banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Yüksek Yargı: Bizi Kimse Eleştiremez!
Ses kaydında anlatılan plandaki gibi Cihaner’i tahliye eden Yargıtay 11. Ceza üyeleri ile Haberal’ı tahliye etmeyen hakimleri tazminata mahkum eden 4. Hukuk üyeleri, kararı eleştiren hukukçulara dava açtı.

Yüksek yargı, tartışılan kararlarını eleştiren hukukçulara dava yağdırmaya başladı. İlhan Cihaner'i internete düşen ve Yargıtay 8. Daire üyesi Hamdi Yaveir Aktan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarında anlatılan plandaki gibi bir yol izleyerek tahliye eden Yargıtay 11. Ceza Dairesi üyeleri, bu kararla ilgili star ve Zaman gazetelerine görüş bildiren hukukçulara dava açtı. Haberal'ı tahliye etmeyen hakimleri fotokopi belgelerle tazminata mahkum eden Yargıtay 4. Hukuk Dairesi de kararı eleştiren hukukçuyu dava etti.

HERŞEY PLANDAKİ GİBİ İŞLEDİ AMA!

İlhan Cihaner'in aylar öncesinde internete düşen ses kayıtlarındaki planda anlatıldığı gibi Yargıtay 11. Ceza Dairesi tarafından fotokopi belgeler üzerinden yapılan inceleme ile tahliye edilmesi üzerine star ve Zaman gazeteleri, şimdiki HSYK üyesi Prof. Ahmet Gökçen, emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel, emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Kaşıkçı, emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu'ndan tahliyelerle ilgili görüş aldı.

CİHANER'İ TAHLİYE EDENLER MAĞDUR

Erzincan Ergenekon sanığı İlhan Cihaner, her iki gazetedeki haberlerle ilgili şikayetçi oldu. Suç duyurusunu işleme koyan basın suçlarına bakan Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Pircan Barut Emre, iki gazete hakkında ayrı ayrı iddianame hazırlayıp dava açtı. İddianamede 11. Ceza üyeleri Ersan Ülker, Saniye Tarhan, Halit Baysol, Hüseyin Boyrazoğlu ve Hüseyin Eken mağdur olarak yer aldı.

SAVCI EMRE: KOVUŞTURMAYA YER YOK

star gazetesi hakkında Savcı Pircan Barut Emre tarafından hazırlanan iddianamede, star Ankara Yargı Muhabiri Lütfi Kaplan ve Sorumlu Yazı işleri Müdürü Özkan Demir ile Cihaner kararını değerlendiren HSYK üyesi Prof. Ahmet Gökçen, emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel, emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek şüpheli olarak yer aldı.

İddianamede yer alan bir notta Savcı Pircan Barut Emre, "iddinamede Ahmet Gökcen, Ahmet Gündel, Reşat Petek, Mehmet Altan, Cevheri Güven ve Erdinç Akkoyunlu hakkında kovuşturmaya gerek olmadığını" belirtti. Zaman'ın haberiyle ilgili iddianamede de görüşleri yer alan Ahmet Gündel, Faik Tarımcıoğlu, Reşat Petek ve Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Kaşıkçı hakkında "kovuşturmaya yer olmadığı" notu düştü.

YARGITAY: HEPSİ YARGILANSIN

İddianamenin mahkemeye sunulmasının ardından Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Yargıtay üyelerine davada "mağdur taraf" olduklarını için konuyu bildirdi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi üyeleri de Nöbetci Asliye Ceza Mahkemesine hitaben yazdıkları talimatnamede hukukçulardan şikayetci olduklarını bildirdi. Talimatnamede "Sanıklar hakkında şikayetci ve davacıyız. Sanıklarla uzlaşma talebimiz yok" denildi. Yargıtay üyelerinin şikayetci olması nedeniyle hukuçular için mahkeme süreci başladı.

