banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Sanlıurfa Haber Martin Vitik Yayladağıspor Rasmus Hoejlund

Van'da mesleki eğitim semineri

Van İpekyolu İlçe Milli eğitim Müdürlüğü ile Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi tarafından ‘Mesleki Eğitim ve Avrupa’da Mesleklerin Serbest Dolaşımı’ konulu seminer düzenlendi.

Van TSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen seminere Van İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, Van TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer, Van TSO AB Van Bilgi Merkezi Koordinatörü Kerem Oruç, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Seminerde konuşan İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, 1999 yılında bu yana Türkiye’nin AB’nin resmi bir adayı olduğunu ifade ederek, “Eğitim alanında çok güzel gelişmeler olmuş ancak bu gelişmeler bizim arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamamıştır. AB ile bütünleşme sürecinde özellikle ortaöğretim düzeyinde istihdama hazırlayıcı mesleki ve teknik eğitim programlarının uluslararası standartlara kavuşması gerekmektedir. Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığımız ve AB işbirliği çerçevesinde farklı çalışmalar yapılmakta ve bu çalışmalar bütün illerimize, okullarımıza farklı şekillerde yansımaktadır.” dedi.

Seminerin amacının özellikle meslek lisesinde okuyan öğrencilerin bu bağlamda farkındalık oluşturması olduğunu ifade eden Yavuzer, etkinliği düzenleyen Van TSO’ya teşekkür etti.

Daha sonra konuşan Van TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer ise hizmet sektörünün toplumdaki önemine değinerek, Avrupa Birliği ve Türkiye’nin nitelikli insana ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Temizer, “AB’nin özellikle nitelikli yetişmiş genç dinamik insanlara ihtiyaç duyduğunu görüyoruz. Keza ülkemizde de benzer bir ihtiyaca önem duyulduğunu görmekteyiz. Bu yüzden çok önemli buluyoruz. Dolayısıyla tüm dünyada bir rekabet ortamı oluşmuş. İş bulmak çok zor. Bir adım önde olmanız ve daha rahat iş bulabilmeniz için farklı özelliklere sahip olmamız gerekiyor. AB belli kriterlere sahip belli kriterleri şart koşmuş bir topluluk, ülkemiz uzun yıllardır AB ülkesi olmak için uğraş vermekte. Olacağını olmayacağın bile bilmiyoruz. Ama bu kriterlerin çoğunun insan yaşamını standartlarının yüksek olması ile ilgili çok net biliyoruz.” diye konuştu.

Mesleki Eğitim Uzmanı Sabri Yalçınkaya’nın yaptığı sunumdan sonra konuşan Avrupa Takımı Üyesi Can Baydarol, Avrupa’da mesleklerin serbest dolaşımı için Türkiye’deki mesleklerin standarda uygun olması gerektiğini söyledi.

Baydarol, “Türkiye’de mesleki standart eğitimini alanlar Avrupa’da rahat bir şekilde mesleğini icra edebilir. İyi eğitimlerin verilmesi gerekiyor. Meslek liselerinin sadece mesleği öğreten değil, Avrupa’ya insan yetiştiren iş gücü anlamında da çaba sarf etmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı. (Cihad Coşar-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.