banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Erdoğan Başbakan

Yasağın kalkmasının ardından Gazi Caddesi

Sur ilçesindeki Gazi Caddesi'nde sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından ilçeye giden halk, yakınlarına ulaşmaya, ev ve iş yerlerinin son haline görmeye çalıştılar.

Sur ilçesinde 2 Aralık günü ilan edilen sokağa çıkma yasağı, sadece Gazi Caddesi'ni kapsayacak şekilde dün sabah 07.00'den itibaren kaldırıldı. Yasağın kaldırılmasının ardından Gazi Caddesi'ne gelen esnaf ve vatandaşlar, güvenlik kontrolünden sonra caddeye girdi.

Caddeye açılan sokaklarda kum torbalarından oluşan siperler ve barikatlar dikkatlerden kaçmazken, ilçede silah sesleri yükselmeye devam ediyor.

Sık sık elektrik ve su kesintileri yaşanan ilçede birçok eve ve iş yerine roket ve mermi isabet etmiş durumda.

İşyerlerini açmaya gelen esnaf, silah sesleri ve patlamalar nedeniyle iş yerini açamazken, bazı vatandaşlar da hem yakınlarından haber almak hem de ilçedeki son durumu gözlemlemek için caddede tur attı.

 “Hem maddi, hem de manevi olarak zarardayız”

15 yıldan beri Sur ilçesinde serbest veterinerlik yaptığını dile getiren Ferhat Tuncer, yaklaşık bir aydan beridir kapalı olduğunu ifade ederek, devam eden çatışmalarda iş yerine roket isabet ettiğini belirtti.

İş yerinin camının, çerçevelerinin, kapısının ve malzemelerinin atılan roketten dolayı tahrip olduğunu söyleyen Tuncer, ilaç ve aşılarının bozulduğundan dolayı mağdur olduğuna değindi.

Yasağın kalkmasının kendileri için hiçbir anlamının olmadığını söyleyen Tuncer, “Halimize bakın! Bu ortamda ticaret yapılabilir mi? Halk buraya gelebilir mi?  Biz esnaf olarak iş yapmak için değil, zararımızı tespit için geliyoruz. Zararımız büyüktür. Hem maddi hem de manevi olarak zarardayız. 30 bin TL’nin üzerinde zararım var. Yasak artık kalkmalı.” dedi.

Yasağın devam ettiği Cemal Yılmaz Mahallesinin muhtarı olan Koçero Topdemir, “Ailem yasağın olduğu bölgede yaşıyor. Kimse evinde ne olup bittiğini bilmiyor. Kimse evine gidemiyor. Gazi caddede yasak kalktığı söylendi ancak insanlar yok. Her yerde polis ve barikatlar var. Çatışmalar devam ediyor. Yasağın kalkması bir şey ifade etmiyor. Temennimiz odur ki bir an önce halkın evine rahat bir şekilde gidebilme imkânının oluşturulmasıdır. 15 gündür eve gidemiyorum. Çocuklarım evde bulunuyor. Mahalle sakinleri ile bazen telefonla görüşebiliyoruz.” diye konuştu.

Gazi caddesinde esnaflık yapan Mehmet K, yasağın kalkmasını kimsenin samimi bulmadığını bu yüzden de kimsenin kepenk açmadığını söyledi.

“Her geçen gün zararımız daha fazla artıyor”

Yasağın kalkmasına rağmen çatışmaların devam ettiğini ifade eden Mehmet, “Halk rahat bir şekilde çarşıya ve caddeye giremiyorsa, araçlar giremiyorsa, yasak kalksa ne olacak, kalkmasa ne olacak? Yılbaşlarında alışverişlerimizde artış olurdu ancak bu yılbaşında elimiz ayağımız bağlı durumda. Devlet ne kadar dese de ‘Zararınızı karşılayacağız’ bu zararlar karşılanacak gibi görülmüyor. Her geçen gün zararımız daha fazla artıyor. Ortalama bir ay içerisinde 20 bin TL zarardayım. Her ay bu zarar katlanıyor. Bu soruna bir çare bulunmalıdır.” şeklinde konuştu.

“Ne hallere düştük?”

Yakınlarına ulaşma umuduyla barikatlara yığılan halk, “Çektiğimiz eziyet 6 aydan beridir devam ediyor. Bu bir aydır da bizi perişan ettiler. Evimize gitmemize dahi izin verilmiyor. Böyle zulüm nerede görülmüş. Konuşacak halimiz kalmadı. Ne insan hakları kaldı ne bir şey? Ne hallere düştük? Herkes kendi menfaati için böyle yapıyor. Mal mülk hepsi gitti. Ne olacak sonumuz? Hepimiz rezil olduk. Her yeri bombaladılar. Bu savaş neden hep doğuda? Hayvanlarımız telef oldu.” diye tepki gösterdi.

İlçede yaşanan çatışmalar nedeniyle sağlık hizmetleri, eğitim faaliyetleri, sosyal hizmetler, belediye hizmetleri, sivil toplum çalışmaları vb. faaliyetler durmuş durumda. (M. Sıddık Bilge- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.