banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Vanlı konfeksiyoncular işsizlikten şikayetçi

Aralık ayından itibaren etkisini artıran soğuk hava, Van halkını giyim pazarlarına yöneltilyor. Fakat yaşanan ekonomik darboğaz ve buna eklenen fiyatların pahalılığı, insanların evlerine eli boş dönmesine neden oluyor. Konfeksiyoncular ise bu durumdan muzdarip olduklarını söylüyorlar.

Vanlı konfeksiyoncular, kış mevsiminin gelmesiyle halkının büyük ölçüde kışlık giysilere ihtiyacı olduğunu ama ekonomik imkansızlıklar ile fiyatların yüksek olmasından dolayı insanların bu ihtiyaçlarını karşılayamadığını söylediler.

Van’da yaşanan ekonomik sorunların kendilerini de olumsuz etkilediğini belirten konfeksiyoncu Mirhac Bezgin, “Geçmiş yıllara oranla işlerimiz çok düşük. Fiyatlar geçen yıla göre daha yüksek. Zaten piyasa genelinde bir düşüş mevcut. Bu durum bizim sektörde de kendisini göstermektedir. Bunun sebebi elbette devam eden kötü süreçtir. İnsanlarda para yok. 1 Kasım seçimi sonrası beklentiler bu yönde olmamıştı. Malumunuz geçen yıla göre hava sıcaklığı çok daha düşüktür. Bundan dolayı kaban tarzı kalın giysilere ihtiyaç vardır. Bu noktada vatandaşın ihtiyacı var fakat , alacak parası yok. Atkı, bere, eldivenlerin fiyatı da geçen yıla oranla yükselmiş. Vatandaş okula giden iki çocuğundan yalnız birine giysi alabiliyor. Bir çocuğuna yeni giysi alırken, diğeri bir ay boyunca eskilerle idare ediyor. Gerçekten maddi durum bakımında Van halkı perişandır.” diye konuştu.

Yaklaşık 15 yıldır yeraltı çarşısında esnaf olduğunu söyleyen Mehmet Güleryüz isimli esnaf ise şunları söyledi: “Van ekonomisi 2011 yılında yaşanan depremlerden sonra çok kötü günler geçiriyor. Depremden 1 yıl sonra yeni toparlanmaya çalışırken 6-8 Ekim olayları yaşandı ve tekrar ekonomide  gerileme oldu. Bu durum 7 Haziran seçimlerine kadar geldi. Seçim sonrası yaşanan belirsizlikten dolayı olayların şiddetini attırmasıyla,  tedirginlik başladı ve ekonomi bu süreçte tam anlamıyla çöküşe geçti. 1 Kasım seçimleri sonrasında Van esnafı olarak umutluyduk, fakat işler beklediğimiz gibi gitmedi. Yine sokağa çıkma yasakları ve yine şiddet olayları artarak devam ediyor. Bu noktada özellikle İranlı turistlerin bize katkısı çok fazla olmasa da piyasadaki durumu canlandırmıştı. Son süreçte İranlılar da gelmeyince ekonomi daha kötü duruma geldi.”

Kış aylarında halkın giysi almaya ihtiyacı olduğunu fakat, giysi alacak durumda olmadığını ifade eden Güleryüz, “Kış sezonu geldi, fakat insanların alım gücü yok. Kışlık giysilere de çok fazla ihtiyaç var ama maddi durum yetersiz. Bu kış sezonunda işlerimiz TL bazında yaklaşık yüzde 50’lik oranla düşüş yaşadı ve daha da düşmektedir. İşlerimiz ülke ekonomisine paralel bir şekilde düşüyor.  Şimdi biz yeraltı çarşısı esnafı olarak dışardaki esnafa göre daha avantajlıyız. Bizde yağmur, çamur ve soğuk hava yok. Durum böyle olunca müşteriler bize yöneliyor. Vatandaşın çok ihtiyacı var ama alım gücü yetersiz.” dedi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.