banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Yasin Börü Davası'na devam edilecek

HDP’nin sokağa çıkma çağrısıyla yaşanan 6-7 Ekim olaylarında PKK'liler tarafından katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının katil zanlıların yargılandığı davanın üçüncü duruşması Ankara 2’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın önceki duruşmalarında salon darlığından dolayı sorunlar yaşanmıştı. Müşteki avukatlarının aynı sıkıntıların yaşanmaması için davanın daha geniş bir salonda görülmesi talebi devam ediyor.

Duruşmayı; saldırılarda katledilen Yasin Börü, Hasan Gökgöz, Riyat Güneş ve Ahmet Hüseyin Dakak’ın yakınlarının yanı sıra birçok ilden gelen çok sayıda kişi, siyasi parti temsileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de takip edecek.

Bu günkü duruşmada mahkeme heyetinin kalan gizli tanıkları dinlemesi bekleniyor.

Yaklaşık 100 avukatın davaya müdahil olarak katılacağı duruşmada katillerin yanı sıra azmettiricilerin de cezalandırılması talep edilecek.

Yasin Börü, Hasan Gökgöz, Riyat Güneş ve Ahmet Hüseyin Dakak’ın katledilmesi ile Yusuf Er’in yaralanmasına ilişkin yargılanan 22’si tutuklu, 7’si tutuksuz, 5’i firari 34 sanık için ‘canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme’ suçundan dörder ve ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozdukları’ iddiasıyla birer olmak üzere, beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor.

Dava süreci
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin, güvenlik gerekçesiyle davanın başka ile nakledilmesi talebinin Yargıtay tarafından onaylamasıyla dava dosyası Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

5 Ekim’de Ankara’da görülen davanın ilk duruşmasında zanlıların savunmaları dinlenmişti. Mahkeme sonunda sanık Burhan Dicle’nin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve duruşmanın 25 Kasım 2015 tarihine ertelenmesine karar verilmişti.

Duruşmada ayrıca, müşteki avukatlarının, daha önce tahliye edilen bazı sanıklar hakkında yeniden yakalanma ve tutuklanma kararı çıkartılması ve tüm faillerin TCK'nın 77. Maddesi’nde düzenlenen “İnsanlığa karşı işlenen suçlar” kapsamında yargılanması yönündeki talepleri reddedilmişti.

İkinci duruşmada tüm talepler reddedildi

25 Kasım’da görülen ikinci duruşma ise olaylı başlamıştı. Müşteki ve mağdurların avukatlarının, ilk duruşmada yargılanmanın sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için “Geniş salon” talebi başta olmak üzere tüm talepleri mahkeme heyeti tarafından reddedilmiş, bu şekilde adil ve sağlıklı bir yargılanmanın yapılamayacağını belirten avukatlar ve müşteki ve mağdurlar duruşma salonunu terk etmişti.

Öğlenden sonraki oturumda ise müşteki avukatların “Reddi Hakim” talebinin reddedilmiş avukatlar da, taleplerinin reddedilmesine itiraz etmişti.

Sanıklardan Abdulvahap Turan, Cihan Yıldız, Hasan Aldemir ve Rıdvan Baş’ın tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 7 Ocak’a ertelemişti. 

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.