banner2
Öne Çıkanlar PapeAlioune Ndıaye Dergah Camisi İmam Hatibi İbrahim Onat Pamuk (Kütlü) Pakistan MİLGEM Korvet Projesi MİLGEM Korvet Projesi

Van İTTİHAD: Medreseler tekrar açılsın

Yakın bir zamanda açılan Van Âlimler ve Medreseler İttihadı Derneği (Van İTTİHAD) Başkanı Molla Ali Arslan, derneğin açılış gayesi ve çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bölgede yaşananların temelinde insanların bilinçsizleştirilmesi ve cehaletin yattığını ifade eden Arslan, bunun önüne geçmek için bölgede medreselerin tekrar açılması gerektiğini söyledi.

Bölgenin geçmişte medrese ve âlimlerle ihya olduğunu ifade eden Arslan, “Onun için bizler diyoruz ki bu bölgelerde medreseler tekrar kurulsun.” dedi.

Medreselerin bölgede hâkim olduğu dönemlerde halk arasında yaşanan sorunların süratle çözüldüğünü ancak günümüzde bu sorunların büyüyerek yeni sorunları da beraberinde getirdiğini anlatan Arslan, “Medreselerin bu bölgede hâkim olduğu dönemlerde iki köylü arasında hafif bir sıkıntı olduğunda bile medreselerde yetişen fakiler ya da Seydalar, o gece insanların evlerine giderek sorunu çözerlerdi. Bizler de Van İTTİHAD olarak inşallah ilimizde tekrar medreselere başlayacağız.  Bütün köylerde inşallah medreseler açılması için elimizden geleni yapacağız.” diye konuştu.

“Ümmetin birliği ancak âlimlerle sağlanır”

İslam âlimlerinin birliğinin toplumu ihya edeceğini aktaran Arslan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Ümmetin birliği ancak âlimlerle sağlanır. Eğer âlimler bir araya gelip söz birliği yapsalar ümmette ihtilaf kalmaz. Ümmet bu kadar sıkıntılara girmez. İTTİHAD olarak özellikle medreseler üzerinde duruyoruz. Çünkü bu ümmetin ilkleri neyle ve nasıl ıslah olmuşlarsa ümmetin sonu da aynı şeyle ve aynı şekilde ıslah olur. Ümmetin ilkine baktığımızda Hz. Peygamber (as) Mekke döneminde Darul Erkam’ı bir medrese olarak kullanıyordu. Medine dönemine baktığımızda Hz Resulullah’ın ilk yaptığı iş mescit inşa etmek ve mescidin içerisinde ise bir Suffa okulunu ya da medresesini kurmak olmuştur.”

“Bu gençliğin ıslahı medreselerle mümkündür”

Kemalizmin bu topraklara getirilmesiyle birlikte medreselerin kapatıldığına ve halkın bilerek cahil bırakıldığına değinen Arslan, “Harf devrimi yapılarak bir gecede halk cahil bırakıldı. 90’lı dönemlerde camilerde ders veren, camileri kendilerine medrese edinen muvahhit Mü’minler vardı. Bir tarafta Ergenekon- Kemalizm ve öbür tarafta Apoizm bu mazlumları camilerden kaldırmak için bütün şer güçleriyle ittifak kurup kurdu. Bu milleti tekrar özüne döndürmek, tekrar Allah’ın adaletine, Allah’ın rahmet dinine ve Allah’ın lütfuna merhametine ulaştırmak için geçmişte olduğu gibi medreselerle açılmalı ve Kur’an dersleri verilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Van’da bu anlamda ders veren medreselerinin olduğunu aktaran Molla Ali Arslan, son olarak şöyle konuştu: “Bu medreselerimizde, Hafızlık ve Arapça ilmi verilmektedir. Bir de günlük eğitim verdiğimiz medreselerimiz var. Hatta buralarda eğitim gören öğrencilerimizden 2016 yılında icazet vereceğimiz kardeşlerimiz de olacaktır.” (Murat Dalgın - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.