banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Tomas Wiesner Qazim Laçi Kaan Kairinen

'Yasin Börü'nün adı yaşatılmalı'

Diyarbakır’da yaklaşık 2 ay önce PKK tarafından katledilen Dr. Abdullah Biroğul’un adının Kulp Devlet Hastanesine verilmesi üzerine birçok STK, Alim ve vatandaş, fakirlere kurban eti dağıttığı sırada PKK’lilerce arkadaşları ile beraber vahşice katledilen Yasin Börü’nün adının, okuduğu okula verilerek yaşatılması talebinde bulundu.

Diyarbakır’da 6-7 Ekim 2014 tarihinde Yasin Börü, Hüseyin Dakak, Hasan Gökgöz, Riyad Güneş, Turan Yavaş, Cumali Güneş ve daha birçok masum insan HDP/PKK yanlıları tarafından hunharca katledilmişti.

Çocuk yaşta oluşu, masum oluşu ve muhtaçlara olan hizmet aşkı nedeniyle herkesin kalbinde yer tutan Şehit Yasin Börü, masumiyetin sembolü haline geldi. Adının yaşatılmasını isteyen sevenleri ve yakınları Yasin Börü’nün adının okula verilmesini istedi.

Yasin Börü’nün anne ve babası başta olmak üzere tüm sevenleri, Yasin’in adının okuduğu okula verilmesini istiyor.

Yasin Börü’nün adının okula verilmesi sonucunda tüm zalimlerin kahrolacağını belirten Yasin Börü’nün babası Fikri Börü, “Yasin, Şehittir. Herkesin sevdiği ve örnek aldığı bir şahsiyettir. Bu yüzden adının okula verilmesi, olması gereken bir durumdur.” dedi.

Alimler ve Medreseler Birliği Başkan yardımcısı Mehmet Şenlik, Yasin Börü’nün mazlum bir şekilde katledildiğini ve herkesin yüreğini yaktığını ifade etti.

Yasin Börü’nün adının okuduğu okulu verilmesini umut ettiklerini dile getiren Şenlik, “Okuduğu okulun idaresi dahi onun ahlak olarak ne kadar dürüst olduğunu itiraf ediyordu. Bu yüzden yetkililerden şehit Yasin’in anısının yaşatılmasını istiyoruz.” dedi.

“Şehit Yasin Börü’nün ismi okuduğu okula verilmesi gerekiyor”

6-7 Ekim olaylarının Kürtler açısından bir handikap olduğunu ifade eden Memur-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, bu olayın Kürtlerin içerisinde İslami literatürü yakmak için başlatılan bir girişim olduğunu belirtti.

6-7 Ekim Kobani bahaneli olaylarda katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının suçsuz yere katledildiğine dikkat çeken Memiş, “Kardeşimiz Şehit Yasin Börü’nün adının yaşatılması için fotoğrafını mazlumiyetin simgesi olarak yayınladık. Şehit Yasin Börü’nün isminin okuduğu okula verilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Yasin Börü’nün bir kaos ortamında katledilmesinden dolayı isminin okuduğu okula verilmesi yönünde beklentilerinin olduğunu belirten Memiş, “Bu konuda geçmişte olduğu gibi yasal girişimlerin takipçisi olacağız.” diye ekledi.

“Yaşıtları bayramda gezip dolaşırken, o ise muhtaçlara kurban eti dağıtıyordu”

Yasin Börü’nün sıradan bir genç olmadığına dikkat çeken İhvan-Der başkanı Hüseyin Solmuş, Yasin’in Türkiye’nin kamu vicdanında yer eden, fakir ve muhtaçlara kurban eti dağıtmak için bayramını ailesinden ayrı geçiren fedakar bir genç olduğuna dikkat çekti.

Yasin Börü’nün yaşıtlarının bayramda gezip dolaşırken Yasin’in ise bayramını mazlum ve muhtaçlara yardım etme ve muhtaçlara et götürmek için çalıştığını belirten Solmuş, “Böyle cesur ve fedakar bir eyleme girişen Yasin, şehit edilmişse adının okuduğu okula verilmesinden daha makul, daha güzel bir davranış olamaz. Dolayısıyla bu konuda yetkililerden bu çağrıya sahip çıkmaları, cevap vermeleri ve olumlu bir tepkiyle en kısa zamanda onun okumuş olduğu okulun isminin Yasin Börü olarak değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.

“Yasin Börü bir milattır”

Yasin Börü ve arkadaşlarının yaşadığı olayın Türkiye için bir milat olduğunu vurgulayan Din-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Cüneyt Özmen, küfrün tek bir millet olduğunu ve hedeflerinin Müslümanlar olduğunu dile getirdi.

