banner2
Öne Çıkanlar Urfa Yetim Der Onur Bilgen toz Sugeldi

Urfada Cumhuriyet kutlanıyor

Cumhuriyetin kuruluşunun 87. yıl dönümü kutlama töreni Şanlıurfa’da Vali Nuri Okutan’ın katılımıyla vilayet önünde yapılan tören gerçekleştirildi.  

Valilik makamında tebriklerin kabul edilmesiyle başlayan kutlama töreni, Valilik önündeki Atatürk Caddesinde Vali Nuri Okutan ve Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile 20. Zırhlı Tugay Komutanı Vekili Cevat Torun’un halkı selamlamasıyla devam etti.

Geçiş töreni öncesi bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, halkın bayramını kutlayarak şunları söyledi: “Bu gün millet olarak Cumhuriyetimizin 87. yılını idrak etmekte olmanın heyecanı içindeyiz. Bayramımız kutlu olsun.

Kıymetli Hemşehrilerim,

Cumhuriyet Bayramı belli bir zümrenin bayramı değildir. Cumhuriyet Bayramı, bütün unsurlarıyla işgalcilere karşı onuruyla, namus ve şerefiyle mücadele eden, şanlı bayrağımızı göndere çeken halkımızın, bütün Anadolu halkının, milletimizin bayramıdır.

Değerli vatandaşlarım,

Demokratik cumhuriyette devlet halkın devletidir, üstün irade ve her türlü yönetim yetkisinin kaynağı millet iradesidir. Büyük Atatürk’ün ortaya koyduğu  “Egemenlik, kayıtsız, şartsız milletindir.” ilkesi, devletin temelini oluşturmaktadır. Bütün bunların teminatı; Cumhuriyettir.

Muhterem Şanlıurfalılar,

Milli Mücadele’nin başlangıcında Şanlıurfa’nın ve Urfalılar’ın büyük bir rolü olduğu aşikârdır.

Bu sebeple Cumhuriyet Bayramı’nın Şanlıurfa’da daha da bir anlam içinde kutlandığının farkındayız. Bağımsızlığı kişiliğinin bir parçası olarak gören Urfalılar, işgalcileri bu topraklarda barındırmamışlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi de Urfalılar’ın Kurtuluş Savaşı’nda göstermiş olduğu bu üstün gayret ve cesaretten dolayı Urfa’ya şanlı unvanını vermiştir.

Şanlıurfa, kökü derin ve geleceği olan bir şehirdir. Bu şehir bir medeniyet anlayışını varlığında sembolleştirmektedir. Burada evrensel ile yerelin mesut buluşma kavşakları vardır.

Şanlıurfa tarihi derinliği, felsefi ve güçlü bir düşünsel arka planı ifade etmektedir. Şanlıurfa, tarihi süreç içerisinde önemli değerler üretmiş ve ürettiği bu değerleri de bütün dünyayla paylaşmıştır. 

Cumhuriyet Türkiye’sinde, Şanlıurfa’yı tekrar bölgenin merkezi haline getirmek en büyük görevimizdir. Bunu yapabilmenin en önemli yolu da eğitimden geçmektedir.

Kıymetli hemşehrilerim,

Yeni bir hamle için Şanlıurfalılar olarak önceliği eğitime verdik. Okul öncesi eğitimde yüzde 22 olan okullaşma oranımızı %64’e çıkartarak ülke sıralamasında 4. Sıraya yükseldik. Kızlarımızın okullaşması için sizlerden aldığımız güçle yeni çalışmalar içine girdik.

Kız okulları, kız Anadolu liseleri ve kız liseleri açarak okula gitmeyen kızımız kalmasın istedik. Bu vesile ile her kademedeki bütün Urfalılar’dan kızlarımızın okullaşmasına destek beklediğimi de belirtmek isterim. Aydınlanmanın ve yükselmenin en büyük göstergesi olarak okumayı gördüğümüz için siz Şanlıurfalılarla ilimizi okuyan Şanlıurfa haline getirdik.

Ve bütün bunlardan sonra şunu biliyoruz ki Şanlıurfa kalkınınca Türkiye kalkınacaktır. Ülkemiz kalkınınca önce bölgemiz sonra da bütün insanlık huzur bulacaktır.

Değerli Şanlıurfalılar,

Son yıllarda bölgemizle ilgili gelişmeler, Şanlıurfa’nın bulunduğu konumu ve durması gerektiği yeri ortaya koymaktadır. Kendini tanıyan gücünün ve değerlerinin farkında olan ve kendini bilen Şanlıurfa, bölgesinin merkezi olduğunun farkındalığını ortaya çıkaracaktır.

Değerli Mesai Arkadaşlarım;

Öncelikli amacımızın halkımıza hizmet olduğunun bilinci ile sizlere tevdi edilen görevi yerine getiriniz. Halkı kucaklayınız.

Halkımıza hizmet için bütün kurumlarımızla işbirliği içinde olunuz. Halk-Devlet birlikteliğini pekiştiren davranışlar sergileyiniz, halka yakın ve halkın içinde olunuz. Unutmayınız ki bütün bunlardan sonra Şanlıurfa halkı, kendine özgü kadirşinaslığı ile sizi kucaklayacaktır.

Değerli Öğretmenler! Eğitimciler;

Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sizin elinizde yetiştiğinin bilinci içerisinde olunuz. “erdemli insan yetiştirmek” düsturu ile gelecek nesilleri şekillendiriniz.

Sizler, Cumhuriyeti koruyacak, payidar kılacak, yükseltecek ve yüceltecek kişilikli, nitelikli bireyler yetiştirdikçe, Cumhuriyetimizin nice yıldönümleri huzur ve mutluluk içinde kutlanacaktır. 

Sevgili Gençler ve Kıymetli Öğrenciler;

Geleceğimizi kurtarmanın yolu eğitim faaliyetinden geçmektedir. Sizler, Atatürk’ün deyimiyle “geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleri”siniz. Büyük önderimiz M.Kemal Atatürk “Bu eseri ona bırakacağım ve gözüm arkada kalmayacak” sözleri ile işaret ettiği ve Cumhuriyeti emanet ettiği gençler işte sizlersiniz.

Kıymetli Şanlıurfalılar,

Bize bu günleri bırakan; her zaman rahmet, minnet ve şükranla andığımız başta büyük önder olmak üzere silah arkadaşlarını, hayatta olmayan gazilerimizi, şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum. Hayatta olan gazilerimize sağlıklı bir ömür diliyorum.

Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu güne kadar cumhuriyetimize ve milletimize hizmet etmekten sakınmayarak çalışan herkese buradan minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Hayatta olmayanları rahmetle anıyorum.

“Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacaktır.” Gün birliğimizi, dirliğimizi, sevgi ve saadetimizi gösterme günüdür.

Bu duygularla herkesi saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum. Bayramımız kutlu olsun” dedi.

Vali Nuri Okutan’ın günün anlam önemine yönelik konuşmasının ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu ve tören geçişi gerçekleşti. Bayrak Kıtası, Tören Komutanı, Sancak, Tören Bölüğü, Yaya Bölüğü, Gaziler, Flamalar ve Okullar, Motorlu ve Zırhlı Birlikler ile Emniyet Müdürlüğüne Ait Motorize Araçlar Tören Geçişini gerçekleştirdi. Törenin sonunda Vali Nuri Okutan ile eşi Demet Okutan’ın programın düzenlenmesinde emeği geçen öğretmenleri tebrik etti.

 www.balikligom.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.