banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç MHP ABD

Urfa'ya sığınan Suriyeli aile Halep'te yaşananları anlattı

ŞANLIURFA - Yıllardır iç savaşın devam ettiği Suriye’den kaçışlar devam ediyor. Savaşın başladığı andan itibaren milyonlarca kişinin sınır ülkelere kaçtığı Suriye’de kalan aileler de ülkeyi terk etmeye devam ediyor. Hayat şartlarının olumsuz olduğu ülkede, sağlık, gıda ve su sorunu ile beraber güvenlik sorunu da insanları tehdit ediyor. Suriye’nin Halep kentinde avukatlık yapan Abdurrahman El Agidi ailesiyle beraber çok zor şartlar altında sınırı aşarak Şanlıurfa’da kalan akrabalarının yanına sığındı. Avukat El Agidi Halep’te yaşanan durumu İlke Haber Ajansına (İLKHA) anlattı.

Zor şartlar altında Şanlıurfa'ya gelebildiklerini anlatan Abdurrahman El Agidi, “Halep’te avukatlık yapıyordum. Türkiye’ye gelmeye karar verdim. Benim pasaportum yok çocuklarımın da pasaportu yok ama eşimin pasaportu vardı. Onunla beraber kaçak yollardan huduttan geçerek Kilis’e oradan Antep’e Antep’ten de Urfa’ya geldik. Biz sınırdan geçerken sürekli kavga var, çatışma var. Suriye tarafında genelde kim hangi bölgeye hâkimse ona para verdik. Ama Türkiye sınırından geçerken bir kavga çıktı kavgadan sonra bizi bıraktılar.” dedi.

Halep’in her gün bombardıman altında olduğunu ifade eden El Agidi şöyle devam etti: “Halep her gün bombalanıyor uçaklarla, bombalarla, tanklarla, füzelerle her gün bombalama var sürekli yaralı ve ölü var orada hayat yok. Bombaların füzelerin şiddeti ile evlerin pencereleri, camları hepsi patlıyor, pencerelerimiz, kapılarımız hepsi kırık. Orada kalanlar da kapısız penceresiz yaşıyorlar.” diye konuştu.

Halep’te can güvenliğinin olmadığını dile getiren El Agidi, Halep kentinin her bir bölgesinin Beşar Esed, IŞİD, Ahrar-ı Şam ve Özgür Suriye Ordusu tarafından ele geçirildiğini söyledi.


 

Halep’te şu anda 500 bine yakın nüfusun kaldığını ifade eden El Agidi, orada yaşayan halkın sefalet içinde bir hayat yaşadığını bazen dışarıdan gelen yardımların da adaletli bir şekilde dağıtılmadığını söyledi.

El Agidi kentte elektrik ve su sorunu olduğunu belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Elektrik sorumuz çoktu orada. 24 saate ancak 2-3 saatlik elektrik ya veriliyor ya verilmiyor. Su var ama suya ulaşmak imkânsız. Şebekeler bozuk olduğu için halk depoları ve kuyuları bulunan kişilerden su satın alıyor. Onlar da suyu çok pahalı veriyor. Bazı emniyetli olan yerlerde okul açılmış olsa da orada hayat yok.” diye konuştu.

Suriye’de yaşanan iç savaşta unutamayacağı çok olay yaşadığını belirten El Agidi, “3 yıldır bu savaşlar devam ediyor. Çocukların çoğu ufaktı sağımıza solumuza bombalar düşüyordu. Amca çocuklarım, yakınlarım, dostlarım, arkadaşlarımın hepsi gözümün önünde hayatlarını kaybettiler. Hepsinin aileleri perişan oldu. İşte bunları unutamıyorum.” ifadelerini kullandı.

Halep’te kadınların yağan bombalarla öldüğünü dile getiren El Agidi’nin hanımı ise, çektikleri sıkıntıları şöyle anlattı: “Yürüyerek geldiğimiz için çok zahmet çektik yollarda. Yollarda gelirken de tanklarla, askerlerle karşılaştık. Askerler insanları taciz ediyorlar. Benim pasaportum olduğundan dolayı para ödeyerek eşimle beraber Urfa’ya geldik. Bütün annelere sabırlar diliyorum.”  (Osman Gülebak - İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.