“Onlar bize hakikati şehadetleriyle gösterdi.”  diyen Özmen, “Onların şehadeti, zalimlerin Müslümanlara ne kadar düşmanlık beslediklerini ve nasıl vahşi cinayete girişebileceklerini gösterdi. Yasin Börü unutulmamalıdır. Bir milattır. Adı yaşatılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Özman, bu hadisenin tarih boyunca unutulmaması ve dersler çıkarılması gereken bir olay olması amacıyla Yasin’inin adının okuduğu okula verilmesi gerektiğini belirtti.

“Yasin Börü, mazlumiyetin sembolüdür”

Yasin Börü’nün mazlum bir şekilde şehit olması hasebiyle sembol haline geldiğinin altını çizen Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, “Bir mazlumluk abidesi olması hasebiyle kendisinin okuduğu okula Şehit Yasin Börü adının verilmesi çok olumlu olacak. Bu hadisenin insanların kafasının içerisinde her daim canlı tutulması gerekiyor. Aynı zamanda insanların insanlıktan çıkıp ne hale geldiklerini çok acık bir şekilde görülmesi noktasında bir anıt olarak ortaya konması iyi bir girişim olarak görüyoruz. Kendisinin yapmış olduğu güzel hizmetin yaşatılması ve daha ileriki süreçte taşınması noktasında böyle bir okula kendisinin adının verilmesi ciddi manada olumlu sonuçlar verecektir.  Buradan çağrımız okuduğu okula kendisinin isminin verilmesidir.” dedi.

“Kerbele’da Hüseyin neyse Diyarbakır’da da Yasin Börü öyledir”

6-7 Ekim olaylarında kurban eti dağıtırken canice katledilen Şehit Yasin Börü’nün adının genç nesillere esin kaynağı olacağını ifade eden Diyarbakır İmam-Hatip Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Kasım Akgönül, Yasin Börü’nün kendi okuluna veya Diyarbakır’da yeni açılacak okula isminin verilmesini destekleyerek, yetkililerden derhal bu isteğin yerine gelmesini talep etti.

Yasin Börü ve arkadaşlarını her platforma rahmetle andıklarını belirten Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Recep Güneş, “Bu olay toplumda infiale yol açmıştır. Sayın Başbakan ‘Kerbele’da Hüseyin neyse Diyarbakır’da da Yasin Börü öyledir’ sözü durumun vahametini ortaya koymuştur. Bizim istediğimiz Yasin Börü’nün isminin kendi okuduğu okula verilmesidir. En azından bu Diyarbakır’da herhangi bir okula Yasin Börü’nün ismini verilmesini istiyoruz. Eğitim Bir-Sen olarak talebimiz budur. Bu topraklarda isminin anılmasından yanayız.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Gençlik Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ergin de Yasin Börü'nün isminin okula veriliyor olmasını olumlu karşıladığını vurguladı.

“Niye Yasin’in ismi okuduğu okula verilmesin ki”

Yasin Börü isminin okuduğu okula verilmesi gerektiğini dile getiren Diyarbakır Sağlık-Sen Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu, “Yasin Börü’nün ‘halka hizmet, hakka hizmet anlayışıyla’ çalıştığı esnada vahşice katledilmesi, onun ne kadar mazlum olduğunu gösterir. Bu bakımdan Yasin’in de adının okuduğu okula verilmesi güzel bir çalışma olabilir. Niye Yasin’in ismi okuduğu okula ismi verilmesin ki? Temennimiz onun da isminin bir okula vermesidir. Bu anlamda gerekli çalışmalar yapılmalıdır.” dedi.

“Yasin, bizim iftiharımız ve şehidimizdir”

İmam Hatip ortaokul öğrencileri de Yasin Börü’nün adının okuduğu okula verilmesini destekledi.

Şehit Yasin Börü’nün kendileri için örnek bir şahsiyet olduğunu ifade eden Ali Çiçek, “Yasin, bizim iftiharımız ve şehidimizdir.  Kendisi artık bir semboldür.  Okuduğu okula ismi verilmesi gayet güzeldir ve bizi sevindirir. Yetkililerin bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Başka bir öğrenci Ömer Aktaş, Yasin Börü’nün okuduğu okula isminin verilmesini takdirle karşıladıklarını ve her okula baktıklarında Yasin Börü’yü hatırladıklarını belirtti.

Remzi Öner ise Şehit Yasin’in isminin kendileri için bir anı olması için okula verilmesini olumlu karşıladığını söyledi. (M. Sıddık Bilge/Emrah Deniz – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.