banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Van'da Kömürcüler Sitesi esnafı kan ağlıyor

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerin ardından doğalgazın yaygınlaşması ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın (SYDV) ücretsiz kömür dağıtmasıyla zor günler yaşadıklarını söyleyen Kömürcüler Sitesi esnafı, depremden bu yana 30 esnafın kepenk kapattığını belirtti.

Kömür sezonu olmasına rağmen işlerinin çok düşük olduğunu ifade eden Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatifi Başkanı Hasan Seyhan, TOKİ konutlarının kömür ihtiyaçlarını il dışından karşılamasının da satışlarını büyük oranda düşürdüğünü söyledi.

Seyhan, “Depremden önce 60 iş yeri vardı, şimdi 30 oldu. Bunun nedeni de maddi sıkıntılar, SYDV’nin dağıttığı kömürler ve doğalgaz ve TOKİ’lerin bizden kömür almamasıdır. Şu an site esnafımız darboğazda, yarısı kepenk kapatıp giderken geriye kalanlar da kepenk kapatacakları günü tedirginlikle bekliyor. Sitemizin güvenliği için tuttuğumuz bekçilerin maaşını ödemek için her üyemizin 130 lira vermesi gerekiyor fakat biz üyelerimizden bu parayı tahsil edemeyecek duruma geldik. Geçmiş yıllarda sezonun başlarında her esnafımızın kapı önünde yaklaşık 10 müşteri varken şu an esnaflarımızın tümü boş oturuyor.” dedi.

“SYDV bedava kömürleri yalnız mağdur halka vermiyor”

Devletin ücretsiz kömürleri yalnız mağdur halka vermediğini, maddi durumu iyi olan vatandaşa da verdiğini savunan Seyhan, “SYDV’nin verdiği kömürler mağdur vatandaşa verildiği sürece karşı değiliz. Fakat SYDV’nin verdiği kömürler çok kalitesiz olduğundan halkımızın sağlığını tehdit ediyor. Ayrıca şuna dikkat çekmek istiyorum; SYDV kömürleri gerçekten mağdur halka vermemektedir. Şu an bir kömürcü dahi SYDV kömür için başvursa ona bile kömür verecekler. SYDV kömürleri gelişi güzel dağıtırken mağdur olan kömürcüler oluyor. Bizim bu noktada talebimiz SYDV’nin dağıttığı kömür kaç lira değerinde ise onu çek şeklinde vatandaşa versin. Verilen bu çek ile Van esnafından ihtiyacı olan kömürü alsın. Böyle yapıldığı sürece hem biz hem de halk mağdur olmayacaktır.” diye konuştu.

Odun ve kömür fiyatları hakkında bilgi veren Seyhan, “İki çeşit odunumuz var; kömürü tutuşturmak için muhtelif odunumuz, bir de meşe odunumuz.  Meşe odunu özellikle tandırlarda ve fırınlarda kullanılıyor. Meşe odunun tonu 550 TL,  muhtelif odunun fiyatı ise 400 TL’dir.  Kaliteli kalorifer kömürünün tonu 850 TL,  normal sobalı kömürlerinin fiyatı ise 750 TL’dir.” şeklinde konuştu.

“TOKİ kömürlerini bizden temin etsin”

Van’da ekonominin canlanması için TOKİ’nin kömürü kömürcüler sitesinden temin etmesini talep eden Seyhan, “Deprem’den sonra TOKİ’ler faaliyete girdiğinden beri maliyeti yüksek kalitesiz kömür veriliyor. Bizim TOKİ yetkililerinden talebimiz ise kömürlerini bizim siteden temin etsinler. TOKİ’lere verdiğimiz kömürün kalite ve yahut başka sorunu olursa tamamen bizim sorumluğumuz altındadır. Ayrıca TOKİ sakinleri bizden alınan kömürü kalitesiz bulursa iade etme garantisini de veriyoruz. Ayrıca kış aylarında Van’da hava kirliliğinin çok yüksek olduğunu görmekteyiz. Bunun sebebi ise iddia ediyoruz TOKİ’deki ve SYDV’nin gelişi güzel dağıttığı kömürden kaynaklanıyor.” dedi.

Seyhan son olarak şunları kaydetti: “Yetkililerden isteğimiz SYDV’nin vermiş olduğu kalitesiz kömürü iptal etsinler. Site esnafımızın vergi borçları var, ödemek için bize kolaylık sağlansın veya vergi borçlarımız affedilsin. Vatandaşlara kalitesiz kömür vereceklerine çek versinler. Bu çek ile kömür yardımlarını biz karşılayalım. Bu şekilde yapıldığı sürece geriye kalan 30 esnafımız rahatlıkla geçinebilecektir, aksi takdirde esnaf iş yerini kapatmak zorunda kalacaktır.” (Murat Dalgın/Yılmaz - Sönmez-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.