Yargıtay 4.Hukuk 'Haberal hakimleri' yorumuna kızdı

Öte yandan hem star hem de Zaman gazetesinde yer alan 11. Ceza Dairesi'nin Cihaner kararıyla ilgili görüşleri nedeni ile her iki davada da yargılanan emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek hakkında Zaman gazetesinde yer alan bir yazısı ile ilgili olarak da dava açıldı. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin 9 hakimi tazminata mahkum etmesini ve Yargıtay 11. Ceza dairesinin İlhan Cihaneri tahliye etmesini eleştiren Petek hakkında hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs iddiaları ile Bakırköy Savcısı Bircan Parut Emre tarafından dava açıldı. Bu iddianamede 11. Ceza Dairesi üyelerinin yanı sıra Yargıtay 4. Hukuk Dairesi başkanı Ülkü Aydın, üyeler Ayşe Tartıcı Çevikbaş, Mustafa Kıcalıoğlu, Selma Bellek mağdur olarak yer aldı. Petek yazısında "Yargıtay'ın verdiği son iki karar 'hukuk bitti' dedirtecek niteliğiyle gündeme oturdu. Bunlardan biri Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin (4. HD) Ergenekon davasının 9 hâkimini tazminata mahkûm eden kararı, diğeri de 11. Ceza Dairesi'nin (11. CD) Cihaner davasında birleştirme ve tahliye kararı. Her iki karar da 'tuz koktu' dedirtecek mahiyette" yorumunda bulunmuştu.

Basına görüş vermeye korkar hale geliyoruz

REŞAT PETEK (Emekli Cumhuriyet Başsavcısı): Cihaner kararıyla ilgili eleştiri yaptığımız için İlhan Cihaner hakkımızda dava açtı. Bu konuyla ilgili hazırlanan iddianamede hakkımızda kovuşturmaya gerek olmadığı kararı verildi. Ama bu süreçta olayın mağduru olarak Yargıtay üyelerine bir mahkeme yazı göndermiş. Bu yazı neticesinde de Yargıtay üyeleri hakkımızda şikayetçi oldular. Bizler de şimdi Yargıtay üyelerinin açtığı bu dava dolayısıyla adil yargıyı etkileme ve hakaret suçundan 1 Şubat'ta hakim karşısına çıkacağız. Aynı konuyla ilgili ben bir açıklama yaptığımda adli yargıyı yoldan çıkarmış oluyorum ama başka birileri "bu ne çirkin bir dava, bu savcılar nasıl savcı" dediğinde haklarında hiçbir işlem yapılmıyor. Bunu anlamak imkansız. Artık bir konuyla ilgili açıklama yapmaya, görüş bildirmeye çekinir olduk.

YILDIRMA AMAÇLI KULLANILIYOR

FAİK TARIMCIOĞLU (Emekli Askeri Hakim): Türkiye'de çok rahat dava açılabiliyor. Bu durum Yargıtay ve Danıştay gibi kurumlarda iş yükünü arttırıyor. Mahkemeler hukukun arandığı yerler ama Ergenekon süreci ile birlikte yıldırma amaçlı davalar açılmaya başlandı.

AHMET GÜNDEL (Emekli Yargıtay Savcısı): Ben böyle bir iddianamede adımın geçtiğini duydum ama bana resmi yollardan ulaşan bir durum söz konusu olmadı. Savcı tarafından çağrılmadım, ifademe başvurulmadı.

FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ NE HALE GELDİ

PROF. DR: OSMAN KAŞIKÇI (Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı): Benim hakkımda İlhan Cihaner davasıyla ilgli yaptığım açıklamalar nedeniyle 'Adil yargıyı etkileme' suçundan hazırlanmış 3 iddianame var. Bunlardan İlhan Cihaner ile ilgili olan iki iddianamede hakkımda kovuşturmaya gerek olmadığı kararı verildi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi üyelerinin şikayeti üzerine hazırlanan iddianameide sanık olarak yargılanıyorum. Bu, ülkenin fikir hürriyetinin ne hale geldiğini gösteriyor.

AHMETGÖKÇEN'E HSYK KORUMASI

HSYK üyesi Prof. Ahmet Gökçen'in de Cihaner'le iligli star gazetesine yaptığı açıklamalardan dolayı 11. Ceza Dairesi üyelerinin şikayeti doğrultusunda hazırlanan iddianamede adı bulunuyor. Ama Gökçen, HSYK üyesi olduğu için onunla ilgili görülecek ilk duruşma kararının kurula gönderileceği ve HSYK üyeliği dolayısıyla hakkında ki davanın düşeceği öğrenildi.

BÜNYAMİN DEMİRKAN / STAR

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.