banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Ve Rabia ismi Urfa'da o meydana verildi

Mısır'da İsrail yanlısı darbeciler tarafından iktidardan indirlen Muhammed Müsri yönetimin protesto gösterisinde meydanda vurulan gösterici Rabia'nın simgeleşmesinin ardından Şanlıurfa'da bulunan 103 Sivil Toplum Kuruluşlarının isteği doğrultusunda Topçu Meydanı'nın yanında yeni yapılan otopark alanın üstü Rabia Meydanı ismini aldı...

 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında alınan kararda oy çokluğu ile Rabia ismine ve simgesine büyük destek vermiş oldu.

Bilindiği gibi benzer şekilde kurtuluş döneminde özelikle Fransızlara yönelik özgürlük mücalesinde büyük bir başarıya imza atan Urfalılar'a TBMM'nin kararıyla Şanlı ünvanını almıştı.

Mısır'da özgürlük simgesi olan Rabia ismi bundan böyle Şanlıurfa'da anılacak. Şanlıurfa'lı vatandaşlar STK'ların isteği doğrultusunda karar veren Belediye Meclis üyelerine ve Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç'e teşekkür ettiler. 

 

'4' Rabia işareti nedir? İşte Rabia işaretinin anlamı!

Mısır'daki darbe karşıtlarının, cuntaya karşı direnişi sırasında fotoğraflara yansıyan sembol işaret '4' yani 'Rabia' hızla yayılıyor. Peki, '4' 'Rabia' işaretinin anlamı nedir? İşte çok konuşulan Rabia işareti...

Arapçada "dördüncü, dört" anlamına gelen "Rabia" kelimesi Mısır'da darbe karşıtı direnişin sembolü oldu. Ülkede yaşanan katliamlar sırasında darbe karşıtlarının 4 parmaklarıyla işaret ettiği sembol hızla yayıldı.

ADI BİR KADINDAN GELİYOR...

Darbe karşıtlarının ilk toplandığı meydanın ismi, Rabiatul Adeviyye adında dindar Müslüman bir kadından esinlenerek konulmuş. Rabia'tül Adeviye Tabiin (sahabeleri görüp onların sohbetinde bulunanlara verilen isim) devrinde yetişen büyük kadın evliyalardan. Ailenin dördüncü çocuğu olduğundan ismini bu manaya gelen Rabia koydular.

Gösterilerle birlikte bu ismin taşıdığı anlam Mısırlılar arasında yeni bir sembolün doğmasına neden oldu. Tahrir Meydanı'nda bulunanların zafer işareti yaptığı dönemde Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndakiler ismin anlamına atıf yapmak ve Tahrir'deki darbe taraftarı göstericilerden ayrışmak için elleriyle dört işareti yapmaya başladılar. İşaret de hızla yayıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.