banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Siverek Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Türkiye Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin

'Yılbaşı etkinlikleri Müslüman halkın ahlakını hedef alıyor'

Yaklaşan yılbaşı ve bu münasebetle işlenen haramlara dikkat çeken İl Müftüsü Nimetullah Arvas ve âlimler, İslam’a ters olan bu tür kutlama ve haramlardan Müslümanların kesinlikle uzak durması gerektiği uyarısında bulundu.

Miladi yılbaşına sayılı günler kala İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihadul Ulema) Van Şube Başkanı Molla Ali Arslan ile kentin tanınan âlimlerinden Molla Fahrettin Arslan, miladi yılbaşı bahanesiyle yapılan münkeratlara dikkat çekerek bu münkeratların hedefinde Müslüman halkın ahlakı olduğunu belirttiler.

“Yılbaşı geleneği Hıristiyan bir toplumun geleneğidir”

Müslümanların yılbaşı kutlamalarından uzak durup, o geceyi bir muhasebe gecesi yapması gerektiğini belirten Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, “Yılbaşında işlenen tüm menhiyatların İslam’ın adap ahlak ve kültürü ile bağdaşmaz. Efendimiz (as) ‘Kim kendisini bir kavme benzetirse o da onlardandır’ buyurmuşlardır. Ezcümle yılbaşı ve yılbaşında işlenen menhiyatların hiçbirisini dinimiz, mukaddes kitabımız ve sünneti seniyye tasvip etmez. Yılbaşı bizim aslında ilgileneceğimiz bir zaman dilimi değildir. Yılbaşı geleneği Hıristiyan bir toplumun geleneğidir. Müslümanların bundan şiddetle kaçınması gerekir. Yılbaşında aslında bir zaman dilimini kaybediyoruz. Ömrümüzün yapraklarından bir yaprak düşüyor. Öz eleştiri yapalım. Nefis muhasebesi yapalım. O gece kendimize zaman ayırıp bir yılın muhasebesini yapmamız gerektiğini tavsiye ediyorum.”  dedi.

Müslüman olmamız hasebiyle özellikle yılbaşı gecelerinde mutlaka geçen ömrümüzün muhasebesini yapmamız gerektiğini ifade eden İttihadul Ulema Van Şube Başkanı Molla Ali Arslan, yılbaşı ve benzeri gayri İslami etkinliklerin hedefinde Müslüman gençlerin olduğuna dikkat çekti.

“O ‘milli’ münkeratı kaldırın”

Yılbaşı bahanesiyle yapılan israflara da değinin molla Ali Arslan, “Eğer bu gece de yapılan israf fakir halka verilseydi bu halk fakirlik çekmezdi. Aç, susuz ve evsiz barksız kalmazdı. Bunun önüne geçecek olan da devlettir, yöneticilerdir. Kaldı ki Allah ayeti kerimede, içki, kumar, fal taşlarının necis olduğunu şeytanın amellerinden olduğunu bizlere ferman buyurmaktadır. Bizler de diyoruz ki o ‘milli’ münkeratı kaldırsınlar. İslami bir ahlak varsa onu yaysınlar. Rabbimiz gençlerimize Kur’an’a sarılmayı, âlimlerimize hakkı söylemeyi, yöneticilerimize hakla amel etmeyi ve cümlemize basireti hakkı nasip etsin.” diye konuştu.

Yılbaşı gecesi ya da buna yönelik yapılan çalışmaların Müslüman halkımızla uzaktan yakından bir alakası olmadığını belirten ilin tanınan âlimlerinden Molla Fahrettin Arslan ise izzet sahibi bir Müslümanın kendi dinini kültürünü bırakıp ecnebilerin kültürünü benimsememesi gerektiğine vurgu yaptı.

“Bu tür davranışlardan uzak durun”

Kendi iyi hallerini değiştiren halkların Allah’ın nimetlerinden mahrum kalacakları uyarısında bulunan Arslan, “Yılbaşı geceleri ve öncesinde işlenen münkeratlar İslam’dan uzak olan toplumların gelenekleridir. Hatta fıkıh kitaplarında şöyle bir kaide vardır kim gayrimüslimlerin gecelerini kutsayarak onların yaptığı şeyleri yaparsa o kişinin küfrüne hükmedilir. Müslümanların ahlakı üzerinde büyük tahribatlara yol açan bu tür şeylerden mutlaka uzak durmak gerekir.” uyarılarında bulundu. (Murat Dalgın-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.