banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valiliği urfahaber Sanlıurfa Pirhalil

Valilikten suçlamalara cevap!

 

Şanlıurfa Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, canlı hayvan ithalatıyla ilgili yürütülen çalışmaların bazı kesimleri rahatsız ettiği belirtildi. Açıklamada; “çabalarımız “art niyetli” gibi kamuoyuna yansıtılmaya çalışılmıştır” dedi.

 

İŞTE VALİLİKTEN YAPILAN AÇIKLAMANIN TAM METNİ

Şanlıurfa’da hayvan ithalatında yaşanan bir soruna ilişkin bugün (19 Temmuz 2011) bazı gazetelerde yer alan ve bilgi eksikliği bulanan, valiliğimizin görüşü alınmadan hazırlanmış kimi haberlere ilişkin açıklama yapma gereği oluşmuştur.

 

Valiliğimizce, bir devlet politikası olarak sübvanse edilen hayvancılığın halk lehine koordine edilmesi ve halkımızın fiyat mağduriyetleri yaşamaması için toplumsal sorumluluk anlayışıyla, büyük bir iyi niyetle yürütülen çalışmalar, maalesef bazı kesimleri rahatsız etmiş, çabalarımız “art niyetli” gibi kamuoyuna yansıtılmaya çalışılmıştır.

Şanlıurfa, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı olan GAP’la birlikte tekrar tarım ve hayvancılıkta ülkemizin ve bölgenin en önemli merkezlerinden birisi haline gelmiştir. Sulanabilir tarım arazisinin büyümesi hayvancılığın gelişmesine ortam hazırlarken, halkımız için tarımla birlikte hayvancılık da tekrar yeni bir alan olarak ekonomideki yerini almaya başlamıştır.

 

Şanlıurfa’da canlı hayvan alımıyla ilgili çalışmalar başlamadan evvel valiliğimizin girişimleri neticesinde pek çok büyük yatırımcının şehrimizde yatırım yapmaları için davatlerimiz olmuş ve davetler neticesinde şehrimizde yatırım yapmaları teşvik edilmiştir.

Son yıllarda ülkemizde baş gösteren et sıkıntısından yola çıkan Şanlıurfalı çiftçiler, ilimizde yatırım yapma konusunda teşvik edilen yatırımcılardan cesaret alarak hükümetimizin, özellikle yurtdışından canlı hayvan getirilmesi konusunda yaptığı düzenlemeyle birlikte, ilimizde de bireysel girişimlere başlanmıştır. Bu girişimler içerisindeki çiftçilerimiz, Valiliğimiz koordinatörlüğü öncesinde adı geçen firmayla (Novalüx) anlaşma yapmışlar ve ödemelerde bulunmuşlardır. Dekontlarla sabit bu ödemeler de göstermektedir ki, ismi geçen firma valiliğimiz tarafından özellikle seçilmiş ve çiftçilerle buluşturulmuş bir firma değildir. Çiftçilerimiz, muhtelif firmalarla yaptıkları birebir görüşmeler doğrultusunda, kilosu 7 USD üzerinden canlı hayvan ithal edecekken, şehirde en üst merci olan Valiliğimize müracaat ederek, güçlerinin birleştirilmesi ve daha uygun koşullarda mal temini için bu işin koordinasyonunun Valiliğimiz tarafından üstlenilmesini talep etmişlerdir. Valiliğimiz de, hayvancılığın geliştirilmesi yönündeki devlet politikalarına yerel destek sağlamak, et ithalatını daha uygun fiyatlardan gerçekleştirerek çiftçimizin maliyetini azaltmak ve dolayısıyla Şanlıurfa, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla, bu sürecin koordinasyonunu üstlenmeyi bir görev ve sorumluluk addetmiştir.

