banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Sanlıurfa Haber Martin Vitik HAMEDO Yayladağıspor

Viranşehir’de üç gün hastalığından hayvanlar telef oluyor

Viranşehir merkeze bağlı Bakımlı köyü Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi üyeleri, Tarım ve Köy işleri bakanlığının Tarımsal Kalkındırma projesi kapsamında aldıkları büyük baş hayvanlarının hasta olarak kendilerine verildiğini iddia etti.

Hayvanları aldıkları günden beri sürekli telef olduğunu belirten kooperatif üyeleri, mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililerden yardım istedi.

Tarımsal Kalkındırma projesi kapsamında alınan 300 büyükbaş hayvandan yaklaşık 40 hayvanın 3 gün hastalığından dolayı telef olduğunu kaydeden köylü üyeler, 3 ve 6 aylık gebe olarak alınan hayvanların da hala doğum yapmadığını ve boş olduğu söyledi.

Projesi kapsamında Montofon olarak alınan hayvanların yarısının kırma olduğunu iddia eden köylüler, şu ana kadar 40 hayvanın 3 gün hastalığından dolayı telef olduğunu,50 hayvanın da yavru attığını belirtti.


300 büyükbaş hayvandan şu ana kadar sadece 10 hayvanın doğum yaptığını ve sadece 20 hayvanın gebe olduğunu ileri süren kooperatif üyeleri, 6 bin TL’ye kendilerine mal olan hayvanların da şu an Bin TL bile etmediğini söyledi.

Hayvanlardan ne süt nede yavru kazandıklarını dile getiren köylüler, zararlarının 1 Milyon 500 TL civarında olduğunu söyledi.

Telef olan ve doğum yapmayan hayvanlardan dolayı mağdur olduklarını belirten kooperatif üyeleri, Devlete olan borçlarını ödeyemez bir duruma geldiklerini kaydetti.

Köylüler, kalkındırma yerine gün gittikçe daha da battıklarını belirterek yetkililerin kendilerine yardımcı olmaları istedi.

Konu ile ilgili yetkililere seslenen Bakımlı Köyü Tarımsal Kalkındırma kooperatifi başkanı Muharrem Çapli, kooperatifi 2009 tarihinde kurduğunu, hayvanları ise 2012 yılında aldığını belirterek, yapılan desteğin Müteahhitler aracılığıyla değil direk kendilerine yapılmasının daha doğru olacağını söyledi.

Müteahhitlerin bin 500 TL’ye aldığı hayvanları kendilerine 6 bin TL’ye verdiğini iddia eden Çapli, “ bu yetki bize verilseydi bu hayvanları bin 500 TL’ye biz alabilirdik. Şu an perişan ve iflas edecek durumdayım.300 hayvandan 40 tanesi telef oldu.10 tanesi doğum yapmış. Bu şekilde nasıl kalkınacağım. Nasıl çoluk çocuğuma bakacağım. Nasıl taksitlerimizi ödeyeceğiz. Ben yandım başkası yanamasın. Durumu yetkililere bildiriyorum. Bize yardım etmelerini istiyoruz.” Şeklinde konuştu. Öte yandan yetkililerden alınan bilgiye göre, hayvanların üç gün hastalığına bölgede yakalandığı belirtildi.

Haber: Mustafa Çapanak / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.