banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Yayladağıspor Rogers Kassım Mato futbolcu Mateus Cardoso Lemos Martins SAT2 tipi şap virüsü

Urfalılar camiye sığmadı

Üç Ayların ilk kandili olan Regaib Kandili ihya edildi. Camilerde ve STK'larda düzenlenen kandil programları yoğun ilgi gördü. Merkezi camilerde düzenlenen programlarda camiler dolup taştı.

 

DİYARBAKIR
Diyarbakır'ın merkezi camileri başta olmak üzere birçok noktasında kandil programları düzenlendi. Mevlitlerin okunduğu programlarda dünya Müslümanlarına dualar edildi.

Merkez Sur, Kayapınar, Bağlar ve Yenişehir ilçeleri başta olmak üzere tüm ilçelerde mevlit programları düzenlendi.

STK'lardan ortak program
STK'lar tarafından düzenlenen programlar da, halkın yoğun ilgisiyle karşılandı. Mustazaflar Cemiyeti, Sahabe Der, Hizmet Der, Şura Der gibi İslami çalışmalarıyla isimlerini duyuran STK'lar Kayapınar ilçesinde bulunan Gavsi Geylani Camisinde düzenledikleri ortak programla geceyi ihya etti.
 

Kuran tilavetiyle başlayan programda, mevlit okundu, ilahiler seslendirildi. Dünya Müslümanlarına duaların edildiği programda, Molla Kerbala Şanlı, yaptığı konuşmada gecenin önemini anlattı.

 

Yapılan duayla tamamlanan programda, katılımcılara ikramlarda bulunuldu.


Urfalılar camiye sığmadı
Şanlıurfa Dergah camisinde Regaip kandilini ihya etmek isteyen Urfalılar camiye sığmadı.

İl içinden ve dışından gelen insanlar özellikle merkezde bulunan Mevlidi Halil (Dergah Cami) ile Eyyübiye Camisine adeta akın etti. Camiye sığmayan Müslümanlar avluda namaz kılmak zorunda kaldı. Birçok camide mevlitler okundu.
İl Müftüsü İhsan Açık yatsı namazından önce namazın önemi hakkında bir vaaz verdi.

 

Başka şehirlerden gelen birçok insan Beddiüzzaman’ın mezarı başında ve Hz.İbrahim’in doğduğu mağara olduğu rivayet edilen yerde dualar etti.
Gecenin önemiyle ilgili açıklama yapan İl Müftüsü İhsan Açık Urfa’da yaşanan kandillerin bir başka haz verdiğini belirterek birçok insanın camilere akın ettiğini söyledi.

 

BATMAN
Batman merkez ve ilçelerinde de camiler başta olmak üzere birçok yerde mevlit programları düzenlendi. Halkın yoğun katılım gösterdiği programlarda, mevlitler okunarak dualar edildi.

 

Kozluk ilçesinde faaliyet yürüten Kozluk İlim Der de Regaip Kandili nedeniyle bir program düzenledi. İlçenin birçok camiinde de mevlitler okunarak, dualar edildi. Etkinliklere halk tarafından katılımın yoğun olduğu gözlendi.

 

Kozluk İlim Der’in dernek binasında düzenlenen program, M.Siraç Akboğa’nın Kur’an’ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından Regaip Kandili üzerine kısa bir konuşma yapan Mustafa Tufan, Regaip Kandiliyle ilgili bazı ayet ve hadisleri hatırlatarak Regaip Kandilinin önemine değindi. Tufan, konuşmasının devamında, özellikle Mısır başta olmak üzere İslam ümmetine bu gece de çokça dua edilmesi gerektiğini söyledi.

 

İsmail Tufan’ın okuduğu Kürtçe Mevlidi şerif,  dinleyenlere duygu dolu anlar yaşatırken, etkinlik yapılan ikramların ardından son buldu.

 

Ayrıca ilçede birçok evde Regaip Kandilini ihya etme adına mevlitler okunarak yemekler verildi.

 

BİTLİS
Bitlis merkez ve ilçelerinde düzenlenen programlara katılan Bitlislilere geceyi dua ve ibadetle ihya etti. Bazı camilerde mevlit programları düzenlenirken, İslami faaliyetleriyle öne çıkan STK'lar da düzenledikleri programlarla geceyi ihya etti.

 

Bitlis Eğitim Sağlık Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BEST-Der), Regaip kandili münasebetiyle bir program düzenledi. Yoğun katılımla dernek binasında akşam namazından sonra düzenlenen program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

 

"Üç ayları ganimet olarak bilmeliyiz"
Seslendirilen ilahiler ve okunan mevlit ile program devam etti. Günün anlam ve önemine binaen derneğin yardım Komisyonu Başkanı Mola Emrullah Uysal, bir konuşma yaptı. Konuşmasında uysal, içerisinde buluna üç ayların Müslümanlar tarafından ganimet olarak bilinip, en güzel şekilde ihya edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Allah'ın insanlar üzerinde büyük bir lütuf ve keremi olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Eğer yüce Allah, bu lütuf ve kereminden birini üzerimizden alırsa; onu tekrardan geri getirmemize gücümüz yetmeyecektir. Allah’ın üzerimizde sayısız ve sonsuz nimetleri vardır. Bu nimetlerin en büyüklerinden biride bizi, ümmetine böylesine düşkün bir peygamber ile Kur’an ile terbiye etmesidir.


