banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Siverek Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Türkiye Paylaşan Eller

Valilikten elektrik açıklaması

İlimizde son günlerde yaşanan aşırı hava sıcaklığı ve dağıtım şebekelerindeki aşırı yüklenmeler sonucu, gerek şehir merkezinde, gerekse kırsal kesimde elektrik arızaları oluşmaktadır. Şehir merkezindeki Yenişehir Mahallesi, Haşimiye Meydanı, Cumhuriyet Caddesi, Şair Nabi ve Bahçelievler mahallelerindeki muhtelif trafo binalarında havalandırma yetersizliğinden ve enerji kablolarında aşırı yüklenme ve ısınmaya dayalı olarak kısa süreli elektrik kesintileri yaşanmaktadır.

 

Bu trafolardan Haşimiye Meydanı’ndaki trafo 4–5 Temmuz gecesi daha güçlü bir trafo ile değiştirilmiş olup, diğer trafolardaki ısınma ve yük durumu takip edilmekte ve gerekli tedbirler alınmaktadır.

 

İlimizin tamamında elektrik arıza onarım bakım işleri, hizmet alımı olarak yüklenici firma eliyle yapılmaktadır. Şehir merkezinde arıza onarım bakım firması yaklaşık 30 gündür çalışmaktadır. Gündüz ve akşam saatlerinde 5 ekiple oluşacak arızalara en kısa sürede ulaşılmaya çalışılmakta ve arıza oluşmaması için de bakım faaliyetlerine ağırlık verilmektedir.

 

Viranşehir ve Ceylanpınar ilçelerinde tarımsal sulamaya dayalı elektrik tüketimindeki artışlar nedeniyle gerek TEİAŞ’a ait trafo merkezleri ve hatlar ve gerekse DEDAŞ’a ait dağıtım hatlarına aşırı yüklenmeler olmuştur.  Bunun sonucu olarak iletim ve dağıtım hatlarında gerilim düşümü oluşmaktadır. Bu durumun önümüzdeki yıllarda tekrarının önlenmesi açısından gerekli planlamalar ve teklifler yapılmaktadır.

 

Şanlıurfa şehir şebekesi tevsii ve yenileme çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda Süleymaniye semtinden bulunan Şanlıurfa trafo merkezinden şehrimizi besleyen hatlar yeraltına alınacak ve kapasite artışı sağlanacaktır. Ayrıca Süleymaniye Mahallesi ve civarında 15.8 KV’lık 19 adet trafo 31.5 KV’ya dönüştürülecek ve 5 adet trafo binası yenilenecektir. Karaköprü Beldesi’nde ilave bir besleme noktası oluşturacak olan Sırrın irtibat hattı çalışmaları devam etmekte olup 4 adet trafo binası tamamlanarak enerji kesintileri azaltılacaktır. Hayati Harrani ve çevre mahallelerde enerji kesintileri azaltılacaktır. Hayati Harrani ve çevre mahallelerde enerji kesintilerini asgariye indirmek için bir adet Dağıtım Merkezi yapılmaktadır. İlçelerimizde ise Viranşehir, Suruç, Hilvan ve Halfeti şehir şebekeleri ihale aşamasındadır. Siverek, Birecik ve Mezra Beldesi elektrik şebekeleri tesis çalışmaları devam etmektedir.

 

Kırsal kesimde Karakeçi trafo merkezi çevre hatları, Karakeçi trafo merkezi-Keçili 29 km. Viranşehir trafo merkezi-Eser 20 km enerji nakil hatları tamamlanarak devreye alınmıştır.

 

Ceylanpınar Cırcıp TM-Yeşiltepe-Yukarı Durmuş 28 km, Merkez Şanlıurfa-Yenice 8 km, Yardımcı trafo merkezi-Karaali 15 km, Atatürk trafo merkezi- Bozova 25 km, Siverek trafo merkezi-Azıklı 42 km Enerji Nakil hatlarının ihaleleri yapılmış olup önümüzdeki günlerde tesis çalışmalarına başlanacaktır.

 

Hatlara aşırı yüklenilmesinin bir sebebi de kayıp-kaçak enerji kullanımı olduğu düşünülmektedir. Kayıp-kaçak kullanımlar, enerji tüketim planlaması yapmakta çok büyük zorluklara neden olmaktadır. Hem kanuni olarak vatandaşlarımızın zor durumda kalmaması için hem de enerji kesintilerini minimuma indirmek için kayıp-kaçak konusunda vatandaşlarımızın hassas davranması gerekmektedir.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.