 

Koordinasyonu üstlenmesini takiben Valiliğimiz, yurtdışından canlı hayvan getirtmek isteyen bütün çiftçilerimizi bir araya toplamış, bireysel hareket yerine kolektif ve koordineli hareket edilmiştir. Elimizdeki belge ve bilgiler doğrultusunda çiftçilerimizin, bizim koordinatörlüğümüz öncesinde fiyat aldığı, görüştüğü ve aralarında Novalüx’ün de bulunduğu tüm firmalar, ayrım gözetilmeksizin şehrimize davet edilmiş, yine çiftçilerimizin katılımıyla, basın ve kamuoyunun önünde açık görüşmeler gerçekleştirilmiş, çiftçilerimizle birlikte yurtdışından en uygun fiyatla mal alınması için büyük bir çaba sarf edilmiştir. Ayrıca, tüm çabalar, yapılan toplantılar ve devam eden süreçte Tarım Bakanlığı’nın izni ve bilgisi dahilinde hareket edilmiştir.

 

Netice olarak,  kilosu 7 USD’dan alım yapmak durumunda kalacak olan çiftçilerimiz yaptıkları anlaşmalarla, kilosu 4,90 USD’dan alım imkanına kavuşmuşlardır.

Ayrıca, çiftçilerin anlaşma yaptığı firmaların dışında fiyatların daha aşağıya çekilmesi konusunda başka firmalarla da görüşmelerimiz tüm süreç boyunca devam etmiş bu konuyla ilgili bilgi, belge ve tutanaklar tarafımızda mevcuttur.

 

Bu fiyat, yurtdışından canlı hayvan alımı konusunda ülkemizde elde edilmiş en ucuz fiyattır. Ülkemizin canlı hayvan alımında referans haline gelen bu fiyat, Şanlıurfalı çiftçilerimiz için olduğu kadar, ülkemiz için de kazanç oluşturmuş; çiftçilerimiz ve ülkemiz daha az para ödeyerek aynı miktardaki eti satın alma imkanına sahip olmuştur. Böylesi bir kazanımdan rahatsız olabilecek tek kesimin, ülkenin ve çiftçinin yararına olmasına rağmen, bu kadar uygun bir bedelle et ithalatı yapılmasının kendi çıkarlarını olumsuz etkileyeceğini düşünenler olduğu aşikardır.

 

Çiftçilerimizin en uygun fiyatla mal alınması için yapılan görüşmeler ve gösterilen büyük çabanın sonucunda, Novalüx isimli firma ile çiftçilerimiz arasında protokol yapılmıştır. Yapılan protokol doğrultusunda anlaşılan fiyat üzerinden (4,90 USD) hayvanların yaklaşık %90’ı ülkemize getirilmiş ve çiftçilerimize dağıtılmıştır. Protokol imzalanan ithalatçı firmanın, kalan % 10’luk bölümün teslimatı konusunda yükümlülüklerini zamanında yerine getirmemesi ve çiftçilerimizin mağdur edilmesi üzerine, konu Valiliğimiz tarafından adli mercilere yansıtılmış olup ilgili firma ve yetkilileri hakkında adli işlemler sürmektedir.

 

Bu arada, bu hafta içinde Mersin Limanı’na yanaşması beklenen ve çiftçilerimizin alacağı %10’luk bölümü taşıyan gemideki mallar için Valiliğimizin girişimiyle ihtiyatı haciz kararı alınmış olup, kalan hayvanların da çiftçilerimize teslimi için Şanlıurfa Valiliği olarak takip ve çabamız sürmektedir.

 

Hal böyleyken, Şanlıurfa Valiliği olarak iyi niyetle, vatandaşımızın menfaatine, bir devlet politikası olan hayvancılığın gelişimine ve ülkemize katkı sağlamayı samimiyetle amaç edinmişken, bu girişimden rahatsız olanların yaşanan bir aksaklığı fırsat bilerek, süreci bireysel düzeye indirmek yönünde yürütmeye çalıştığı karalama çabaları manidar, fırsat verilmesi üzüntü vericidir" denildi.

www.balikligol.com

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.