŞ
98.4650
ALTIN SATIŞ
99.0130
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
2009 Çin'in kuzeyindeki bir kömür madeninde meydana gelen patlamada 73 madenci öldü, onlarcası galerilerde mahsur kaldı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
 1
GALATASARAY
27
18
6
3
60
 2
FENERBAHÇE
27
16
6
5
54
 3
BEŞİKTAŞ
27
14
7
6
49
 4
TRABZONSPOR
27
13
7
7
46
 5
GENÇLERBİRLİĞİ
27
12
7
8
43
 6
SİVASSPOR
27
11
9
7
42
 7
ESKİŞEHİRSPOR
27
11
5
11
38
 8
İSTANBUL BBSK
27
10
7
10
37
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Get our toolbar!
Basın ve Yayın Haber Siteleri

Yazılım: Haber Sitesi Kur
http://www.ardek.com.tr