banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry Lübnan

Uzmanlar vatandaşları kar yememe konusunda uyardı

Kar yemenin soğuk algınlığı, zatürre, nefes darlığı gibi birçok hastalığa sebep olduğu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Atalar, kar yemenin boğazdaki direnci kırdığı uyarısında bulundu.

Kar yemenin birçok hastalığa davetiye çıkarttığını belirten Atalar, "Kar, boğazdaki direnci kırar. Direnç kırıldığı anda, mikroplar çoğalmaya başlar. Enfeksiyon yönünden de çok dikkatli olmamız lazımdır. Özellikle bu mevsimlerde üşütmemek için, soğuk algınlığı, nefes darlığı olanlar, küçük çocuklar çok dikkatli olmaları lazım. Giyinmeye de çok dikkat etmemiz gerekiyor. Ortama göre giyinmeye önem vermeliyiz.” dedi.

“Kar yemeyin”

Birçok vatandaşın kar yeme alışkanlığının olduğunu ancak bunun sağlık açısından uygun olmadığını belirten Atalar, “Kar mevsiminde gerek küçük çocuklar, gerekse de yetişkinler kar yemeyi alışkanlık haline getiriyor. Vatandaşlarımızın bu konuya çok dikkat etmeleri gerekiyor. Kar çok soğuktur ve ağızdan girerken, tam ağzın karşı duvarına temas eder. Temas ettiği an, boğazımızın karşı tarafında farenjit ve bademciklerimizde sıkıntı oluşur. Buralarda normalde fazla bir reaksiyon vermeden yaşayan mikroplar vardır. Kar, boğazdaki direnci kırar. Direnç kırıldığı anda, mikrop çoğalmaya başlar.” uyarısında bulundu.

“Kar yeme alışkanlığı varsa bu alışkanlıktan vazgeçelim”

Kar yemekle soğuk su içmenin aynı etkiyi yaptığını belirten Atalar, “Bundan dolayı kar boğazda direnç düşüklüğüne sebep olur. Direnç düştüğü için, normal olarak orada yaşayan bu mikroplar çoğalmaya başlar. Bu mikroplar çoğaldıktan 6 saat sonra ateşimizin yükselmesine, her tarafımızın ağrımasına sebep olur. Bu bakımdan bu soğuk havalarda boğazımız mümkün olduğu kadar açıkken gezmeyelim. Kar yeme alışkanlığı varsa, bu alışkanlıktan vazgeçelim.” tavsiyesinde bulundu.

“Havanın kirli olduğu yerlerdeki kar da temiz değildir”

Kömür toksinlerinin bulaştığı karın ağır hastalığı tetiklediğine dikkat çeken Atalar, “Kömür kullanılan yerlerde, kömürün içindeki toksin maddeler, yerdeki kara bulaşır. Bu kirlenmiş karı yediğimizde, özellikle astım, akciğer rahatsızlığı olan bazı insanlar için, birçok rahatsızlığa neden olur. Nefes darlığı, öksürüğün artmasına sebep olur. Akciğer üşüdüğü için zatürreye yakalanma olasılığı yükselir.” şeklinde konuştu.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.