 

Eğer bu olmasaydı, bizler akılsız bir şekilde hayatın ne olduğunu anlamadan vahşice yaşamış olacaktık.” dedi.

 

"Kuran'a sarılıp, gençlerimize sahip çıkalım"
Son olarak Uysal, kurtuluşun Kuran'a sarılmakta olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “İslam ümmetinin vahdeti için, ümmetin birliği için, ümmetin bölünmüşlüğü, parçalanmışlığı, ezilmişliği, idam edilişi, çırılçıplak edilişi ve yakılışını gözümüzün önün getirilip, bunların bütününden ibret alıp Kuran'a sarılmayı kendimize şiar edinmemiz lazım. Gençlerimize, çocuklarımıza, çevremize, insanlarımıza sahip çıkalım.

 

Sahip çıkmadığımız zaman şeytan ve şeytanın dostları sahip çıkarak, onları şeytanın istediği şekilde yönlendirecektir” şeklinde uyarıda bulundu.

 

Program, okunan duanın ardında verilen ikram ile sona erdi.

 

Bayanlar da kendi aralarında programlar düzenledi. Umut Der Tatvan Şubesi Kadın Kolları da dernek binasında Mevlit programı gerçekleştirdi. Kur'an, Mevlitin okunduğu programda ilahiler seslendirilerek, Müslümanlara dualar edildi.

 

Kadın Kolları Başkanı Hatice Nurduhan programda yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik mesajları verdi. Nurduhan, Regaip Kandil'inin, geleceğe yönelik arzu ve istekleri, emel ve tutkuları gözden geçirme imkânı veren mübarek bir gece olduğunu belirterek, "Regaip gecesi, nefis muhasebesi yapmak için büyük bir fırsattır." ifadelerini kullandı.

 

Programa katılan vatandaşlara gül suyu, akide şekeri ve çikolata ikramında bulunuldu.

 

HATAY
Hatay'da da başta camiler olmak üzere birçok yerde düzenlenen programlarla Regaib Kandili ihya edildi. Müslümanlar dualar edilen programlarda katılımcılara ikramlarda bulunuldu.

 

Peygamber Sevdalıları platformuna üye derneklerden İskenderun İlim kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İlim-Der) de, üç Regaip Kandili münasebeti ile dernek binasında bir program düzenledi.

 

Dernek binasında saat 20.30’da başlayan programa yoğun katılımın olduğu gözlendi. Kur’an tilaveti ile başlayan program ilahi ve ezgilerle devam edildi.

 

Gecenin anlam ve önemi ile ilgili Eğitimci Zeynel Abidin Gülsever konuşma yaptı. Gülsever, “Üç aylar geçmişin muhasebesini yaparak, geleceğe azim ve enerji dolu bir şevkle atılmak için iyi bir imkândır. Hayatımızda oto kontrol sisteminin kurulmasına yardımcı olan mübarek Üç Aylar ve kandiller dünyevi meşguliyetlerimizden sıyrılıp, yaratılış gayemizi düşünmemiz, yaratan ve yaratılanlarla olan münasebetlerimizi de değerlendirmemiz için son derece kıymetli fırsatlardır. Rabbim bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirenlerden eylesin." ifadelerinde bulundu.

 

Gülsever, son olarak Üç Ayların bizler için üç önemli yeri vardır. Bunların ilki ibadet, ikincisi tebliğ, üçüncüsü ise ölümü çokça anmak olduğunu söyledi.

 

Program duygulu anların yaşandığı dua ile son buldu.

 

DENİZLİ
Denizli'de birçok camide düzenlenen mevlit programıyla gece ihya edildi.
Denizli İrşad­Der de, dernek binasında düzenlediği programla Regaip kandilini halkla ihya etti.

 

Program Kur`an­ı Kerim tilavetinin ardından ilahiler ve gecenin önemine binaen İrşad Der Başkanı Halil Çelik'in yaptığı sohbetle devam etti.

 

Halil Çelik yaptığı konuşmasında ''Regaip Kandilini ibadetle geçirmeli, nafile namazlar kılmalı, Kur'an-ı Kerim okumalı, tesbih çekmeli, töbve ve istiğfar etmeli, Recep ayında oruç tutmak çok sevaptır. Recep ayında oruç tutmak çok faziletlidir. Peygamber efendimizin Ramazan ayından sonra en çok oruç tuttuğu ay Recep ayıdır. Bu Recep ayında oruç tutmanın muazzam sevapları vardır.'' dedi.

 

Program seslendirilen ilahiler ve okunan dua ile sona erdi.   (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.