banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Siverek Haliliye Viranşehir Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi

Urfa’da Suriyeli kadınların acı dramı!..


 İnsan Hakları Derneği Şanlıurfa Şubesi Eş Başkanı Nalan Durdu, “70-80 yaşlarında bir adam 17-18 yaşlarında Suriyeli bir kızı ikinci ve üçüncü eş olarak alıyor” diyor.
Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan kadınlar büyük dramlar yaşıyor. Kamp dışında Türkiye'de çeşitli illerde yaşayan kadınlar mesleklerini devam ettirmeye veya dilenerek hayata tutunmaya çalışırken çoğu çaresizlikten kuma olarak Türkiye'de ki erkekler ile evleniyor.

Ailelerin dağılmasına sebep oluyor
Sosyal bir yaraya dönüşen bu sorun Güneydoğu illerinde ailelerin dağılmasına sebep oluyor. Bazı vatandaşlar Suriye'deki yaşam şartlarının iyi olmaması sebebi ile savaştan önce sınır kapılarının açılması ile birlikte Suriyeli kızların Türkiye'ye kuma olarak geldiğini ancak savaştan sonra bu durumun daha da arttığını belirtiyor.
Bölgede eşinin bulunduğu eve Suriyeli kuma getiren erkekler olduğu gibi ayrı ev tutan erkeklerde imama nikâhı ile kuma alıyor.Resmi kayıtlara geçmediği için kaç Suriyeli kadının kuma olarak evlendiği belirlenemese de bu sayının her geçen gün arttığı belirtiliyor.Bölgede Kürtçe ve Arapça bilinmesi sebebi ile Suriyeli kadınlarla dil sorunu da yaşanmıyor.
5 bin liraya satılıyor
Alman dergisi Der Stern de, Türkiye'deki Suriyeli kadınların parayla ikinci ve üçüncü kadın olarak kuma alındığını yazdı. Dergi, özellikle ekonomik sıkıntı içindeki Suriyeli kadın ve kızların Türk erkekleri tarafından ikinci, üçüncü hatta dördüncü eş olarak parayla satın alındıkları öne sürüldü.“Bin 800 euroya Suriyeli ikinci bir eş” başlığıyla verilen haberde, Türkiye ’nin kimi bölgelerinde çok eşliliğin varlıklı olmanın sembolü olduğu yazılarak, “Suriyeli kadınların zor durumda olmaları, ekonomik açıdan daha düşük seviyedekileri de ikinci evlilik yapabilir hale getirmiş” ifadelerine yer verildi.
372 bin kadın “kuma” durumunda
Türkiye’de yasal olarak tek eşliliğin geçerli olduğu hatırlatılan haberde, buna rağmen kimi bölgelerde imam nikahıyla iki, üç hatta dört eşli olanların varlığına dikkat çekildi. Kadın hakları derneklerinin tahminlerine göre Türkiye’de 372 bin kadının “kuma” durumunda olduğunu okuyucularına duyuran dergi, evliliklerin yaklaşık yüzde 7’sinin çok eşli olduğunu belirttiği Şanlıurfa’da yapılan görüşmeleri aktardı.
Suriyeli kadın 5 bin lira
Şanlıurfa’da Suriyeli bir kadının 5 bin TL’ye (yaklaşık 1800 euro ) alındığına dikkat çekilen haberde, Şanlıurfa Kadın Hakları Derneği Başkanı Özlem Ulutaş’ın şu sözlerine yer verildi: ”Eskiden ikinci eşi zenginler alıyordu. Şimdi ekonomik durumu çok iyi olmayanlar da ikinci evlilik yapmaya başladı.”
Bölge’nin gerçeği
OLAY Gazetesine konuşan İnsan Hakları Derneği Şanlıurfa Şubesi Eş Başkanı Nalan Durdu ise,Suriyeli kadınların kuma olarak alındığının bölgenin bir gerçeği olduğunu söyledi.
Başkan Durdu, “Bu sorun aslında bölgemizde yıllardır devam eden bir durumdur. Urfa’nın köylerinde iki üç eşli olan bir sürü kadın var. Kadınlar resmen satılıyor. Küçük yaşta bir kızın babası yaşında istemediği birine verildiği için bir sürü kız çocuğu intihar etmek zorunda kaldı. Şuanda gelen mültecileri de kendi halkımızdan sayıyoruz. Bunlar şuanda 5 bin liraya satıldığı söyleniyor ama sokağa çıktığınızda bu fiyatın çok çok aşağısında olmuş durumdadır. Devlet yetkililerine sesleniyorum. Herkes üstüne düşeni yapmalı. Emniyet bu kadınların yerini tespit edip önlemeye çalışmalı” dedi.
70-80 yaşındaki adam Suriyeli bir kızı eş olarak alıyor
Eğer gelen mültecileri kardeşimiz diyorsak onları sahipleniyorsak ve can güvenliklerini sağlıyorsak bununda önüne geçilmesi gerektiğini belirten Durdu, “ İnsan Hakları Derneği olarak şuana kadar bu türden dolayı bize hiçbir kadından başvuru şikâyeti gelmedi. Biz bu konunun daha öncede takipçisiydik bundan sonrada takip edeceğiz. Bana sorarsanız evet öyle bir durum maalesef var. Suriye’den savaştan kaçan insanların bu durumlarından istifade etmeye çalışan insanlar var. 70-80 yaşlarında bir adam 17-18 yaşlarında Suriyeli bir kızı ikinci ve üçüncü eş olarak alıyor. Urfa’da paranız varsa erkek egemenliği sisteminde yaşıyorsanız kendisinde her hakkı görülüyor. Bu bölgenin bir gerçeğidir. Tüm yetkilileri bu konuya el atmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Başlı başına bir fuhuştur
Bu gibi kadınlara özel bir yer yapılması gerektiğini ifade eden İnsan Hakları Derneği Şanlıurfa Şubesi Eş Başkanı Durdu, “Biz nasıl bir çadır kent kurduysak. Burada sadece o sahipsiz ve mağdur kadınlar içinde böyle bir yer oluşturulmalı. Hiç olmazsa o kadın kendini sahipsiz zannetmesin ve böyle bir durumda karşı karşıya geldiğinde her zaman gidecek bir yeri olduğunu bilirse bir nebzede olsa bu durum önlenmiş olur. Bunu yaparken de fuhuşu önleme adına olarak yaptıkları düşüncesi zaten başlı başına bir fuhuştur. Türkiye kanunlarında tek eşlilik var ikinci varmı yok. O zaman bunların önlenmesi gerekmiyor mu? Bildiğimiz bir sürü iki eşli adamlar var. Bunlar bilinmiyor biliniyor. Dediğim gibi bunu ancak devlet yetkililerin bir an önce önlemesi gerekiyor” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.