banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry Lübnan

Van'da organ bağışı ile ilgili seminer verildi

İl Sağlık Müdürlüğü’nce yürütülen organ bağışı kampanyasına destek amaçlı Van Tuşba Belediyesi çalışanlarında yönelik ‘Geleceğe umut olun’ temalı bir seminer verildi.

İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Sağlık Şubesi Müdürlüğü Koordinatörlüğünde ‘Geleceğe umut olun’ sloganı ile yürütülen organ bağışı kampanyasına Tuşba Belediyesi de destek verdi. Belediye çalışanları organ bağışında bulunarak, kendileri için hazırlanan organ ve doku bağış kartlarını doldurdu. Belediye meclis toplantı salonunda bir araya gelen çalışanlar, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi Uzman Dr. Arzu Esen Tekeli’in verdiği seminere katıldı.

Anestezi Uzmanı Dr. Arzu Esen, organ bağışının tanımını yaparak, katılımcılara organ ve doku bağışının önemini anlattı.

Dr. Esen, “Kişi hayatta iken serbest iradesiyle tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi işlemine organ bağışı diyoruz. Peki, kimler organ bağışında bulunabilir? 2238 sayılı yasaya göre 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.  Organ bağışı nerelerde yapılabilir? İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerine Organ nakli yapan merkezlerde, tüm kamu ve özel hastanelerde, toplum sağlık merkezlerinde ve aile sağlık merkezlerine yapılabilecek.” dedi.

Öte yandan dinimizin organ bağışına cevaz verdiği ifade eden Dr. Esen, “Diyanet İşleri Başkanlığı 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır. Diğer İslam ülkelerinde de benzer kararlar vardır.” diye ekledi.

Öte yandan 2238 sayılı organ nakli yasasına göre para karşılığı organ bağışında bulunmak veya satmak yasak ve suçtur.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.