banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Urfa Tomas Wiesner Qazim Laçi

Van TSO yeni dönemde siyasilerden beklentilerini açıkladı

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva 1 Kasım seçimleri sonrasında bir değerlendirme toplantısı yaptı. Basın mensupları ile bir araya gelen TSO Başkanı Necdet Takva, seçim sonrası Van’ın 8 milletvekilinden beklentilerini açıkladı.

Kürt sorunu başta olmak üzere kentte çatışma sürecinden dolayı yarıda bırakılan yatırımların tamamlanması gerektiğini ifade eden Takva, Van’ın avantajlı bir konumda olduğunu ve bu avantajlarını kullanması gerektiğini ifade etti.

En büyük beklentilerinin Kürt sorununun çözümüne yönelik olduğunu ifade eden Takva, “Bu sadece bölgesel veya yerel bir beklenti değildir. Bu 13 yıllık iktidarın da görüşüdür. Dolayısıyla Türkiye’nin en büyük sorunu olan yeni anayasanın tesisi ve Kürt sorununun çözümüne ilişkin demokratik siyasetin hayata geçirilerek birlik, beraberlik ve ortaklaşma kültürü içerisinde çözülmesi gerekmektedir. Kürt sorunun çözümüne ilişkin bir irade çıkmazsa bizim bu sorunun gölgesi altında kendimizi ifade etmemiz, ekonomiyi ifade etmemiz, ekonomiyi öncelikli hale getirebilmemiz, konuşulabilir hale getirmemiz pek mümkün görünmüyor. Dolayısıyla bizim Van’dan seçilen 8 milletvekilimiz ve Meclisteki 550 milletvekilinden beklentimiz, yeni ve demokratik bir anayasayı tesis etmeleri, bütün ülkeyi ilgilendiren bu temel sorunun bir an önce çözümünün hayata geçirilmesidir.” dedi.

Bölgenin Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana kamu yatırımlarından asgari düzeyde faydalandırıldığını aktaran Takva, “Cumhuriyetin kurulduğundan bu yana Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu bölgeleri ile Doğu Karadeniz Bölgesi, batı bölgelerine göre kamu yatırımlarından, kamu hizmetlerinden çok daha az faydalandığını ifade etmek gerekiyor. Bunu yaşam standartları, halkın refah düzeyi ve istatistiklere baktığımızda görme olanağımız var. Van’ın da içinde bulunduğu TRB2 bölgesi olarak adlandırdığımız Van, Muş, Bitlis, Hakkari’yi ele aldığımızda, mesela Ankara’da hane başına düşen gelir 20 bin 446 TL iken bu oran bölgemizde 7 bin 901 TL’dir. Türkiye’deki toplam yoksul hane halkının yüzde 8,4’ü TRB2 bölgesinde yaşıyor. Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 9,9 iken bölgemizde bu oran yüzde 13,5’tir. Bizim tahminimiz bu oranın yüzde 20’nin üzerinde olduğudur.” diye belirtti.

“8 vekilimizin birlikte hareket emesini istiyoruz”

Önümüzdeki 4 yıllık süreç içerisinde Van mMilletvekillerinin birlikte çalışması gerektiğini belirten Takva, “Türkiye’de bütün kentler birbirleri ile kıyasıya bir rekabet içerisindedirler. Biz Van’ın önceliklerini diğer kentlerin önceliklerinin önüne koymalıyız. Söz konusu Van’ın menfaati olduğunda hiçbir siyasi ayrıma gitmeden 8 milletvekilimizin bu konuda birlikte hareket etmesini bekliyoruz.” dedi.

“Van’ın kronikleşen sorunları çözülmeli”

Van’ın kronikleşen sorunları olduğunu ve bunların mutlaka çözülmesi gerektiğini de ifade eden Takva, sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin elektrik kesintileri… Elektrik kesilince bu kenttin enerjisi de kesiliyor. Esnafın vergi borçlarının 3 yıl süre ile ertelenmesi, Ağustos 2015 itibariyle protesto edilen senetlerin yaklaşık tutarı 11 milyon TL’dir. Bir önceki aya göre yüzde 148 bir artış olmuştur. Kredi değerlendirmelerinde, değerlendirilen gayrimenkul değeri minimize edilmektedir. Çevre yolunun yapılması için kamulaştırma yapılarak hemen çalışmalara başlanılmalıdır. Bu konuda Diyarbakır, Rize, Urfa, Erzurum, Gaziantep, Batman ve Adıyaman’da yapılan uygulamanın ilimizde de yapılmasını talep ediyoruz. Van Denizi’nin kirlenmesine neden olan arıtma tesislerinin yeterli kapasitede çalışmaması sorunu giderilmelidir.”

Taleplerini sıralamaya devam eden Takva son olarak şunları söyledi: “Van-Şırnak Karayolu Projesi ile birlikte özellikle dış ticarette kullanılacak yol, bölge kentlerine önemli katkı sağlayacaktır. Kapıköy Gümrük Kapısı’nın mevcut hali ülkemizin imajına zarar verecek düzeyde kötü durumdadır. Modernizasyonunun ivedilikle yapılması gerekmektedir. İlimiz ekonomisinde önemli bir yer tutan kamu yatırımları birçok sektörde harekete geçirerek, ekonomik faydanın yanı sıra istihdam açısından da önemli katkılar sunmaktadır. Modern üretim tekniklerinin uygulanacağı tarıma dayalı organize hayvancılık bölgesi ile birlikte kentteki büyükbaş hayvancılığın yüzde 80’ni bu bölgede barındırılacaktır. Benzer oranlar küçükbaş hayvancılık içinde geçerlidir.” (Murat Dalgın-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.