banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Yıkımı yarım kalan mahalle savaştan çıkmış gibi



Şanlıurfa’nın imar ve çevre ile ilgili kronikleşen sorunlarının çözümü için Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından özellikle Şanlıurfa Kalesinin çevresinin turizme kazandırılması için Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Yakubiye Mahallesinde birçok ev yıkılmaya başlandı. Bu çerçevede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarlarından bir heyet Şanlıurfa’ya gelerek söz konusu yerlerde incelemelerde bulunmuştu.

Geçen zaman zarfında yapılan yıkım işlerinin yarım bırakılması, söz konusu mahalleyi savaşta yıkılmış şehir görüntüsüne çevirdi. Geceleri madde bağımlılarının mekanı haline geldiği iddia edilen yıkık evler tehlike saçıyor. Bu yıkılmış evler arasında rahatlıkla gizlenen kötü niyetli birçok insanın evlere girerek hırsızlık yapmaya başladığı belirtildi. Yıkıntılar arasından pis kokuların geldiğini ileri süren mahalle sakinleri, son günlerde evlerini haşere türü hayvanların bastığını belirterek bu mağduriyetlerin giderilmesini istiyor.

Yakubiye Mahallesi sakinlerinden olan Adem Sarıkuş, “Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında Yakubiye mahallesi de yıkılacaktı. Yaklaşık 50 ev yıkıldı. Bazı evler yıkılırken bazıları ise arada kaldı. Seçimden bir yıl önce yıkıma başlandı ve sadece yüzde 20’si yıkılmış durumda. Hükümet, seçimden sonrada tek başına iktidar olamayınca yıkımı da durdurdu. Hiç kimse bahsini bile etmiyor. Bizler mahalle sakini olarak bu durumdan çok rahatsızız. Bir an önce mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Evlerin bir kısmi yıkıldı. Evler birbirine bitişik yapıldığı için hırsızlar bu yıkılan evlerden tırmanıp diğer evlere rahat bir şekilde girebiliyor. İnsanlar artık evlerinde rahat uyuyamıyor” dedi.

“İnsanları bu denli mağdur etmek eski Türkiye’nin bile âdeti değildi”

Yıkılan evlerin böcek ve haşere yuvası haline geldiğini belirten Sarıkuş, “Özellikle bu durumdan çok rahatsızız. Ben yaklaşık 15 yıldır ilk defa evimde fare gördüm. Bu fareler çocuklarımıza zarar verse biz bunun hesabını kimden soracağız. Kimin kapısını çalacağız. Ayrıca yıkılan evler tinercilerin ve madde bağımlılarının meskeni olmuş durumda. Bu duruma derhal bir çözüm bulunması lazım. Buradan yetkililere sesleniyorum. Yeni Türkiye deniyor fakat bu yapılan işleri bu kadar uzun süre yarım bırakıp insanları bu denli mağdur etmek eski Türkiye’nin bile adeti değildi.” ifadelerini kullandı.

“Mahalle savaşta yıkılmış bir şehir görüntüsü veriyor”

Yetkililerin yaptıkları çalışmaları seçim yatırımı olarak gördüğünü söyleyen mahalle sakinlerinden Mahmut Kaya, “Seçim bahanesiyle birçok iş yapıldı. Gelen şahıslar biz burayı yıkacağız ve kalenin etrafını temizleyeceğiz demişlerdi. Seçimden hemen önce bir girişimde bulundular. Yaptıkları çalışmalarla sanki bir yıl içinde tüm evler kalkacak ve burası temizlenecek bahanesiyle gelindi. Ama görünen o ki 5 ay içerisinde sadece yolun ön tarafındaki 50 civarında ev yıkıldı. Evleri yıkılmayan vatandaşların da kafasında soru işareti oluştu, acaba buralar yıkılmayacak mı? Bizim gibi mağdur olan diğer komşularımızla konuştuğumuz zaman yetkililerin kendileriyle hiç konuşmadıklarını söylediler. Yakubiye şu an yıkılmış bir şehir gibi” şeklinde konuştu.

Belediyenin işi ağırdan aldığını bir sonraki seçim için, seçim yatırımı olarak gördüğünü düşündüklerini söyleyen Kaya, “Belediye değil ağırdan almayı, sanki ümidini kesmiş, sonraki seçimi düşünürcesine hareket ediyor. Normal günlerde Urfa zaten sıcak, bunun üstüne toz toprak da geldiği zaman, kimse rahat bir şekilde buradan geçemiyor. Bir insan fırın ya da markete gidip geldiği zaman, üzeri toz toprak içinde kalıyor. Sıkıntılardan bir tanesi de, yıkılan evler madde bağımlılarının yuvası haline gelmesidir. Biz, çocukları camilerde görmeyi arzuluyorken, bu tinercilere rastlamasın diye gündüz evden çıkarmaya korkuyoruz. Emniyet derhal madde bağımlıları için bir tedbir almalıdır. Aynı şekilde yetkililer de buraları bir an önce yıkıp, buraları onarmalıdır” dedi.

“Yıkık evler madde bağımlılarının mekanı olmuş”

Mahalle sakinleri olarak mahallenin gerek alt yapı, gerek üst yapısıyla ilgili şikayetlerini defalarca dile getirdiklerini söyleyen Ramazan Casuk, “Belediye yetkililerinden bu sese kulak vermesi gerektiğini söyledik. Ama görmemezlikten geldiklerini görüyoruz. Bu sebeple çarpık kentleşmenin verdiği sıkıntıları iliklerimize kadar yaşıyoruz. Şu gördüğünüz evler büyük bir proje dahilinde en kısa sürede yıkılıp, herkesin uğrayacağı yemyeşil park haline getirilecekti. Büyük bir heves ve ümit aşılanmıştı. 5 aydır bu ümitli bekleyiş yavaş yavaş ümitsizliğe doğru gidiyor. Halk arasında artık gitgide bir rahatsızlık baş gösterdi. Diğer mahallelere oranla göz ardı ediliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mahallenin tozuyla, toprağıyla ve çirkin görüntüsüyle artık tahammül edilemez bir hal aldığını öne süren Casuk, “Bu sıkıntılar içirişine bir de madde bağımlısı gençler eklenince, artık güvenli bir yer olmadığı sonucu ortaya çıkıyor. Son zamanlarda yıkılıp harabeye dönen bu evlerin, hem hırsızların hem de bu madde bağımlısı gençlerin uğrak yeri olduğunu görüyoruz. Halkta bir tedirginlik hâkim. Buna derhal bir dur denilmesi kanaatini taşıyoruz. Yetkililerin bir an önce seçim döneminde proje kapsamında sergiledikleri tavrı göz önünde bulundurarak halkı, bu mağduriyetten kurtarmalıdır” diye konuştu.  (Mustafa Bikeç/Mustafa Gül-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.