banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valiliği urfahaber Sanlıurfa Pirhalil

Van'dan Ankara'ya yürüyen işçiler Bingöl'e geldiler

 Van’daki deprem sonrası geçici olarak işe alındıktan sonra geçtiğimiz aylarda İŞKUR tarafından işten çıkartılan yaklaşık 7 bin işçinin eylemi devam ediyor. Protesto için Van’dan Ankara’ya yürüyen 120 kişilik işçi grubu,  dün geceyi Bingöl’de geçirdi.

İşçilerin Van'dan Ankara'ya başlattıkları yürüyüşe polis, Van'ın Edremit ilçesinde müdahale etti. Polisin müdahalesinde 6 işçi yaralandı, 1 işçi de gözaltına alındı. Müdahalenin ardından yaşlı ve çocukları geride bırakan 120 kişilik grup, yola çıkarak dün akşam saatlerinde Bingöl'e vardı. Düzağaç bölgesi Saray Mahallesi’nde bulunan Selim Atalay Camii'nin bahçesinde konaklayan grup, bir süre dinlendikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Gazetecilere konuşan  grup sözcüsü Ethem Altın, işçiler olarak Van ’dan yola çıktıklarını ve Ankara ’ya ulaşıp sıkıntılarını dile getireceklerini ifade etti. Van depreminin ardından İş-Kur Van İl Müdürlüğü tarafından Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında işe alındılarını belirten Altın, 3 yıl çalıştırıldıktan sonra işten çıkartıldıklarını söyledi.

“7 bin 286 işçi şu anda mağdur”
13 Haziran 2014 tarihinde işten çıkarıldıklarını dile getiren Altın, “O zaman bize mağdur edilemeyeceğimiz sözü verilmişti. 7 bin 286 arkadaşımız şu anda mağdur durumdayız. Sosyal devlet ilkesi olarak kalıcı bir istihdam hakkı verilmesini istemiştik. Maalesef mağdur edildi. Biz de işten çıkarıldığımız tarihten itibaren oturma eylemi başlattık. Van’dan bize büyük destek verildi. Biz de bu destekten sonra yeniden umutlandık. Ne yazık ki bir sonuç alamadık. Bu mağduriyetin devam etmesi vicdani değil. Buradan Ankara’ya gideceğiz, haklarımızın geri verilmesi için eylememizi devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

“Haklı taleplerimiz yerine gelmezse, üzerimize benzin döküp yakarız”
Van'dan Çarşamba günü 2 bin kişiyle yola çıktıklarını belirterek Altın, "Çoluk çocukla beraber çıktık. Maalesef Edremit'in girişinde önümüzü kestiler biz de çoluk çocuğu geri gönderdik. Yolumuza devam ederek buraya kadar geldik. Bundan sonra hedefimiz Ankara. Ankara'ya gittiğimiz zaman Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile görüşmeye çalışacağız. Hem müzakere hem mücadele içerisinde olacağız.  Orada sonuç almazsak Başbakan ile görüşeceğiz o da olmazsa Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde oturma eylemimiz olacak. Eğer onda da müdahale olursa, dış ülkelere iltica hakkımızı isteyeceğiz, onda da sonuç elde edilmediği takdirde, Allah korusun arkadaşları zapt edemeyiz, kendi şahsım için de söylüyorum bunu. Çünkü bu bizim için bir namus meselesine dönüştü, üzerimize benzin döküp yakarız. Şu an kararımız budur.”ifadelerini kullandı.


“Aylardır Van’da yaptığımız eylem ciddiye alınmadı”
Yollarda perişan olduklarını belirten Altın, "Arkadaşlarımızın ayakaltları patlamış, bazı arkadaşlarımızı yolda sırtımızda taşıdık. Birçok arkadaşımızın şeker, tansiyon gibi rahatsızlıkları vardı onları zorla ikna ederek Van'a geri gönderdik. Ama aldığımız bir duyum şöyle, arkadaşlarımız orada hastaneye gitmişler tedavilerini görmüşler, vicdanları el vermemiş yola çıkmış geliyorlar. Demek istediğimiz budur, bunu bir kez daha vurgulamak istiyorum bütün Türkiye'ye seslenmek istiyoruz. 3 aydır Faki Tayran Parkı'nda yaptığımız eylem ciddiye alınmadı. Bugün Bingöl'e kadar geldiğimiz noktaya kadar maalesef kimse bizi ciddiye almıyor.”dedi.

“Yolda ölsek de, içimizde tek bir arkadaş dahi kalsa yine o Ankara'ya gidilecek”
"Hiçbir ili, hiçbir kazayı, hiçbir insanımızı vatandaşımızı rahatsız etmeden nezaket içerisinde yolumuza devam ederek buraya kadar geldik.”diyen Altın konuşmasını şöyle tamamladı:  “Bizim hedefimiz Ankara'dır. Yolda ölsek de, yolda yürüyemesek de, içimizde tek bir arkadaş dahi kalsa yine o Ankara'ya gidilecek. Bu iradenin bu insanların mağduriyeti o kadar büyük ki, emin olun buradan yetkililere ve duyarlı olan bütün vatandaşlara seslenmek istiyoruz, eğer biz Van'da sadece 500 lira aylık evimize girseydi biz bu yola düşüp, bu ızdırabı çekmezdik ama maalesef bulamıyoruz. Bunun için biz her şeyden vazgeçmişiz, ailemizden, çoluk çocuğumuzdan vazgeçmişiz. 3 aydır aç, susuz, perişan bir şekilde bu eylemi sürdürüyoruz."

Geceyi Bingöl’de geçiren işçiler, bu sabah Ankara’ya doğru yola çıktı. (Nihat kanat-İLKHA)
 






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.