banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Yarın dünya engelliler günü

Dünya nüfusunun yaklaşık  %10u, başka bir deyişle 650 milyon kişi engellidir. Çeşitli hastalıklar ve trafik kazaları gibi nedenlerle bütün dünyada engelli sayısı artmaktadır.  Türkiyede nüfusun yüzde 12.29?u yani 8.5 milyon kişi engellidir. Engelli kişilerin çoğunluğu az gelişmiş ve gelişmemiş ülkelerde daha fazla bulunmaktadır. 1992 yılında Birleşmiş Milletler aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü Dünya Engelliler Günü olarak ilan etmiştir. 

Engellilere yönelik olarak geliştirilen politikalarda; özürlüleri ve ailelerini bilinçlendirmeye yönelik bilgi paylaşımı için gerekli olanakların ilgili kurumlarca sağlaması, etkin bir tıbbi bakım şartının devlet tarafından güvence altına alınması, kendi kendine yeterlilik ve işlevsellik konusunda olabilecek en iyi düzeye çıkarılması ve bu düzeyin korunması için rehabilitasyon programlarının uygulanması, yardım servislerinin geliştirilmesi öncelikli konulardır. Bu kapsamda geliştirilen; sağlık, rehabilitasyon, eğitim, sosyal güvenlik ve istihdam konularındaki politikalar engellilerin topluma başarılı bir şekilde entegre olmasını sağlayacaktır.

Engelliliğe yol açan pek çok faktör bulunmaktadır. Bunlar arasında;
   Akraba evliliklerine bağlı olarak daha sık görülen genetik hastalıklar (kalıtsal hastalıklar), kan uyuşmazlığı
   Annenin sahip olduğu kronik hastalıklar (diabet, hipertansiyon, epilepsi, kalp hastalıkları),
   Gebelikte geçirilen enfeksiyon hastalıkları (kızamıkçık, toksoplazma, Hepatit B, suçiçeği,cinsel yolla bulaşan hastalıklar, vb), Annenin yaşı, annenin hamilelik döneminde karşılaştığı sorunlar (doktor kontrolünde kullanılmayan ilaçlar, röntgen ışınlarına maruz kalma, annenin kötü ve yetersiz beslenmesi, stres vb),  Doğum esnasında karşılaşılan sorunlar (uzun süren doğum süreci sonucu bebeğin oksijensiz kalması, , erken veya geç doğum),
   Doğum sonrasında karşılaşılan sorunlar (bebekte yüksek ateş ve havale görülmesi, kafa travmaları, kazalar),
  Zehirlenmeler,
  Metabolik sorunlar,
       Çocuk ve erişkin dönemde ortaya çıkan çeşitli sebepler ( iş kazaları ve meslek hastalıkları, ev kazaları,  trafik kazaları, çevresel faktörler, yaşlılık ve doğal afetler sayılabilir.     
 İhmaller, bilgi eksikliği ve tecrübesizlik engelli riskini arttırmaktadır. Kalıtsal olarak geçen bazı hastalıklar hariç, diğer etkenlerin çoğu erken tanıyla önlenebilmekte veya kontrol altına alınabilmektedir.Genel eğitim ve sağlık eğitimi, hijyen ve sağlık önlemleri, aşılama, mesleki kazaları azaltmaya yönelik yasalar çıkartma, güvenli iş koşulları sağlama, beslenme ve bakımı iyileştirme gibi yapılabilecek korumalarla azaltılabilmektedir.
 
Bu Konuda Bakanlığımızın yürütmekte olduğu hizmetler:
            Vatandaşlarımızın özür durumlarının belgelendirilmesi amacıyla düzenlenen özürlü sağlık kurulu raporları, 16.07.2006 tarih ve 26230 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda düzenlenmektedir.
   Engelli vatandaşlarımızın toplumun vazgeçilmez bir parçası olarak hayatın içinde daha aktif olmalarını diliyor, bir gün her birimizin engelli bir vatandaş olabileceği bilinci içinde Dünya Engelliler Gününü kutluyoruz.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.