banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

'Uyumadan önce sobanızı söndürün'

Bursa merkez ve ilçelerinde olumsuz hava koşulları ve lodosun sebep olduğu karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olunma çağrısında bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, uyumadan önce sobaların söndürülmesi uyarısında bulundu.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, son zamanlarda artan karbonmonoksit zehirlenmeleri nedeniyle açıklamalarda bulundu. Zehirlenmelerin en önemli nedeninin tedbirsizlik olduğunu dile getiren Dr. Akan, “Karbonmonoksit zehirlenmesi genellikle hissedilmez; baş ağrısı, burun akıntısı gibi belirtiler ortaya çıktıktan çok kısa süre sonra bilinç kaybı ve ölüm gerçekleşir. Ayrıca fark edildiği aşamada kalıcı hasara sebep olacak kadar ilerlemiş zehirlenme durumu da görülebilir.” dedi.

En önemli tedbirin lodoslu havalarda yakıtlı ısıtıcıların yakılmaması olduğunu belirten Dr. Akan “Lodos esnasında bacalar üzerinde oluşan ters hava akımı, bacaların açık bile olsa işlev görmemesine sebep olur. Sobadaki yakıt, baca yoluyla yeterince oksijen alınmadığı için tam yanamaz, oluşan karbonmonoksit gazı, yine bacanın yeterince çekiş sağlayamaması nedeniyle yaşanan mekâna dolar ve zehirlenmeye sebep olur. Bu nedenle lodoslu havalarda vatandaşlarımızdan ricamız kesinlikle soba ve hermetik olmayan kombilerini yakmamalarıdır.” diye konuştu.

“Bacalar usulüne uygun olmalı”

Soba bacalarının usulüne uygun olması gerektiğini vurgulayan Akan, “Bacalarımızın usulüne uygun ve doğru malzemeden yapılmış olması, baca bağlantılarının izole edilerek sızdırmazlıklarının sağlanmış olması ve bacaların temizliklerinin zamanında yapılması yine karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçmek için elzemdir. Ayrıca vatandaşlarımızı ısıtıcı cihazlarının bulunduğu odalarda mutlaka menfez bulundurmaları gerekir.” ifadelerini kullandı.

“Menfezleri kapamayın”

Evlerdeki menfezlerin kapatılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Akan, “Maalesef Bursa’da daha önceki yıllarda evlerde yaptığımız çalışmalarda menfezlerin büyük oranda kapalı olduğunu gözledik. Toz ve soğuk hava girmesin diye kapatılan menfezlerin açık olması hayati derecede gereklidir. Ayrıca kendinizde veya ailenizde karbonmoksit zehirlenmesine dair şüphe duyuyorsanız hemen 112 acil servisi arayın.” dedi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.