banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Yollardaki kasislerden dolayı belediyeler davalık oluyor

Avrupa Birliği ve TSE kriterlerine, Ulaştırma Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün uyarılarına rağmen belediyeler gelişigüzel kasisler yapmaya ve yapılmasına müsaade etmeye devam ediyor. İşlevi, araçların hızını yavaşlatmak ve trafik güvenliğini sağlayabilmek olan kasisler, kriterlere uygun olmadığında sorunlar yaşanabiliyor.

Rastgele yapılan kasislerin araçlara verdiği zararlar ile ilgili yapılan araştımada, ilk gözlemlere göre araçların süspansiyon sistemlerinin arızalanmalsı, sert vuruntulardan kaynaklanan alt takım, ön düzen, jant ve lastikler ile araç gövdesi üzerinde ciddi arızalar oluştuğu tespit edildi.

Araç Sahipleri Dava Açabilir!

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Avukat Kazma, belirlenen ölçü ve standartlarda yapılmamış kasisler ile ilgili, Ulaştırma Bakanlığı’nın ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün belediyelere defalarca uyarıda bulunduğunu, ancak uygulamalarda bir değişiklik olmadığını, kasislerin hiçbir önlem alınmadan, istenildiği yere, istenildiği sıklıkta yapılamayacağını belirterek, “Tüm kasislerin yol kaplaması ile aynı malzemeden yapılması, geceleri de görülebilecek şekilde renkli olarak boyanması gerekiyor. Ayrıca araçların dingil mesafeleri ile yolun yüksekliği göz önüne alınarak yüksekliklerinin 7,5 ila 10 cm arasında olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 Kasis yerine ‘Elektronik Denetleme Sistemi’

Yapılan kasislerin standartlara uygun olarak yapılmasının önemine değinen Avukat Kazma, gelişmiş ülkelerde kasis kullanımının tamamen ortadan kalktığını hatırlatarak, Elektronik Denetleme Sistemlerinin (EDS) yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayarak standartlara uygun kasislerin taşıması gereken özellikleri şu şekilde açıkladı:

 Uygun Kasis Nasıl Olmalı?

- Yol kaplaması ile aynı malzemeden yapılmalıdır,

- Geceleri de görülebilecek şekilde boyanmalıdır,

- Kasis öncesinde ve sonrasında uyarı levhaları bulunmalıdır,

- Yolun belirli aralıklarına standartlara, uygun olan sıklıkta yerleştirilmesi ve tümseklerin en ebatlarının belirlenen standartlara uygun olarak inşa edilmesi gerekir,

- Yüksekliği 7,5 ila 10 cm arasında olmalıdır. (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.