banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Urfa'da tarihi köy satıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teklifiyle ve Bakanlar Kurulunun kararı ile Şanlıurfa’ya 10 kilometre uzaklıkta bulunan Dağeteği Köyündeki Germuş Kilisesi çevresi Turizm Merkezi olarak ilan edildi.

Alınan karar 23 Ekim 2011 tarih/28093 sayılı resmi gazetede yayımlandı. Ancak aradan yaklaşık dört yıl geçmesine rağmen herhangi bir olumlu gelişme yaşanması bir yana olan tarihi doku da yeterli şekilde korunmadı. Zamanında 900 hane olan köy şu anda 20 haneye düşmüş. Çoğu evin yıkılmaya terk edildiği köyde en büyük zararı ise tarihi Germuş Kilisesi görüyor. Köylüler tarafından ahır olarak kullanılan kiliseye başka bir darbeyi ise define avcıları vuruyor.

 

KIZILDAMAR: SİT ALANI KADERİNE TERK EDİLMİŞ

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin Nisan ayı meclis toplantısında konuyu gündeme getiren Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Aliye Kızıldamar, buranın üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini söyledi. Kızıldamar, “Gerçekten bu çok önemli bir konu. Dağeteğiyle ilgili bir imar konuyu görmek için Dağeteğine gittim. Orada benim dikkatimi çekti. Oradaki Germuş Kilisesi ve Germuş Kilisesi’nin etrafındaki tarihi doku güya sit alanıdır. Sit alanı olarak kabul ediliyor fakat tamamen kendi kaderine terk edilmiş durumdadır. Yani orada bir koruma yok. Koruma alanıdır ama koruma yok. O kilisenin durumu da içler acısıdır. Bütün arkadaşlarımız bilir ki, kültür turizmi bir ülkenin milli gelirine ciddi anlamda katkı sunan bir alandır. Fakat bu kadar büyük zenginliklere sahip olan ilimizde maalesef doğru düzgün bir çalışma yürütülmemekte bu milli gelire katkı sunacak bir düzeni çıkartamamıştır. Bu içler acısı bir durum. Ben hatta görüntü de aldım. Kilisenin ve çevresinin görüntüsünü de aldım. Affedersiniz ama pislik içerisinde. İç kısmı ve etrafı kokudan geçilmiyor. Gerçekten burada çok büyük bir kültürel hazine var ama yıkıma, yok olmaya terk edilmiş durumda. Onun üzerinde hassasiyetle durulmasını talep ediyorum” dedi.

 

GÜVENÇ: BURASI YILLARIN İHMALİ

Buranın yılların ihmali olduğunu ve buraları çok iyi bildiğini kaydeden Güvenç ise, konuyu Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Seyfettin Gencer’e sordu. Gencer, ise bu yerin sit alanı içinde bulunduğunu ve burayla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın projesinin olduğunu ve son aşamaya gelindiğini söyledi.

 

CEDİ: BEKÇİNİN YÜZÜNÜ GÖRMEDİK

Köydeki kilisenin ve köyün durumunu anlatan Dağeteği sakini Mehmet Cedi ise, “Şu anda hayvan barınağı, ahır diye kullanıyorlar. İkinci kilisemizde karşıda. O da yıkık vaziyette. Devlet eğer sahip çıkmazsa vatandaşın sahip çıkması mümkün değil. Urfa’da güya buraya resmi bekçi bakıyor. Maaşını alıyor adam ama Allah için bekçimizin yüzünü görmemişim. 15-20 yıldır bekçilik yapıyor. Devlet bekçi verdi. Tabelaları koydu. Bizim yapabileceğimiz bir şey yoktur. Ancak devlet veya Avrupa buna sahip çıkacak. Başka türlü bu ayakta kalamaz” diye konuştu.

 

‘TARİHİ YERLER SATILDI’

Eskiden köyün 900 hane olduğunu ancak şu andaki sayının 20 haneyi bulduğunu kaydeden Cedi, bütün evlerin olduğu gibi harabeye döndüğünü dile getirdi. Cedi, “Tarihi yerler satıldı. Yollar açıldı. Şükrü Öncel’e satıldı. Şükrü Öncel de kendi imkanlarıyla yol açmaya başladı. Burası sit alanı, mağaralar niye yıkılsın. İş makineleri koydular, yollar açtılar. Çiftlik falan kurdular. Herkes kendi başına bir iş yapıyor” dedi.

 

ACAR: DEFİNECİLER BİR YANDAN, PİKNİKÇİLER BİR YANDAN

Dağeteği köyünün bir başka sakini olan Casım Acar ise, “Burası merkeze bağlı. Şu anda maalesef bu tarihi eseri mahvediyoruz. Defineciler bir yandan, piknikçiler bir yandan herkes bir şeyler yapıyor. Nereden baksanız burası 4-5 sene sonra yıkılacak. Yazıktır. Adamlar zamanında emek vermişler. Zamanında katırlar sırtında taşları getirerek 7 yılda yapmışlar buraya. Biz de maalesef yıkıyoruz. Şu anda ahır olarak kullanılıyor. Köyün çoğu satılmış zaten.

 

YILDIZ, MÜJDEYİ VERMİŞTİ ANCAK…

Konu ile ilgili açıklama yapan dönemin Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, “Bakanlığımız Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü uzmanlarınca Dağeteği Köyündeki Germüş Kilisesi çevresinde yapılan çalışmalar sonucunda Şanlıurfa turizmine katkı sağlayacağı düşüncesiyle Germüş Kilisesi çevresinin Turizm Gelişim Merkezi olarak değerlendirilmesi için dosya hazırlanmış, Bakanlar Kurulu’na sunulmuş, uygun görülerek 23 Ekim 2011 tarih/28093 sayılı resmi gazetede yayımlanmıştır. Şanlıurfa merkeze 10 km mesafede ve Göbeklitepe’ye 5 km mesafede olan Germüş Kilisesi çevresi alınan bu kararla turizmde cazibe merkezi olacaktır. Turizm faaliyetlerinin ve hareketlerinin geliştirilebileceği, Turizm İşletme Tesislerinin (konaklama, kamping, kırsal turizm vb.) oluşturulabileceği bir çekim merkezi olacak. Dağeteği Köyündeki Germüş Kilisesi çevresi Turizm Merkezi olarak ilan edilmesi nedeniyle, ilan tarihinden itibaren, turizm merkezi ilan edilen sınırlar içerisinde yapılacak her ölçekteki plan, kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak satış, tahsis, kiralama, sınır ilanı ve değişikliği işlemleri ile çevresel etki oluşturacak altyapı ve üst yapı projeleri, kamuya ait taşınmaz malların turizm amaçlı kullanımı ile ilgili yetkiler Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü yetkili kılınmıştır. Germüş Kilisesi’nin röleve, restitösyon, restorasyon projesini il özel idaresi imkanları ile hazırlıyoruz. Koruma Kurulu onayı alındıktan sonra kaynak temin edildiğinde uygulama işine başlayacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Gazeteipekyol

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.